Drobil v ODS rozpoutal drsnou přestřelku o kmotrech a čistých ódeésácích. Tihle byli zasaženi

20.09.2013 4:44

Bývalý místopředseda ODS a exministr životního prostředí Pavel Drobil se na svém Facebooku vyjádřil k dělení ODS na „čisté“ a „nečisté“, které se mu nelíbí. ODS si podle něho může vybrat, zda bude demokratickou stranou hájící svůj program, nebo bude nadbíhat médiím.

Drobil v ODS rozpoutal drsnou přestřelku o kmotrech a čistých ódeésácích. Tihle byli zasaženi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Drobil

Podle místopředsedy moravskoslezské ODS Drobila, který rezignoval na post ministra životního prostředí kvůli kauze s Liborem Michálkem, kdy mu ale nebylo nic prokázáno a nebyl ani obviněn, se ODS v těchto dnech, týdnech a měsících ocitla v pravdě na křižovatce svého dalšího působení na politické scéně České republiky.

Boj proti kmotrům jako záminka boje proti svobodě a demokracii 

A může si svobodně vybrat, zda bude pokračovat v kurzu, který nastoupila před třemi lety a bude dále dělit své členy na „čisté“ a ty „méně čisté“. „Přičemž dělící linie má málokdy co společného s nějakým protiprávním jednáním, ale mnohdy vede spíše na úrovni členů, kteří pro ODS dlouhodobě pracují ve veřejných funkcích, angažují se ve svých místních, oblastních a regionálních organizacích - prostě pracují a tak někdy i chybují – to jsou ti ´méně čistí´. Proti nim stojí ti, kteří do ODS vesměs buď vstoupili v nedávné době a nebo se jim doposud ´nepodařilo´ pro ODS pracovat ve veřejných funkcích. Je pro ně typické, že nemusí ´ztrácet čas´ obtěžováním se politickou prací v místních a oblastních organizacích a jejich působení je adorováno určitou mediální skupinou redaktorů - aktivistů – to jsou ti ´čistí´,“ napsal Drobil (celé vyjádření někdejšího místopředsedy ODS ZDE).

Ten dále uvedl, že ODS buď bude hájit vnitrostranickou demokracii, nebo ji opustí ve jménu boje proti kmotrům, a ODS buď bude hájit svůj program a občanské svobody, nebo bude nadbíhat médiím podporujícím profízlování státu.

Nové Janoušky si už nemůžeme dovolit

ParlamentníListy.cz oslovily členy ODS, co si o prohlášení Drobila myslí, a kterou z obou cest podporují.

„Nesouhlasím. Musíme si umět zamést před vlastním prahem, ne to okecávat. Nové Janoušky si už nemůžeme dovolit,“ reagoval šéf europoslanců ODS a člen grémia strany Jan Zahradil.

„Vnitrostranická demokracie je základem fungování každé politické strany, která se chce ucházet o hlasy voličů v demokratickém státě. Kriminalizaci prostřednictvím spekulací v médiích odmítám, stejně jako odmítám neoprávněnou kriminalizaci rozhodnutí samosprávy na všech úrovních. A pokud má někdo problém se zákony, je na odpovědných orgánech, aby to prokázal nebo aby dotyčného očistil, a věřím, že takto to myslel i Pavel Drobil,“ reagoval místopředseda Senátu, člen grémia a šéf ODS v Libereckém kraji Přemysl Sobotka.

Exposlanec Pavel Bém s Drobilem vesměs souhlasí. Pokud chce ODS přežít, tak se podle Béma musí vrátit k obraně nedotknutelnosti soukromí i občanských svobod a ke svému ekonomickému programu: nízké daně, žádné dluhy, levný stát a podpora podnikání.

