Elektronický registr zbraní má prozatím zelenou

11.12.2012 17:43

Vznik centrálního elektronického registru zbraní, který nahradí nynější nepřesnou a nepřehlednou papírovou evidenci, dnes posvětili poslanci. Příslušnou normu, která to má umožnit, ale musí posoudit ještě zákonodárci v bezpečnostním a v zemědělském výboru.

Elektronický registr zbraní má prozatím zelenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Novela zákona o zbraních a střelivu, která se vznikem centrálního elektronického registru zbraní počítá, mimo jiné také prodlužuje platnost zbrojních průkazů a má zvýšit bezpečnost při přepravě zbraní a střeliva - na převoz by měla dohlížet policie.

Dopravci by museli policistům předat identifikační kód vozu, který umožní sledování polohy auta pomocí družicového systému. V odůvodněných případech by policisté mohli trasu jízdy změnit či přepravu zakázat.

Norma také umožní držitelům zbrojního průkazu, aby se jej nebo některé jeho skupiny mohli vzdát. V současné době to policie provádí bez zákonného rámce. Administrativní zátěž držitelů zbrojních průkazů by se měla snížit prodloužením doby jeho platnosti z pěti na deset let. Nově nebude nutné žádat o nový průkaz v případě změny bydliště.

Novelizovaný zákon by měl navíc zlegalizovat lov některých přemnožených druhů divoké zvěře v nočních hodinách za pomocí noktovizorů. To by mělo vyloučit, aby si myslivec ve tmě spletl zvíře například s člověkem.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…