Doktor Koskuba: Co už Klaus k prohibici taktně nezmínil...

22.09.2012 22:20

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Komentář uplynulých dnů dvou mužů opačného politického spektra - senátora ODS Jaroslava Kubery a poslance ČSSD Jiřího Koskuby. Tématem je kritika prezidenta ohledně řešení metylalkoholové kauzy, pokračování prohibice i další snahy občanských iniciativ o zvrat v zemi.

Doktor Koskuba: Co už Klaus k prohibici taktně nezmínil...
Foto: Hans Štembera
Popisek: MUDr. Jiří Koskuba, primář Interního oddělení Nemocnice Na Bulovce

Prezident Václav Klaus označil prohibici za nerozumné silácké řešení, ze kterého bude těžké vykročit. Stát selhal v kontrole trhu s lihovinami, řekl novinářům při návštěvě Itálie. Sérii otrav, při které zemřelo přes 20 lidí, má za velkou tragédii. Co na to Jiří Koskuba?

„Na tu část prohlášení pana prezidenta, zda je prohibice nerozumné silácké řešení, se mi nereaguje snadno. Mezi námi, tahle vláda se krátce od svého vzniku potácí ve věčných problémech. Bohužel, ty pak následně a tvrdě dopadají na prostý lid. Takže prakticky jiná než nerozumná silácká řešení tahle vláda ani nedělá. Ale upřímně řečeno, sám nevím, jak akutní problém s pančovaným alkoholem v daný okamžik řešit jinak. Zvláště když nabyl tak obludných rozměrů. Jasně, je mi líto poctivých výrobců a obchodníků. Jako vždy v této zemi to odpijí ti poctiví zase nejvíce. Ale přiznejme si, že přes obrovský mediální humbuk, ještě relativně dlouho „poté“ docházelo k dalším a dalším otravám. S veškerou úctou k postiženým, to už o něčem svědčí. Stejně jako skutečnost, že jeden moravský taxikář nežaluje neznámé gangstery točící milióny v černém obchodu s lihem. Ale nemocnici, která jeho bratrovi chtěla a už nemohla pomoci. Pochybuji totiž o tom, že zaměstnanci právě tohoto špitálu dodávali do místních náleven vadný truňk. A ještě bratra tohoto pána nutili ke konzumaci údajných deseti panáků rumu,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz sociálnědemokratický poslanec Koskuba.


A dodal, že shodu s panem prezidentem rozhodně ale najde v tom, že nejenže jsou nasazeny na mnohé zboží až absurdně vysoké daně. Ale že stát naprosto selhal v kontrole výroby a trhu s alkoholem.

„Kdyby však jenom v tom, že? Co je však smutné, a co pan prezident taktně nezmínil, je fakt, že tohle mnohé nastalo až poté, co již více než šest let vládne naší zemi jeho milovaná pravice. Jasně, oni mu moc ti páni premiéři neseděli a nesedí. Ale je to marné, jsou to svým způsobem přece jeho děti. Zklamali minimálně stejně, jako ta neviditelná ruka trhu. A je jasné, že tohle hlavu státu bolí. Má přece tak moc ráda svou vlastní dokonalost a bezchybnost,“ uzavřel první téma komentáře Koskuba.

Kubera: Jen jestli si Heger uvědomuje ty následky....

Jak přiznal senátor Jaroslav Kubera, on se s prohlášením Václava Klause plně ztotožňuje. "Dokonce jsem svůj názor prezentoval ještě dřív než to pan prezident pronesl veřejně před novináři. Vládě totiž nic jiného nezbylo a stejně tak se správně rozhodla, když zakázala vývoz našich destilátů. Protože pokud by to neudělala, ten zákaz by nám přišel nařízením a byl by daleko přísnější," řekl pro ParlamentníListy.cz Kubera. 

Jeho osobně by prý ale zajímalo to, zda si ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vůbec uvědomuje následky toho rozhodnutí. "Protože ty budou trvat dlouhé měsíce, možná i roky. Vyhlášením prohibice se totiž poškodili ti normální výrobci, kterých je většina. A protože se stále nejde dostatečně tvrdě za tím, viníky chytit, následky budou velmi citelné. Když se zamyslíme nad tím, že by k něčemu podobnému došlo v Německu, tam už by měli pachatele za týden a prohibice by mohla skončit, v USA by řekli prodejci, že se podílí na zabití osob a že může dostat třeba i trest smrti -a taky by tam pokročili během tří dnů. Jen u nás to bude ještě asi nadlouho - a to je zásadní chyba," uvedl ve svém komentáři Kubera.    

Prohibice – jediné účinné řešení?

Považují tedy oba politici prohibici za dosud jediné účelné řešení tragédie?

„Tím se vlastně dostáváme znovu i k první otázce a zmínce o selhání kontrolní funkce státu. Ale stát, to není žádná samostatná velebná bytost. To jsou jednotliví lidé. Zvláště pak ti, co po dlouhá a dlouhá léta dřepí ve vysokých politických či úřednických funkcích. Nejlépe v obojím, samozřejmě. Nyní, když neumírají lidé přímo po hodinách za sebou, se již lze již i ptát: Kdo za to může? A nepřipadá i vám divné, jak byl v prvních dnech krize pan ministr financí překvapivě neviditelný? Proč, je snad jasné každému. A možná to bylo lepší. Když jsem jej totiž pak slyšel s lehce opoceným obličejem, což vždy svědčí o tom, že je zase v maléru, situaci komentovat, mj. jsem se doslechl, že s tím černým obchodem s lihem prostě nelze snadno zatočit a že je nutné počítat i s úniky v hodnotách pár stovek miliónů…Jasně, jakmile jde o černý kšeft, tak mu prostě nelze zabránit. Se ztrátami pár stovek miliónů, což v konečném součtu pak činí miliardy, je třeba počítat. A navíc jsou pro našeho finančního génia-samouka akceptovatelné! Proč taky ne, když lze snadno a navíc bez rizika, miliardu ročně třeba čmajznout z penzí bezbranných seniorů. Dokonce i těch, kteří při volbách 2010 podlehli kouzlu knížepána a pomohli tím TOP 09 na výsluní české politiky…“pokračoval dál Koskuba.