Boj proti kmotrům je absurdní falešná cesta

„Pavel Drobil má pravdu i v tom, že rozdělování ODS na ´čistou´a ´nečistou´ nenávratně stranu poškozuje a pokud stranické špičky nedostanou rozum, tak ODS zmizí z politické mapy. Nemýlí se ani v tom, že ti takzvaní ´čistí´ jsou buď nováčci bez historie, nebo dlouholetí a ´zasloužení´ členové ODS, kteří ve svých politických životech nikdy nenesli za nic politickou odpovědnost držíce se hesla: ´Já nic, já muzikant´,“ míní Bém.

Boj proti kmotrům je podle Béma absurdní falešná cesta, na kterou se vydal Mirek Topolánek s Markem Dalíkem v zádech: „Topolánek tím ODS nepomohl. Naopak rozpoutal válku, která se nedá vyhrát. Petr Nečas v této sebezničující strategii pokračoval a víme dobře, jak skončil. Boj proti korupci lze vyhrát pouze tím, že omezíme přerozdělování státu. Čím méně státního paternalismu a veřejných zakázek, tím méně korupce, a naopak. Pavel Drobil se mýlí pouze v tom, že na křižovatce nestojíme až nyní, ale dobrých pár let. Teď je pouze tato křižovatka tvořena malou okreskou, která se kříží s polní cestou. Dříve to byly křižovatky mezinárodních dálnic.“

Ti, kteří mají máslo na hlavě, se snaží očistit řečmi o kmotrech

Europoslanec Hynek Fajmon míní, že hlavní program ODS spočívá v tom, že neplnila svůj program a ti, kteří za to nesou odpovědnost, se snaží zakrýt své selhání tím, že budou poukazovat na takzvané kmotry a své selhání svalovat tímto směrem.

„ODS je dnes ve špatné kondici z toho důvodu, že dělala ve vládě špatnou politiku, kterou si voliči ODS nepřáli. A nyní se ti, kteří mají máslo na hlavě, snaží očistit řečmi o kmotrech. Dokud se ODS jasně a jednoznačně nevrátí ke svému tradičnímu programu nízkých daní a malého státu, nevrátí se jí ani voliči,“ vysvětluje Fajmon.

Exposlankyně Jaroslava Wenigerová kandiduje do sněmovny v Moravskoslezském kraji a je ze stejného regionálního sdružení o dokonce i ze stejného oblastního sdružení jako Drobil. „ODS má prostřednictvím svého programu a důvěryhodných osobností hájit svobodu, demokracii a podporovat rozkvět země. Vnitřní záležitosti strany si má vyříkat uvnitř. Takže vyjádření pana Drobila mi nekonvenuje právě s ohledem na řádky uvedené výše. Křižovatka ODS je o návratu důvěry voličů. Jen to rozhoduje. A ne to, co píše Pavel Drobil. Velice mi tyto exhibice některých kolegů vadí,“ uvedla.

Žvanilové o čistotě nemají jiný program

Exposlanec Aleš Rádl uvedl, že ve shodě s Drobilem si myslí, že právě přijetí mediálně virtuální formy dělení členů na čisté a nečisté a následné povýšení jejího významu má téměř hlavní zásadní vliv na to, kde se dnes ODS nachází.

„Pod vlivem lidí, pro které jsou bláboly, dílem zkorumpovaných a dílem duchaprostých zaměstnanců různých vlivových agentur, kteří pracují v našich úžasných médiích, tím podstatným názorovým korektivem, se nyní v ODS jakoby úplně zapomnělo na to, že to základní dělení má být u členů pravicové strany na otázce, zda dotyčný je autenticky myslící pravicový občan, který je schopen i v nejednoznačné otázce spolehlivě rozpoznat, co je a co není pravicové řešení, a je připraven to obhájit, i když je to třeba nepopulární,“ říká Rádl.

