Co s odsouzeným Pekárkem? Sněmovnou se linou vtipy o párování s Rathem

18.12.2012 19:19

Sněmovnou hučí dohady, co bude dál. Poslanec Roman Pekárek, nyní nezařazený, zvolený původně za ODS, je pravomocně odsouzen na 5 let, a když nastoupí výkon trestu, přijde koalice definitivně o jistotu nadpoloviční většiny ve sněmovně. Krize? ParlamentníListy.cz zjišťovaly, jak se situace bude vyvíjet dál.

Co s odsouzeným Pekárkem? Sněmovnou se linou vtipy o párování s Rathem
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Roman Pekárek, nový poslanec za ODS

Jedinou záchranou pro koalici je, jestliže Pekárek složí mandát. Jde především o to, že nikdo nemůže poslance zbavit mandátu, ani když sedí ve vězení. Na to bude zapotřebí změny Ústavy. ParlamentníListy.cz se proto provedly průzkum mezi poslanci, zda se Pekárek vzdá mandátu, či nikoliv.

ODS věří, že Pekárek mandát složí, komunisté se smějí

„Upřímně řečeno, věřím v to, že se mandátu vzdá,“ řekl redakci poslanec ODS Jan Vidím. Nejpozději prý před nástupem trestu, jak vyslovil s nadějí v hlase.

To komunistický poslanec Miroslav Opálka je přesvědčen, že se Pekárek svého mandátu nevzdá. „V duchu ODS jsem přesvědčen, že si ho ponechá,“ řekl redakci. „Do konce volebního období to ten rok a půl určitě vydrží,“ dodal. Na kuloárový šepot, že by měla Pekárkovi ODS poskytnout štědrý sponzorský dar, aby odešel sám, se Opálka zasmál. „Inu, bylo by to poněkud značně nestandardní, ale opravdu nevím, pro jakou variantu by se ODS v tomto případě rozhodla. Věří spíše tomu, že se nakonec ODS rozhodně pro vypárování Pekárka vazebně stíhaným poslancem Davidem Rathem.

Stejného názoru je další komunistický poslanec Miroslav Grebeníček. „Tak to si opravdu nejsem jist, jak toto dopadne,“ zasmál se. Nejspíš se prý ale mandátu nevzdá, „jak už je to ve stylu ODS“.

Starostové musejí složit mandát, ať to platí i pro zákonodárce

Předseda poslaneckého klubu TOP09 a Starostové Petr Gazdík řekl redakci, že by Pekárek měl odstoupit a vzdát se mandátu. „Jsem ve Sněmovně za Starosty a nezávislé a považuji za zcela v pořádku, že v případě pravomocného odsouzení je starosta okamžitě zbaven mandátu,“ konstatoval. Jak uvedl, Sněmovna bude muset připravit příslušnou ústavní změnu, která by zbavovala zákonodárce mandátu v případě pravomocného odsouzení za úmyslný trestný čin.

„Doufám, že se mandátu vzdá,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jiří Pospíšil z ODS. Podotkl ale, že ani on netuší, jak se poslanec rozhodne. „Chci věřit, že se pan Pekárek, který byl pravomocně odsouzen za úmyslný trestný čin, mandátu vzdá,“ dodal.

S Pekárkem jsme se nekamárádíčkovali! Tak vypárujte Ratha, nabízí opozice

Redakce ParlamentníchlListů.cz se bývalého ministra spravedlnosti také zeptala, zda mu nevadí, že poslance Pekárka využila koalice, jmenovitě ODS, k prosazení daňového balíčku a církevních restitucí, aby ho pak mírně řečeno odstavili. „Nevím, zda je vhodný výraz „vadí či nevadí“. ODS od počátku vyzývala pana Pekárka, aby se vzdal mandátu. Protože tak neučinil, byl vyzván, aby odešel z klubu ODS."

Od začátku prý vnímali Romana Pekárka jako problém. „Nikdy jsme se také s panem Pekárkem nekamarádíčkovali,“ dodal Pospíšil. Dodejme pro úplnost, že Pekárek přestal být členem ODS až poté, co pomohl koalici prohlasovat daňové zákony a církevní restituce.

Chce hrát ODS čistou hru? Ať vypáruje Ratha!

„Na 99,9 procent jsem přesvědčen, že Pekárek mandát nesloží,“ říká předseda Věcí veřejných, Radek John. Je přesvědčen, že se ODS bude vymlouvat, že za to nemůže, a že s tím nemůže nic udělat, že je to pouze na Romanu Pekárkovi. „Já bych navrhoval ODS krok, kterým může dokázat čistotu svých záměrů,“ směje se John. Pak by prý sice koalice oslabila, ale byla by to podle Johna alespoň férová hra. „Nechtějí-li s trestanci hlasovat, ať vypárují Pekárkem Ratha,“ dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…