Domnívám se, že máte na víc, než takhle provokovat, obořil se Laudát na Komárka i Babiše, který si mu přímo za zády hrál s pokladničkou

11.12.2015 10:04

AKTUALIZACE Poslanci začali ve Sněmovně krájet zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Sešli se kvůli tomu na mimořádné schůzi svolané z podnětu vládní koalice. „Součástí důstojného chování je i důstojné oblečení,“ lakoval ale hned ráno koalici čerstvý šéf klubu poslanců TOP 09 František Laudát. Je prý rád, že velká část koaličních poslanců již ze sebe sundala trika a svetry, na nichž měli nápisy „Stop obstrukcím“, „Nezdržuj Kalousku“, či „Omezme délku rozpravy i my“, v nichž dorazili na ranní tiskovou konferenci.

Domnívám se, že máte na víc, než takhle provokovat, obořil se Laudát na Komárka i Babiše, který si mu přímo za zády hrál s pokladničkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda sněmovny Jan Hamáček a František Laudát

Pestrobarevné svetry a trička s nápisy, umělohmotný barevný telefon připomínající dětskou pokladničku, plastový košíček se zbožím a umělou platební kartu – tak se vybavili poslanci koalice a také ministr financí Andrej Babiš (ANO) na bránění elektronické evidence tržeb v dolní parlamentní komoře. Kromě jiného chtějí dát veřejnosti najevo, jak je pravicová opozice trapná, když ve Sněmovně brání tomu, aby norma byla přijata. Ta již před časem dala najevo, že prostě nedovolí za nic, aby EET byla přijata, neboť prý jde jen o „šmírování“ podnikatelů.

Hnutí ANO ale chce prý dnes využít jednací řád tak, aby bylo omezeno vystoupení řadových poslanců a popřípadě aby byly i omezeny přestávky poslaneckých klubů. Ty podle poslance Jana Volného (ANO) nejsou ošetřeny jednacím řádem. Pravicová opozice totiž předminulý týden zablokovala závěrečné čtení vládní normy obstrukcemi a hodlá v nich pokračovat.

Na řádné schůzi před 14 dny stačila poslancům TOP 09 a ODS k odkladu zahájení debaty o evidenci tržeb pravidelná diskuse o úpravách jednání programu, do něhož navrhovali zařadit i normy, které jsou již měsíce ve Sněmovně odstrkované. Tehdy se krom těchto návrhů ale k ničemu jinému nedostali. V případě mimořádných schůzí už takový postup nebude možný. Poslanci hlasují jen o navrženém programu bez možnosti jeho úprav.

„My bychom chtěli jako celý poslanecký klub jasně deklarovat, že jsme připraveni odborně diskutovat o evidenci tržeb. A chceme poprosit kolegy ve Sněmovně, abychom tu možnost měli a vyhnuli se obstrukcím a promluveným hodinám,“ uvedl dnes ráno na brífinku první místopředseda ANO a šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek. Upozornil, že jedna hodina jednání Sněmovny stojí půl milionu korun a že poslanci již o evidenci tržeb diskutovali 15 hodin čistého času na čtyřech zasedáních.

Ti, kdo odmítají evidenci tržeb, podle poslance ANO Jana Volného podporují okrádání státu, tedy okrádání měst a obcí nebo poctivých podnikatelů.

Zadáte to svým kamarádům...

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek dnes poslance ale upozornil na to, že v Chorvatsku, které dává ministr financí Babiš v tomto za příklad, skončilo na projektu EET už více jak 37 tisíc podnikatelů. „Teď o těch podnikatelích víme úplně všechno, to řekl chorvatský ministr,“ poznamenal Kalousek kromě jiného.

Promluvil také o tom, jak chce ministr financí Andrej Babiš provoz EET zadat svým kamarádům, aby „měl nekonečný a navždy přístupný dohled nad daty“.

„Díky této balkánské novince nevybralo Chorvatsko ani kunu navíc,“ prohlásil Kalousek se zdůrazněním, že jen provozní náklady na zavedení elektronické evidence tržeb budou vyšší než to, kolik se díky zákonu vybere.

„To, co jsme o EET již slyšeli, tak stačí na to, abychom vám to nedovolili,“ zmínil také Kalousek.

Laudát: Jsem rád, že jste tu maškarádu sundali

„Jsem rád, že většina, až na výjimky kolegů tady tu masopustní maškarádu ze sebe sundala, Sněmovna by měla jednat důstojně a myslím si, že součástí důstojného chování je i důstojné oblečení,“ zmínil po něm předseda poslanců TOP 09/STAN František Laudát.

Laudát posléze dostal na stůl, který je před debatním pultíkem, vodu a sklenici, aby dal najevo, že bude hovořit dlouho, neboť jak upozornil, má prý přednostní právo. Řídící schůze Jan Bartošek (KDU-ČSL) jej ale několikrát napomenul, aby hovořil k věci.