„Že se za pokřikem o čistotě a nečistotě tato forma tříbení členské základny zcela postupně úplně vytratila, svědčí například i to, co byli někteří mí kolegové ve sněmovně schopni navrhovat a pro co byli schopni a ochotni hlasovat, a koneckonců i to, jak jsou dnes pravicové priority vnímány v aktuálním volebním programu. Já sám jsem přesvědčen, že k volební věrohodnosti člena pravicové strany patří kontinuita a konzistence a obojí se dá ověřit a prověřit jen v čase, takže všichni ti žvanilové o čistotě, kterou vydávají za svou hlavní přednost, nakonec i jedinou, a kterou považují za hlavní důvod, proč by je měl někdo volit a podporovat, mi jsou a priori podezřelí. Koneckonců si uvědomme, že největší problém v historii ODS způsobil právě jeden z těch, který byl dlouho považován za nejčistšího politika,“ připomíná exposlanec.

Hlavní čistič Pospíšil a jeho ochránkyně

Rádl si myslí, že sázka na takzvané čisté se ukáže stejným omylem jako sázka na starosty, neboť skutečně volebně úspěšný komunální politik se může jen výjimečně chovat autenticky pravicově a tyto postoje si zafixovat jako myšlenkové vzorce:  „Hrozí, že vzhledem k zákonitostem, k nímž povede v současnosti preferovaný přístup k členské základně, že i nadále bude ODS samu sebe vnímat jako subjekt pravicové politiky, ale žádných skutečně pravicových návrhů reálně nebude schopná a vydá se podobně slepou cestou, jakou od začátku jde TOP 09, což je pravicový subjekt také jen dle svého zbožného přání, ale určitě ne ve skutečnosti.“

„Možná by bylo také vhodné a věci by ve smyslu úvahy pana Drobila pomohlo, kdyby kolega Pospíšil, který sebe pasoval, jak jsem se někde dočetl, na hlavního čističe v ODS, příležitostně požádal svou ochránkyni, aby mu věnovala Hrabalovu knihu Něžný barbar. Tam se třeba dočte jednu zajímavou větu o čistění,“ rýpl si Rádl do Pospíšila.

"Vnitrostranická demokracie Občanské demokratické strany je naší zásadní hodnotou a proto ji podporuji nejen já osobně, ale také velká většina členů ODS, a to jistě nejen v oblasti Kolín. Podle těchto pravidel nemohou mimo jiné za ODS kandidovat ti, kterým byla vina prokázána, tedy byli odsouzeni. Díky vnitřní demokracii v ODS mohou všichni naši členové rozhodovat a také nesou za přijaté rozhodnutí svůj díl odpovědnosti. Dělení na čisté a nečisté, bezvýhradné a populistické přijetí presumpce viny pokládám dlouhodobě za velkou chybu, díky které se do rozhodování nabourávají ti, kdo nenesou žádnou odpovědnost. Jasně se ukazuje, že není možné nahradit soutěž myšlenek a řešení pomluvami, očerňováním a obviňováním," říká europoslanec Milan Cabrnoch.

"V politice, veřejné službě, potřebujeme lidi, kteří mají důvěru a podporu protože přináší řešení a jsou připraveni pro ně pracovat. Není podstatné, zda jsou v ODS dlouho či krátce, zda jsou ´noví´ či zda ve veřejných funkcích pracují mnoho let. Naši voliči nás volí pro náš program, pokud nám uvěří, že ho nejen chceme, ale i jsme schopni prosadit," dodal Cabrnoch.

Rychlokvašky nic dobrého nepřináší

Senátor Milan Pešák víceméně ve své reakci Drobilův názor podpořil. „Jsem konzervativní politik, a proto jsem v ODS. Vždy jsem byl přesvědčen, že politik má postupovat patry politiky od komunální k celostátní, a jsem o tom přesvědčen i dnes. Rychlokvašky nic dobrého nepřináší. Jedinou výjimkou, která potvrzuje pravidlo, je bývalý ministr školství Fiala. Nadbíhat médiím nemá smysl, hydru fízlování a populismu nikdy nenasytíme. To nejcennější, co máme, jsou naše tradice – ochrana svobody a konzervativních hodnot,“ míní senátor.

