Experti hledali v ODS nejlepšího premiéra. A vítěz byl nečekaný

18.06.2013 20:28

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Z uvažované pětice občanských demokratů by podle mediálních odborníků veřejnost nejlépe přijala v čele vlády dosavadní předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou. Ta by to však měla ze všech nejtěžší vůči prvnímu místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi, jehož atakům a zesměšňování by dokázal nejlépe čelit Martin Kuba.

Experti hledali v ODS nejlepšího premiéra. A vítěz byl nečekaný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Koaliční politici by rádi dál společně táhli vládní káru až do řádných voleb v květnu příštího roku. Po demisi Petra Nečase a jeho vlády však potřebují pro tento záměr přesvědčit alespoň 101 poslanců a pak i prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil některého politika ODS sestavením vlády. Na jeho jménu se občanští demokraté zatím neshodli, navíc musí vzít v potaz, aby byl přijatelný pro TOP 09, která už varovala, že v opačném případě pro ni nebude problém začít vyjednávat s opozicí o předčasných volbách.

Zatím se nejvíce mluví o prvním místopředsedovi ODS Martinu Kubovi, triu místopředsedů Pavlu Blažkovi, Jiřím Pospíšilovi, Miroslavě Němcové a expředsedovi poslaneckého klubu Zbyňku Stanjurovi. Tři z nich jsou navíc členové stávající Nečasovy vlády v demisi, ministrem byl i Jiří Pospíšil, a tak jedinou bez vládních zkušeností je předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

Pro veřejnost by nejzajímavější byla uvážlivá Němcová

„Pro veřejnost by mohla být nejzajímavější Mirka Němcová, protože je to uvážlivá žena, dlouholetá politička, která není zatížena žádnými vztahy, ať by byly vymyšlené, nebo skutečné. Tím by asi bodovala nejvíc. Zároveň je ale nutné si uvědomit, že není právě příkladem typického lídra, který by byl razantní a prosazoval to, co by bylo potřeba. Paní Němcová je velmi inteligentní, ale není to typický stranický lídr,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Balvín.

„Z té pětice by veřejnost nejlépe přijala paní Němcovou i proto, že se zachovala správně i v době, kdy ti tři renegáti odcházeli, aby umožnili schválení zákonů. Poprvé v historii bychom měli ženu v čele vlády. ODS by měla vzít rozum do hrsti a rozhodnout se pro ni. I ten ženský apel by sehrál roli, lidé by jí toho víc prominuli. Vypadá slušně, je to takový učitelský typ, proti ní by nikdo nemohl vůbec nic říct,“ přidává se pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš, lektor komerčních komunikací na jedné z vysokých škol.

Pospíšil je salónní hráč, větší šanci mají dravci Kuba a Blažek

Pokud by se podařilo zachovat vládnutí stávající koalice, jen s jiným lídrem než Petrem Nečasem, bude ODS očekávat, že se nový premiér pokusí napodobit zázrak Jiřího Paroubka, který vystřídal v dubnu roku 2005 v čele vlády Stanislava Grosse. Tehdy spadly preference ČSSD na 10,5 procent, ale o rok později dostala sociální demokracie při volbách více než trojnásobek hlasů (32,3 procenta).

„Asi nejvíc dřímá lídrovství v panu Kubovi. Je jen otázka, jestli razantnost, s níž si už o tuto pozici řekl, mu třeba neublíží. Veřejnost by určitě měla ráda. a byl by pro ni přijatelný, Jiřího Pospíšila, ale on je – bez nějakého pejorativního podtónu – salónní hráč na takovou vysokou politiku. A velká politika vyžaduje spíše dravce typu Kuby nebo Blažka. I když u nich je zase otázka, zda jim to dravcovství nemůže u veřejnosti uškodit,“ zamýšlí se Jiří Balvín, bývalý ředitel České televize.

Klasickému ódéesákovi Kubovi by vyčítali konexe na „knížete“ Dlouhého

Od ostatních zmiňovaných kandidátů na premiérský post se nečeká, že by v nich dřímal zmiňovaný Paroubkův potenciál. „Pan Stanjura ani pan Pospíšil nejsou typičtí vůdci. Kromě toho se pan Pospíšil už vyjádřil, že se nechce postavit do čela vlády. Pan Stanjura je typ člověka, který když dostane stranický úkol, ať se stane šéfem poslaneckého klubu nebo ministrem dopravy, tak se stane třeba i premiérem,“ poznamenává Jiří Balvín.

Zopakovat sedm let starý úspěch Jiřího Paroubka se z adeptů ODS na post premiéra nejspíš nikomu nepovede. „Martin Kuba je konzervativní politik, navíc velice tvrdý. Umí vystupovat, je elegantní, ale je to klasický ódéesák, navíc by mu vyčítali konexe v jižních Čechách s 'knížetem' Dlouhým. Jiří Pospíšil by byl velice dobrý, ale je mladý. Pan Stanjura je jistě schopný člověk, ale nevýrazný, moc se neprojevoval,“ konstatuje mediální odborník Jiří Mikeš.

Nový premiér by musel počítat s „chudinkou“ od ministra financí

Ať už by se do čela nové vlády postavil z ODS kdokoli, musel by se připravit na šťouchance či zesměšňování ze strany ministra financí Miroslava Kalouska. Ten nešetřil ani Petra Nečase a ještě v živé paměti jsou Kalouskovy výroky na jeho adresu, kdy o něm v souvislosti s rozpadem pražské koalice ODS a TOP 09 mluvil, že „je toho na něj na chudinku moc a že se z toho snad vyspí“.

„Nejsilnějším protihráčem Miroslava Kalouska by byl buď pan Blažek nebo pan Kuba. Ti by si jeho chování určitě líbit nenechali. Být to jeden z nich, tak by ministra financí čekal hodně ostrý souboj,“ odhaduje pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Balvín. „Z tohoto pohledu by byl nejvhodnějším kandidátem ODS pan Kuba, ten by byl ministru financí naprosto rovnocenným partnerem,“ myslí si Jiří Mikeš.

Kalousek by dokázal dohnat Němcovou až k pláči

„To paní Němcová by to proti panu Kalouskovi měla velice těžké, možná by ji přinutil až k pláči. Kalousek je ale velice chytrý, tak je dost možné, že by byl vůči paní Němcové hodně opatrný, protože trefovat se do ženy by mu neprospělo. Kdyby to ale udělal, tak by paní Němcová byla dost zranitelná, jenže on by si tím proti sobě popudil spoustu lidí. Ale protože je tak chytrý, tak by to asi nedělal,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…