Dohoda o vině a trestu má zelenou a jde do výborů

09.12.2011 13:15

Poslanci v prvním čtení podpořili vládní novelu trestního řádu, která zavádí možnost dohody o vině a trestu mezi státním zástupcem a obviněným. Před dalším schvalováním bude novelu projednávat sněmovní ústavně právní výbor. Normu předložil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Dohoda o vině a trestu má zelenou a jde do výborů
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Jiří Pospíšil

Novela zavádí mimo jiné to, že spolupracujícími obviněnými se mohou stát lidé, kteří pomohou k odhalení jakéhokoliv organizovaného zločinu, nejen závažného. Nová pravidla mají podle Pospíšila nahradit institut korunního svědka.

V případě soudního řízení budou mít soudci povinnost ukládat spolupracujícím obviněným tresty pod dolní hranicí sazby, nebo od potrestání upustit. V současnosti jim to trestní řád pouze umožňuje.

"Cílem dohody o vině a trestu je zrychlit trestní soudní řízení při splnění zákonných podmínek a zejména ulehčit soudům," upozornil poslance ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ve svém uvodním slově.

Novinka počítá ale hlavně s tím, že pokud se obviněný dozná, žalobce mu může navrhnout přiměřený trest, případně ochranné opatření a také rozsah a podobu náhrady způsobené škody. Dohodu by pak schvaloval soud bez nařízení hlavního líčení, potvrdit by ji ale nemusel. Proti tomuto rozhodnutí soudu by nebylo možné odvolání. 
    

Zároveň se ale má přísněji posuzovat to, zda skutečně obvinění přispěli k odkrytí struktury skupiny.

Dnes ve sněmovně:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…