Podle exposlance Waltera Bartoše se ODS musí vrátit zpět k hodnotám, na kterých vznikla: „Mimochodem každému doporučuji přečíst si projev Václava Klause z konference britských konzervativců ve Windsoru. Tam je tento postoj velmi pregnantně vysloven. Samozřejmě má Pavel Drobil pravdu. I mě trápí nadbíhání médiím a laciný populismus. Věřím ale, že máme sílu se s tím poprat.“

„Já myslím, že mezi jednou i druhou cestou nestojí hranice, neplatí buď černá, nebo bílá. ODS je stranou, která má 23letou historii a je v ní dlouhodobě celá řada velmi slušných, pracovitých a poctivých lidí, stejně tak bohužel platil fakt, že se na ni za ta léta nalepila různá individua. Princip stranické demokracie je v pořádku, ale stejně tak každý politik musí budit důvěru u veřejnosti a jedno bez druhého není možné,“ uvedla exposlankyně Jana Černochová, která obhajuje svůj post na pražské kandidátce.

Nyní je potřebné se věnovat především voličům

„Je to pohled pana Drobila a k jeho chování mám spoustu výhrad,“ uvedl místopředseda ODS v Plzeňském kraji Roman Jurečko.

„Já členy ODS nerozděluji na čisté a nečisté, ale na ty, co dělají svou práci dobře a mají politické výsledky a podporu veřejnosti, a na ty, co svou práci dělají špatně, nemají ani výsledky, ani podporu veřejnosti. Znám ze svého okolí mnoho členů, kteří jsou v ODS dlouhá léta a patří k té první skupině, tedy k těm, co svou práci dělají dobře. Proto to není dle mého názoru o tom, kdo jak dlouho v ODS je,“ uvedl místopředseda ODS ve Středočeském kraji a člen Výkonné rady ODS Raduan Nwelati.

„Nyní je potřebné se věnovat především voličům a snažit se je přesvědčit, že ODS je stará dobrá značka, kterou je stále prospěšné volit. Vnitrostranickou debatu je nutné odložit až po volbách na kongres,“ myslí si člen Výkonné rady ODS a předseda strany ve Zlínském kraji Libor Lukáš.

„ODS má smůlu, že nemohla před volbami absolvovat vnitrostranickou diskusi a řádné volby nového vedení. Nezbývá než podporovat stávající volební lídry a pak se uvidí,“ myslí si místopředseda jihočeské ODS Jaroslav Zvěřina, který kandiduje do sněmovny.

Pavel Drobil ve svém komentáři patrně narážel mimo jiné i na nedávné vylučování členů ODS. Na Výkonné radě ODS například obviněný Bohuslav Svoboda, který bývá v ODS označován za „čistého“, prosadil vyloučení Tomáše Hrdličky s tím, že prý porušil stanovy. Podle informací redakce ale Svoboda Výkonnou radu ODS neinformoval, v čem konkrétně Hrdlička stanovy porušil, pouze tvrdil, že je porušil. Podobně se některým členům nelíbilo, že kandidátky mohla sestavovat i regionální rada bez svolání primárek na úrovni místních, oblastních a regionálního sněmu.

Co napsal Pavel Drobil na Facebooku:

ODS se v těchto dnech, týdnech a měsících ocitla v pravdě na křižovatce svého dalšího působení na politické scéně České republiky.

A může si svobodně vybrat!

