Dneska na vás budu hodnej, slíbil Babiš Richterové. Jenže pak se rozpálil: Vy jste největší udavači...

03.12.2020 18:13

Během čtvrtečních interpelací na premiéra Andreje Babiše bylo v Poslanecké sněmovně dosti živo. Poslankyně Olga Richterová (Piráti) se Babiše dotazovala ohledně serveru iDNES.cz, který nabízel přednostní zdravotní péči pro své čtenáře. „Vy Piráti stále udáváte! Vy jste největší udavači a my jsme přišli o 800 milionů – jako Česká republika! V Evropském parlamentu jsou ti, kdo vás řídí, abyste rozvrátili tuto zemi! Vaše neomarxistická promigrantská strana!“ sneslo se za to na ni od premiéra, který se snažil „být hodnej“. „Já jsem dneska nacvičoval, že budu hodnej. Tak budu hodnej,“ slíbil potom opět. Pak ovšem přišla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a na premiéra vytáhla otrávenou Bečvu. Tu by podle něj měl řešit „chemik“ Kalousek.

Dneska na vás budu hodnej, slíbil Babiš Richterové. Jenže pak se rozpálil: Vy jste největší udavači...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní křest pirátské knihy Česko InsPIRATIvní za účasti místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové

Anketa

Má BIS vydat Zemanovi jména ruských agentů v ČR, pakliže je prezident chce znát?

84%
16%
hlasovalo: 23697 lidí
„Horší než pandemie jsou ty vaše devastující návrhy pro Českou republiku,“ pustila se do premiéra Andreje Babiše (ANO) poslankyně STAN Věra Kovářová při čtvrtečních interpelacích poslanců. Babišovi vyčetla, že dříve zrušení superhrubé mzdy odmítal a nyní měl otočit. „Proč jsem změnil názor? Protože zkrátka změnili názor všichni,“ vmetl jí Babiš a prohlásil se nejlepším ministrem financí „v historii naší země“. Tím to neskončilo, Kovářová si opět vzala slovo a došlo i na „pomstu vzpurným samosprávám“.  

Interpelace započala poslankyně STAN Věra Kovářová, která premiérovi vyčetla, že dříve zrušení superhrubé mzdy odmítal a nyní ve svém názoru otočil. „Horší než pandemie jsou ty vaše devastující návrhy pro Českou republiku,“ vmetla mu rovněž. Babiš jí vysvětlil, že „zkrátka změnili názor všichni“, a s narážkou na unijní fond obnovy pravil, že se zadlužují i další evropské země. Superhrubou mzdu označil za  „podvod na lidi z dílny Topolánek – Kalousek“.

Následoval dotaz ohledně lyžařských středisek. Babiš informoval, že o svých závěrech jej zítra bude informovat ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). V pondělí se má věc řešit na vládě a Babiš tvrdí, že by mohla lyžařská centra otevřít, podobně jako tomu je v Rakousku, hned po Vánocích. Rakousko již avizovalo, že umožní provozování venkovních zimních sportů včetně lyžování a bruslení od 24. prosince.

Následně se vytasila poslankyně SPD Karla Maříková s dotazem, zdali půjde vláda příkladem a chystá se očkovat. Připomenula, že ministr životního prostředí Richard Brabec i samotný Babiš váhají, zdali se naočkovat, a ostatní členové vlády chtějí prvenství v očkování přenechat rizikovým skupinám. „Existují oprávněné obavy z bezpečnosti vakcíny. Není to tak trochu alibismus ze strany členů vlády, že dají přednost rizikovým skupinám? Budete na ně apelovat, aby šli občanům příkladem a nechali se očkovat jako první?“ zeptala se.

„Nemám 51 let slezinu. To je hlavní imunitní orgán,“ započal Babiš ve jmenování s tím, že v patnácti letech ležel rok v nemocnici s poruchou srážlivosti krve, a upozornil, že anafylaktický šok jej potkal i při očkování proti tetanu, a tak rozhodnutí, zdali se očkovat, nechá na svém lékaři. Ministerstvo zdravotnictví podle něho bude muset udělat „kampaň“, aby se lidé nechali očkovat. Upozornil, že očkování bude dobrovolné a zdarma. Hovořil, že se šíří mnoho dezinformací, jako že vakcína nebude účinná, bude ohrožovat lidi, či se v rámci dezinformací šíří propagace ruské vakcíny Sputnik. Rovněž podle něj nemají být neočkovaní omezováni.

„Co se týká očkovacích pasů, tak to jste řekl, že je dezinformace. To je z úst pana Blatného. To je super, že nám ministr zdravotnictví šíří fake news. Co se týče výhod, tak to je také od ministra Blatného. Dokonce hlavní hygienička Rážová se nechala slyšet, že očkovaní budou mít výhody proti těm neočkovaným,“ pronesla na to Maříková.

Babiš při příchodu k řečnickému pultu kroutil hlavou. „Nevím, kam chodíte na ty nesmysly. Kdo vám tohle připravoval,“ odmítl. Řeč Maříkové označil za „nesmysly“. Podle něho šíří dezinformace a očkovací strategie teprve bude zveřejněna. „Nemáme tu dvě kategorie občanů. Znovu opakuji: bude to dobrovolné a zdarma,“ utnul.

Poslankyně Olga Richterová (Piráti) se na Babiše obrátila v souvislosti se serverem iDNES.cz, který pro své premium čtenáře nabízel přednostní přístup ke zdravotní péči. Chování iDNES.cz spatřuje jakožto nezákonné a domnívá se, že jde o šíření klamavé reklamy na portálu, který podle ní vlastní Babiš prostřednictvím svěřenských fondů.