Podle něj na boj s mafiemi, které ovládají šedou ekonomiku a obchod, je třeba skutečná odvaha, vytrvalost a energie. Tam se totiž válí ty miliardy, které pak tak zoufale chybí ve státní kase. A které se nyní opakovaně až bezcitně dolují ze slušných daňových poplatníků. To je prostě smutná realita. Ale je k tomu ze strany státu, politiků, policajtů a justice fakt i chuť? Žijeme totiž v době, kdy hlavním měřítkem úspěchu jsou prachy. A ty obrovské se bojem s mafiemi vydělají těžko. Naopak je to dosti jiné. A je to naše chyba, že s tím kromě žvanění nic moc neděláme. Neděláme doopravdy. Nakecalo se toho totiž už moc a moc. A skutek utek. Smutná realita, nemyslíte?“ uzavřel otázkou další téma svého komentáře pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Lítá v tom i Evropská unie

Senátor Jaroslav Kubera má však v celé nepříjemné kauze poměrně jasno. Viní z toho částečně i Evropskou unii. "Ano, lítá v tom taky, těmi svými stále nesmyslnějšími opatřeními, nařízeními. My třeba teď v Senátu řešíme na popud EU to, jaké látky nesmí mít ve stravě sportovci. Co je státu do toho?!  A takových věcí je víc, přitom tam, kde stát má chránit, tak pak nechrání, jak se ukazuje. Na krabičky cigaret dáme kvůli nařízení štítek s tím, že kouření zabíjí, ale pokud to vezmeme logicky, proč takové štítky na sobě nemají třeba auta? Všichni jimi jezdí, ročně umírají stovky lidí právě v autech nebo na motorkách - a tak proč tam není nutné označení, že jízda v autě může zabíjet - vždyť je to taky pravda...A pak se objeví takovýto průšvih, který se zřejmě delší dobu tušil a nikdo si neví rady, tak se vyhlašuje prohibice," vysvětluje svůj postoj Kubera.

Nastane ohlášený zvrat?

Opět jistá skupina volá po zvratu poměrů – o tomto víkendu v sobotu pořádají dokonce Festival za demisi vlády. Šli by se oba ParlamentnímiListy.cz oslovení muži na podobnou akci podívat? A neměli by obavy z toho, že by se na ně - jako politiky - mohl vrhnout rozvášněný dav?

„Abych byl upřímný, nešel. Je jich jednak moc a nic pak z toho. Koukněte se na volební průzkumy. Nu a, ač sám o sobě nerad hovořím, já mám taky proti mnohým politikům jistou výhodu. Jsem ve sněmovně teprve dva roky. Nanarodil jsem se v ní, nešel jsem do ní ze školních škamen nebo stranického sekretariátu. Musel jsem se nejprve životem protloukat sám, vybojovat si své postavení, naučit se řídit tým, jednat s konkrétními lidmi. S veškerou úctou, tohle mnohým politikům chybí. Nebo na to rychle zapomněli. Já si kontakt s obyčejnými lidmi zachoval. I když některým občas už až nerozumím, je to neocenitelné,“ připomenul Jiří Koskuba. A pokračoval: 

„Bohužel, není v mých silách zásadně změnit celou špínou pokydanou tvář české politiky. Alespoň se snažím. A věřte mi, že nejsem sám. Jenomže touto cestou se zase nestanete až tak mediálně zajímavým. Možná to je dobře, možná škoda. Lidi si totiž nestudují jednotlivá hlasování a nemohou noci prosedět u nudných záznamů jednání sněmovny. Oni věří médiím a tomu, že poslanci zase něco schválili… Jenže dvě stě jich však nikdy není. Kteří a proč? To by se měli naučit lidé ptát,“ konstatoval dál poslanec.

Dodal, že ale naprosto chápe naštvanost lidí. „Ale naši přední a zvláště pak problematičtí politici si ani neuvědomují, jak ještě tolerantnímu lidu vládnou. Mnohdy, bohužel, i škodí. I když každá číše trpělivosti může, pravda, přetéci. Nicméně spolu s paní Bobošíkovou, věčně někam kandidující, i já doufám, že když už vidle nebo cepy, tak vskutku jen na některé politiky. Bylo by jistě nefér napovídat, na které. Ale upřímně? Nebylo lepší je prostě ve volbách „vykroužkovat“? To snad zase není tak velká práce. A je to beztrestné. Jenom chtít a myslet,“ uzavřel komentář uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

Zvrat? Ať vydemonstrují nějaké peníze, pak to půjde, myslí si Kubera

Na poslední téma - tedy snahu iniciativ o zvrat v zemi, se senátor vyjádřil poměrně dle očekávání.

"No pokud zase někdo protestuje, tak by měl přizvat i Centrální evropskou banku a zkusit tam vydemonstrovat víc peněz. Pokud se to povede, nebude třeba důvod tady protestovat. Jenomže ono se to nepovede, peníze prostě nejsou, takže protesty, vyžadující to, či ono, nepomůžou. Teoreticky by se samozřejmě daly nové bankovky vytisknout, to by asi zas takový problém nebyl, ale k čemu by to pomohlo? Jen by stoupla inflace, protože produktivita práce tady prostě není..." uzavřel komentář týdne i senátor Kubera. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…