Buď bude pokračovat v kurzu, který nastoupila před třemi lety a bude dále dělit své členy na „čisté“ a ty „méně čisté“. Přičemž dělící linie má málokdy co společného s nějakým protiprávním jednáním, ale mnohdy vede spíše na úrovni členů, kteří pro ODS dlouhodobě pracují ve veřejných funkcích, angažují se ve svých místních, oblastních a regionálních organizacích - prostě pracují a tak někdy i chybují (to jsou ti „méně čistí“). Proti nim stojí ti, kteří do ODS vesměs buď vstoupili v nedávné době a nebo se jim doposud "nepodařilo" pro ODS pracovat ve veřejných funkcích. Je pro ně typické, že nemusí "ztrácet čas" obtěžováním se politickou prací v místních a oblastních organizacích a jejich působení je adorováno určitou mediální skupinou redaktorů - aktivistů (to jsou ti „čistí“).

Buď bude pokračovat ve své politice nadbíhání médiím, která dnes již s objektivní žurnalistikou mají pramálo společného a většinově hájí zájmy úzké skupiny nikým nevolených osob a subjektů. V této politice „pro média“ bude ODS dále opouštět zájmy svých voličů, tj. svobodných občanů vážících si svých svobod osobních i ekonomických oproti "profízlovanému" státu svázanému regulacemi všeho druhu, který kriminalizuje všechny, kdo pod rouškou „boje proti korupci“ nechtějí odevzdat své svobody osobní a ekonomické (podnikatelské) novodobým Robespierrům a Bobligům.

Buď budeme nadále opouštět své zásady vnitrostranické demokracie a porušovat naše vlastní stanovy pod záminkou boje proti vnitrostranickým "kmotrům" a páchání mediálně chváleného dobra. A budeme dále podporovat změny ve složení stranických orgánů a koalic bez či proti vůli našich volených orgánů.

A nebo se vrátíme k tomu, co dělalo ODSku ODSkou a co odlišovalo ODSáky od ostatních straníků, kteří nám toto ODSáctví potichu záviděli, i když nás za něj český novinářský mainstream „nemusel“ či přímo nenáviděl. A oč nás více „nemuseli“ tito věrozvěsti světlých rovnostářských zítřků, omezování osobních a ekonomických svobod aktivních občanů, o to více nás podporovali tito aktivní občané v momentě, kdy se z nich stali voliči!

A co to staré dobré ODSáctví tedy je?

Ctíme svoje stanovy vždy a za všech okolností, zejména tehdy, kdy nám všichni okolo tvrdí, že si tento luxus nemůžeme z časových, mediálních či jiných důvodů dovolit. Konáme tedy primárky vždy, když sestavuje kandidátní listiny, ať jsou volby v jakkoliv časově nevýhodném období. Lídry vždy vybíráme na místních, oblastních, regionálních sněmech a toho nejvyššího vždy na kongresu. Rozhodujeme v orgánech k tomu stanovami určených, a ne na ad hoc fórech kluků a holek, co spolu momentálně mluví...

Hájíme maximální svobody našich občanů ve všech oblastech lidského života a dění, zejména proti elitářům a zájmům úzkých, nikým nevolených skupin, které by rády vnucovaly své pojetí společenského uspořádání mimo demokratickou soutěž politických stran a parlamentní systém. Zejména odmítáme jakékoliv omezování a zpochybňování soukromého vlastnictví a osobních svobod jednotlivců.

Netrestáme ekonomickou aktivitu občanů a firem. Hájíme nízké přímé daně pro všechny, zejména ty ekonomicky aktivní a vytvářející práci pro další spoluobčany.

Chceme malý stát regulující jen ty oblasti společenského života, které je regulovat nezbytně třeba. Odmítáme většinu dotací a přerozdělování jako skutečné podhoubí korupce ve společnosti.

Vážíme si všech členů ODS, ať současných, tak minulých, kteří tyto základní kameny politiky ODS vždy hájili i v situaci, kdy jim to nepřinášelo žádný mediální potlesk. V této souvislosti vítáme jakoukoliv spolupráci ODS s těmi z bývalých členů ODS, kteří stáli u zrodu programových pilířů strany. Zejména stojíme o ty z bývalých členů ODS, kteří trvalé programové postuláty ODS hájili mnohdy i proti vůli ODS samotné. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…