„Domnívám se alespoň z jeho šťastnějšího produktivního období, že má na víc, než tady jenom provokovat a zviditelňovat se tímto mrzkým a nedůstojným způsobem,“ napomenul pak v jednu chvíli Laudát  poslance Martina Komárka (ANO), jenž mu ukazoval záda.

Mezitím si hrál Babiš za jeho zády s umělohmotným barevným telefonem, který vydával zvuky. „Podnikatelům ale nebude stačit tento bakelit,“ sepsul Laudát ještě Babiše.

„Chci říct českým dětem, aby chtěly od rodičů tuto pokladničku pod stromeček, protože naše děti jsou inteligentnější než poslanec Laudát a Kalousek a vědí, že když chodí s maminkou nebo tatínkem nakupovat, tak jim dají ve slušných obchodech a restauracích a dalších zařízeních účtenku,” odepsal pak médiím Babiš na dotaz, proč má u sebe dětskou pokladničku.


Babišova pokladnička (Zdroj: Facebook A. Babiše)

Fiala byl přerušen kvůli hlasování o programu

Předseda ODS Petr Fiala za debatním pultíkem zmínil, že EET je nesmysl a vyšší výběr daní nikde nepřineslo. Vláda chce prý přenést svoji povinnost vybírat daně na malé a střední podnikatele.

Místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) ale v 11:00 hodin Fialův projev náhle přerušila, neboť předtím Jaroslav Faltýnek (ANO) podal návrh, aby Sněmovna hlasovala o programu schůze právě v 11 hodin.

„Hlasovat o programu schůze, aniž by proběhla rozprava, není možné,” protestoval proti tomu Miroslav Kalousek. Poslanec ODS Marek Benda varoval, že pokud Sněmovna návrh podpoří, půjde o protiústavní krok, který nemá oporu v jednacím řádu. „Sejdeme se u Ústavního soudu, když teď budete hlasovat! A podávám námitku proti postupu předsedající,“ řekl Benda.

Nakonec si ale koalice program odhlasovala, přičemž poslanci pravice při tom bouchali do lavic, protože většina z nich byla z hlasovacího zařízení odhlášena.

„Budeme hledat opravný prostředek a byl jsem zkrácen ve svém ústavním právu,“ protestoval posléze Kalousek i s předsedou ODS Fialou. "Je to neuvěřitelné pošlapání práv opozice. Po listopadovém vývoji parlamentarismu to nemá obdoby. Já jsem si připadal, jako bych byl několik let zpátky ve Venezuele, ale ne v České republice s parlamentní demokracií,” prohlásil Fiala.

Na hodně dlouho si poté stoupnul za sněmovní pultík opět Kalousek a rozhovořil se rozvláčně o kauze výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích. „Dovoluji si navrhnout přerušení schůze do 1. 9. 2016,“ zahlaholil ale po svých více jak třiceti minutách, když si všiml, že jednací sál je téměř vyprázdněn.

Proti přerušení schůze ale bylo nakonec 75 zákonodárců, kteří se narychlo seběhli do sálu, 23 hlasovalo pro.

„Byl to poctivý pokus, snad dosáhneme příště lepšího skóre,“ pousmál se na to Kalousek. A opět se ponořil do kauzy Vrbětic, kterou slovně přehazoval ze všech možných úhlů.

„...zase žádná pozornost! Dovoluji si navrhnout přerušení schůze do 2. září 2016,“ zopakoval ale svůj pokus o pár minut později Kalousek. Proti přerušení tentokráte hlasovalo 65 poslanců, pro bylo jen 15, což Kalousek ohodnotil slovy: „Trend je zjevně klesající, kdyby někdo chtěl obědvat, tak slibuji, že do 13. hodin to neudělám!“

Nakonec Kalousek po více jak dvou hodinách svého slovního rozboru o kauze Vrbětice uznal, že bude muset dát prostor řádné schůzi.

„Já bych pokračoval, až bych brečel,“ řekl s tím, že slibuje, že udělá vše pro to, aby se mu to na příští schůzi podařilo.

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček nakonec tuto mimořádnou schůzi přerušil do 18. 12. do 9. 00 hodin. Sněmovna poté pokračovala v řádné schůzi.

Omezíme šedou ekonomiku

Vláda si od zákona o zavedení elektronické evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a tím i narovnání podnikatelského prostředí a vyšší výběr daní. Pravice naopak tvrdí, že evidence zničí hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje. TOP 09 a ODS předem ohlásily, že přijetí zákona v dolní komoře zablokují stůj co stůj.

Pokud zákon v Parlamentu projde, v první fázi by se elektronická evidence tržeb týkala restaurací a hotelů za sedm měsíců po přijetí zákona. Za další tři měsíce by se nová povinnost týkala velkoobchodu a maloobchodu. Po roce by se elektronická evidence tržeb týkala ostatních s výjimkou řemeslníků, těch by se nová povinnost nedotkla dříve než za 25 měsíců.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

j.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…