„Dneska na vás budu hodnej, paní poslankyně,“ započal Babiš odpověď poslankyni, kterou v minulém měsíci při interpelacích označil za nechutnou. „Bartoš, Michálek, Ferjenčík vás vytipovali, abyste to byla vy, kdo mě tady interpeluje. Já bych vám rád viděl do hlavy, jak se cítíte, když tady přednášíte ty nesmysly,“ uvedl s tím, že se má poslankyně obrátit na zmiňovaný server, jelikož daná věc není v působnosti vlády.

„Je mi líto, že vám stínový ministr zahraničních věcí František Kopřiva nepřišel na tu trojku. Já jsem se hrozně těšil na ten střet zájmů, na to vaše organizované udávání a manipulaci. Celý ten audit je manipulován účelově. To zorganizoval ten člověk, který kdysi byl můj podřízený a který udal Českou republiku do Bruselu a přišli jsme o 800 milionů. On celý život udává! Vy Piráti stále udáváte! Vy jste největší udavači a my jsme přišli o 800 milionů – jako Česká republika! Vy škodíte České republice a ten audit organizoval ten můj bývalý podřízený. Ten stále píše do Bruselu, dokonce ten jeden z auditorů za vás kandidoval do Evropského parlamentu. Tam jsou ti, kdo vás řídí, abyste rozvrátili tuto zemi! Vaše neomarxistická promigrantská strana! Je škoda, že pan Kopřiva nepřišel, takže k té vaší interpelaci se omlouvám, ale nemohu sloužit,“ přednesl následně šéf vlády a odešel od pultíku.

„Za tuto odpověď se nedá poděkovat, protože to nebyla odpověď. Vážený pane premiére, znovu. Jste předsedou této vlády, tato vláda má hájit zákonnost různých činností a mě zajímá, zda vaše vláda zasáhne proti této nelegální činnosti, proti šíření klamavé reklamy. Přinejmenším se toto stalo podle našich expertů. Jde mi o to, aby se neukazovalo, že je možné uplácet si přednostní přístup ke zdravotní péči. Považujeme to za zásadní nabourání rovného přístupu ke zdravotní péči. A to, že mi nejste ochoten odpovědět na těch několik otázek, ukazuje, že vaše vláda selhává v tom, aby lidé dostávali rovný přístup ke zdravotní péči. Vy jste zjistili, že je to prostor pro marketing a pro byznys skrze vaše svěřenské fondy, ne firmy, v tom děláte byznys a teď se ani nestydíte tady obviňovat různými křivými obviněními ostatní. Za mě tohle není přístup předsedy vlády, který bych si přála,“ vyčítala Richterová.

„Já jsem dneska nacvičoval, že budu hodnej. Tak budu hodnej. Neřeknu nic, abych se nemusel omlouvat. Je to totální nesmysl, co tady vykládáte,“ rázně uťal Babiš.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová hned na to přišla řešit otravu Bečvy. Premiéra se tázala, zdali má ministr životního prostředí Brabec stále jeho důvěru. Ten podle ní několikrát ve věci lhal, příkladem uvedla to, že prohlašoval, že jej policie zavazuje mlčenlivostí, ta to však měla vyvrátit. Babišovi vyčetla, že se na místo ekologické katastrofy nejel podívat, a ptala se, zda se Brabce chystá odvolat, pokud on sám nerezignuje.

„Já vůbec nechápu, proč mám být interpelován. Chápu, že před krajskými volbami jste neměli nic do programu, jenom to, jak fungovala vláda s covidem-19, a potom přišla Bečva, kde pan (poslanec STAN Petr) Gazdík lhal, omlouval se a dneska znovu lže. Nemám k tomu co říct. Před volbami jste byli všichni epidemiologové a teďka jste odborníci na toxikologii,“ zmínil. Adamové doporučil, aby se obrátila na zakladatele TOP 09 Miroslava Kalouska. „On je chemik,“ zaznělo.

Předseda vlády tvrdí, že se po havárii obrátil na policejního prezidenta Jana Švejdara a požádal jej o prošetření incidentu. Napsal mu, že se událost stává součástí „politického boje při nerespektování základních zásad právního státu v souvislosti s šířením nepravdivých vykonstruovaných a zcela účelových informací“, a žádá jej, aby vše bylo řádně a co nejdříve prošetřeno. „To je všechno, co můžu udělat. Nechápu, proč bych to měl já řešit. Vy to interpelujete a my všichni víme proč. Interpelujte pana Hamáčka, nechť to už konečně vyšetří! Co tam dělaj tři měsíce?“ podivoval se.

Adamová si stála za svým dotazem, zdali má Brabec stále Babišovu důvěru. „Já už nevím, jak to mám vysvětlit,“ nechápal premiér. Podle něj to už „všichni vyšetřují“ a pak zaznělo: „Hnutí ANO má ve Zlínském kraji nového, skvělého koaličního partnera! Piráty! A paní Pirátka jde všechno kontrolovat! Hlavně tu firmu, ne? Gazdík je naštvanej, protože je v opozici, nezvali ho. To je všechno. Takže děláte tu politiku. Ta interpelace je o ničem. Interpelujte Hamáčka, nechť policie to vyšetří,“ uzavřel s nahlédnutím do Zlínského kraje, v němž se katastrofa odehrála, a s poukazem na tamější koalici stran ANO, Pirátů, ODS a ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…