Co říká Gazdík, je mi u..., víte kde, a Kalousek dělá ostudu, vrátil TOPce úder Babišův poslanec

05.12.2013 13:46

Po nezvolení zástupců TOP 09, Miroslava Kalouska a následně jeho „ náhradníka“ Petra Gazdíka, místopředsedou sněmovny začíná houstnout atmosféra. Gazdík obviňuje poslance ANO, že lžou a neplní dohody. Například poslanec za ANO Bronislav Schwarz se tvrdě ohradil, že nelže a že žádná dohoda nebyla a žádnou neporušil.

Co říká Gazdík, je mi u..., víte kde, a Kalousek dělá ostudu, vrátil TOPce úder Babišův poslanec
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Bronislav Schwarz, lídr Severočechů za Ústecký kraj, číslo 2 na kandidátce ANO v Ústeckém kraji

Poslanci ve středu ani napodruhé nezvolili čtvrtého místopředsedu sněmovny. Rozhodovali mezi Tomio Okamurou z Úsvitu a Petrem Gazdíkem za TOP 09 a Starosty. Ani v jednom ze dvou kol druhé volby ale žádný z kandidátů nezískal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů.

Problém je v tom, že poslanci ANO volí Tomia a lžou

Představitelé TOP 09 obviňují ANO z porušování dohod. „Problém je v tom, že poslanci ANO volí Tomia a lžou,“ řekl Právu po třetím kole volby místopředsedy Petr Gazdík. „Já se nikoho doprošovat nebudu,“ dodal.

Podobně mluví i poslankyně TOP 09 Markéta Adamová. „ ANO si hraje svoje hry, nikdo nedodržuje dohody. Není to zrovna dobrý signál pro voliče, kteří dali hlas ANO v domnění, že budou politiku dělat lépe,“ řekla Právu Adamová. Předseda Karel Schwarzenberg označil volbu místopředsedy za „naprostý úpadek politické kultury“.

Co říká Gazdík, je mi u..., no víte kde, u zadku. Jsem rád, že jsem ho nevolil

ParlamentníListy.cz se ptaly poslanců ANO, co říkají tomu, že je představitelé TOP 09 nařkli ze lži. Proti tomu se poměrně ostře ohradil poslanec za ANO Bronislav Schwarz.

„Co říká Gazdík, je mi u..., no víte kde, u zadku. Ať si říkají, co chtějí. Když se mě Gazdík zeptá, koho jsem volil, tak já mu klidně odpovím. Já jsem nevolil Gazdíka, já jsem volil Okamuru. Předseda klubu i šéf hnutí ANO jasně řekli, že máme volit dle svého vědomí a svědomí. A předseda nám řekl, koho bude volit on s tím, že to je tajná volba a konečné rozhodnutí je na nás. Žádné vázané hlasování nebylo. A že naši poslanci lžou? Pan Gazdík nás nesmí posuzovat podle sebe. Já mu klidně do očí řeknu, že jsem ho nevolil. A udělal jsem dobře. A jsem rád. On zastupuje klub TOP 09 a co předvádí nyní pan Kalousek, je ostuda,“ řekl ParlamentnímListům.cz Schwarz.

O lhaní se nemá smysl s některými vůbec bavit

„Naši poslanci v tomto hlasování vázáni nebyli. S TOP 09 žádnou dohodu o podpoře kandidátů nemáme,“ vysvětlovala v ČT místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová. I tak ale dodala, že předseda klubu Andrej Babiš členy oslovil a poradil jim, aby volili Petra Gazdíka. „Kvůli poměrnému hlasování, ale nechali jsme to na každém. Nikdo nás oficiálně ani písemně neoslovil,“ dodává Jermanová.

„Politická kultura, jak jsem ji poznali v Poslanecké sněmovně, už nemá kam příliš klesnout. A o lhaní se nemá smysl s některými vůbec bavit,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec ANO Martin Stropnický.

„Chudák pan Gazdík. Zdá se, že mu lháři ne a ne hlasy hodit a pravdomluvných se na většinu nedostává. A on by tolik chtěl ausgerechnet těm lhářům (místo)předsedat. Napadá mne jen úsloví, ´kde brát a nekrást´,“ uvedl poslanec Jiří Zlatuška.

„Já klidně řeknu, že jsem pana Gazdíka nevolila, ale ne kvůli tomu, že by mi to řekl někdo z ANO, ale protože jsem se rozhodovala stejně jako další naši poslanci dle vlastní úvahy a dle svého svědomí. Žádný slib podpory panu Gazdíkovi nebyl, tak nevím, v čem je ta lež. A pokud jde o politickou kulturu, tak díky tomu, že jsou lidé znepokojeni z toho, kam až politická kultura v naší zemi klesla, volili nové strany jako hnutí ANO. Za špatnou politickou kulturu jsou odpovědní politici, kteří byli ve sněmovně před námi,“ řekla redakci poslankyně Jana Lorencová.

„Schválení státního rozpočtu je v tuto chvíli důležitější než řešení personálních otázek,“ reagoval poslanec Matěj Fichtner.

Babiš: Myslím, že naši poslanci s panem Gazdíkem problém mít nebudou

TOP 09 se proti ANO ostře vymezila již minulý týden, když nebyl místopředsedou sněmovny zvolen Miroslav Kalousek.  „Jak známo, předseda ANO, pan Andrej Babiš, má srdečně nerad Miroslava Kalouska, a proto nejenom vlastní stranu, ale i budoucí koaliční strany zapřísahal, aby nevolily Kalouska. A dokonce se spojil s komunisty: Měli výměnný obchod. ANO slíbilo podporu Filipa a KSČM muselo slíbit, že nebude podporovat Kalouska,“ řekl Schwarzenberg minulý čtvrtek v ČT.

V pátek se pak vyjádřil Andrej Babiš pro ParlamentníListy.cz s tím, že poslanci ANO vskutku Kalouskovi nefandí, ale Petr Gazdík by u nich mohl mít větší šanci.

„To, co řekl Karel Schwarzenberg, je nesmysl a lež. Náš klub neměl žádnou dohodu o hlasování kromě podpory potencionálních koaličních partnerů, to jest ČSSD a KDU-ČSL. Kalousek je pro naše poslance symbol korupce! S KSČM žádné dohody nemáme. Naši poslanci hlasovali svobodně podle svého názoru na Kalouska, který je značně negativní. Myslím, že naši poslanci s panem Gazdíkem problém mít nebudou. Já osobně ho také považuji za slušného člověka,“ uvedl Babiš minulý pátek pro ParlamentníListy.cz.

Gazdík to zkusí znovu

Podle vyjádření prvního místopředsedy TOP 09 a předsedy poslaneckého klubu strany Miroslava Kalouska pro ČTK bude Gazdík kandidovat i v příští volbě místopředsedy.

Minulou středu byli v prvním kole zvoleni tři ze čtyř místopředsedů, tedy Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Jaroslava Jermanová (ANO) a Vojtěch Filip (KSČM). Do dalšího klání o poslední místopředsednické křeslo postoupili Miroslav Kalousek (TOP 09) a Tomio Okamura (Úsvit). Ve druhém kole ale nebyl zvolen ani jeden z nich, Kalousek pak odmítl další kandidaturu a místo něho byl nominován Gazdík, který také neuspěl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…