Další zákon má zelenou: Podmínky pro přeshraniční přeměny firem se zlepší

27.09.2011 11:00

Poslanci nasadili ostré tempo. Necelou hodinu po začátku své úterní schůze už schválili čtvrtou rormu, která nyní zavítá do Senátu. V závěrečném čtení tak schválili i novelu zákona o přeměnách obchodních společností a družstev. Přinést má jasnější pravidla pro jejich fúze či rozdělování.

Další zákon má zelenou: Podmínky pro přeshraniční přeměny firem se zlepší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus u řečnického pultu ve sněmovně

Cílem novely je výslovně upravit další typy přeshraničních přeměn a možnost přeshraničního přemístění sídla nad rámec již upravené přeshraniční fúze. Poslanci do novely začlenili pouze technické změny. Předlohu nyní dostane Senát a poté k podpisu prezident republiky.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) již dříve před poslanci řekl, že jde o zákon, kterému v tuzemsku rozumí asi tři experti.
    

Novela má vyjasnit některé problémy související s procesy přeměn obchodních společností a přinést větší variabilitu zejména u restrukturalizací společností. Současná úprava totiž upravuje pouze přeshraniční fúzi a převod jmění na zahraničního společníka, nikoliv však jiné přeshraniční přeměny.
    

Novela navazuje na nový občanský zákoník, kterým se sněmovna také zabývá, a nový zákon o obchodních korporacích. Je součástí nového uspořádání soukromého práva. Norma má do českého práva převést předloňskou směrnici EU, jejímž cílem je především umožnit zapojení prostředků elektronických komunikací do procesu přeměn obchodních společností a družstev. Dále chce snížit nadbytečné informační povinnosti a zajistit důslednější ochranu práv věřitelů v souvislosti s posledními změnami práva unie.
    

Zákon o přeměnách obchodních společností a družstev platí už od roku 2008. V souladu s původní evropskou směrnicí umožnil přeshraniční fúze společností s ručením omezeným a akciových společností. Nad rámec této směrnice umožnil také přeshraniční fúze veřejných obchodních společností, komanditních společností i družstev.

Dnes ve sněmovně:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…