Drogová doupata pod krytím heren v pohraničí. Totální bordel, soudí exorcista hazardu

28.04.2012 15:59

REPORTÁŽ V pohraničí stojí desítky nelegálních heren. Zainteresovaní jsou v nich hlavně Vietnamci. Chybí jim povolení, neplatí daně, porušují hygienické normy, kašlou na místní vyhlášky i na policii. Navíc se v některých pod rukou prodává marihuana nebo pervitin. Zrušit je či oddělit zrno od plev? Poslanec VV Josef Novotný navrhuje plošný zákaz ve městech, provozovatelé legálních heren jsou z toho zoufalí.

Drogová doupata pod krytím heren v pohraničí. Totální bordel, soudí exorcista hazardu
Foto: Martin Šimák
Popisek: Herny jsou často kritizovány zejména kvůli kriminalitě

Příhraniční město Cheb. Herny jsou zde skoro na každé větší ulici a podle neoficiálního seznamu absolutně převládají ty podloudné vedené Vietnamci. Za zavřenými dveřmi tam žádné zákony či vyhlášky neplatí. Naopak. Dealují se v nich drogy. Ostatně podobná situace je údajně v dalších místech u hranic.

Cheb jáma lvová

„Takový nárůst trestné činnosti tady dřív nebyl. Od té doby, co se zde rozlezly desítky podloudných heren, se z Chebu stala jáma lvová,“ sděluje místní policista, který si kvůli strachu z nadřízených nepřál být jmenován. V okolí supermarketu Hypernova v centru Chebu stojí hned několik heren. Jedna v přízemí vedlejší uličky vypadá jako běžný městský bárek. V příjemném prostředí mezi nazeleno natřenými stěnami stojí zhruba deset automatů. Podle místní vyhlášky se v Chebu může provozovat hazard jen od devíti z rána do pěti hodin odpoledne. Provozovatel zmíněné herny, jenž má všechny potřebné dokumenty v pořádku, je z toho na prášky.

Další reportáže ZDE

Objíždíme město. Tady je herna v blízkosti policejní stanice, támhle kousek od školy. V té zděšená Vietnamka příchozího přesvědčuje, aby si zahrál anebo odešel. Po páté hodině už je všude pusto. U některých heren je na skle neprůhledná záclona, ale při bližším prozkoumání za ní každý uvidí světlo. Nicméně z rohu vnějších dveří vše sleduje kamera. Zazvoním v jedné a nic, v druhé mám úspěch. Na neznámou tvář tam vietnamský barman hledí podmračeně jako na vetřelce. Dva videoloterijní terminály, stěny zažloutlé kouřem, vzduch prosycen vůní marihuany, na záchodě zřícenina mísy. Většina dotázaných obyvatel Chebu je kvůli takovým poměrům na Vietnamce řádně naštvaná. „Tam se chodí pro skunk nebo perník,“ sdělí mladík zakrývající tvář kapucí.

 Starosta do heren nechodí

Starosta Chebu za ČSSD Pavel Vanoušek chválí vyhlášku. Do heren prý osobně na kontroly nechodí, ale má své informace. „Nemám podněty, že by vyhláška nebyla dodržována, ale nedělám si iluze, že se tam s hosty občas nezamknou. Nově zaváděné hrací automaty nebo videoloterijní terminály by směly být do budoucna na území Chebu pouze v lokalitě Svatý Kříž. Na vnitřním území města budou jen v kasinech. Ministerstvo financí vyhlásilo, že herny mohou fungovat do doby, do kdy mají povolení. Tak jsme vyhláškou omezili alespoň provozní dobu. Máme na to pozitivní reakce od církví,“ vysvětluje.

„Informace o tom, že se v nich prodávají drogy, jsem slyšel také, ale není to podloženo žádnou statistikou. Také se tam často vyskytovaly osoby, po nichž se celostátně pátralo. Provozovny s celonočním provozem byly opravdu útulky pro činnosti, o které nemáme zájem. Proto jsme to omezili. Není to tak, že by se situace ve městě po vyhlášce zhoršila. Ruku do ohně za to, že se nikde neděje nic nekalého, ale nedám,“ doplňuje.

Vietnamci nejsou problém

„V problematických případech se vždy útočí na Vietnamce. Když porušují zákony, ať je policie zavře, ale nelze je obviňovat šmahem ze všeho,“ míní šéf Česko – vietnamské společnosti Marcel Winter. „Apeluji na Vietnamce každý rok. Je jich u nás sedmapadesát  tisíc, a když je mezi nimi dvě stě darebáků, neovlivním to. Mezi Čechy je taky dost kriminálníků, nelze tedy paušalizovat,“ podotýká s tím, že zrovna v Chebu dala před léty jedna Vietnamka radnici milion korun na rekonstrukci náměstí, ale o tom se nemluví ani nepíše.

Do heren podle něj chodí jen naprostí blázni. Jak sám říká, má za sebou bezmála padesát návštěv Vietnamu, a přestože se svými sto padesáti kily váhy jako Vietnamec nevypadá, nikdo mu tam v noci nenabídl ani celaskon, protože je tam za rozšiřování a prodej drog trest smrti. „Nedávno u mě byl šéf Národní protidrogové centrály a sdělil mi, že většina majitelů pěstíren marihuany jsou Češi, Poláci. Maďaři a Rakušané, u kterých Vietnamci pracují jako zahradníci. Před dvěma lety jsem požádal vládu a ministra vnitra, aby zakoupili dodávky a vybavili je přístroji na měření odběru proudu. Tím by byly do měsíce pěstírny s obrovským odběrem elektřiny zlikvidovány. Nikdo nereagoval,“ dodává Winter.

Češi bičováni hazardem

Podle bojovníka proti hazardu a poslance Věcí veřejných (VV) Josefa Novotného je u nás v oblasti hazardu největší bordel na světě a lidé jsou doslova bičováni hazardem. „Hazard je třeba znepřístupnit, což je světově vyzkoušená věc. Plošný zákaz je jediné, co má význam. Musela by to umožnit legislativa. Hazardní koalice včetně VV si prosadila úpravu zákona takovou, že když vydají ve městě vyhlášku, která zakáže terminály, může se to táhnout až sedm let. Situace je horší, než kdy bývala,“ horuje Novotný s tím, že sněmovna je prolobovaná hazardem. Nicméně i tento exorcista hazardu souhlasí, že by se měl hazard do budoucna přesunout do kasin, která jsou pod mnohem větším dohledem.

V Chebu je podle některých provozovatelů heren zhruba deset běžných heren a pětačtyřicet problémových, kde šéfují Vietnamci. Dva majitelé legálních heren přiznávají, že je pro ně vyhláška města, podle níž mohou podnikat jen osm hodin denně, drsná. V případě, že ji ostatní herny nedodržují, likvidační. Na to konto zcela nepokrytě míří na Vietnamce, kteří na tuzemské zákonné normy a vyhlášky prý zcela kašlou. A policisté? Prý vše přehlížejí. Podobná situace je údajně všude v pohraničí. Svou identitu zmínění majitelé prozradit nechtějí, protože by je to mohlo diskvalifikovat při jednáních s radnicí.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…