Filip k Němcové: Zařadila jste reformy na program svévolně

01.11.2011 14:07

Do předlouhé debaty o programu schůze se dnes zapojil i předseda KSČM Vojtěch Filip. Obvinil předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) z toho, že vládní reformní zákony vetované nebo vrácené Senátem zařadila na program současné schůze svévolně. Kvůli tomu pak pohrozil Ústavním soudem.

Filip k Němcové: Zařadila jste reformy na program svévolně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Poslanci od 11.00 hodin jednají o programu schůze. Zvláště sociální demokraté totiž navrhli desítky jednotlivých změn, o nichž poslanci nyní hlasují. Opozice a koalice si kvůli tomu od dopoledne proto vyměňuje své názory a ČSSD při tom plní slib obstrukcí. Sociální demokraté totiž nechtějí, aby reformy byly schváleny tak, aby platily od ledna. Koalice si ale prosadila prakticky nepřetržité jednání dolní komory.

Více zde:

Do předlouhých debat zasáhl i šéf KSČM Vojtěch Filip. Obvinil předsedkyni dolní komory Parlamentu Miroslavu Němcovou  z toho, že vládní reformní zákony vetované nebo vrácené Senátem zařadila na program současné schůze svévolně.

„Jde o svévolné rozhodnutí, které nemá oporu v jednacím řádu," řekl předseda komunistů. Poukázal na to, že v minulosti se v obdobném případě o zařazení nových bodů na program hlasovalo.

Němcová ale uvedla, že postupovala tak, jak jí ukládá zákon. A ten prý nařizuje zařadit zákony vrácené nebo vetované Senátem na nejbližší schůzi sněmovny, i té, která se zrovna koná. Na začátku schůze před týdnem zařazeny být nemohly, protože zákonná lhůta uplynula o víkendu. 
    

Filip však připomněl jiné ustanovení jednacího řádu, podle kterého lze během schůze rozšiřovat schválený pořad jen výjimečně. Zařazení bodu navíc nelze projednat, pokud proti tomu vznesou námitku dva poslanecké kluby nebo dvacet poslanců. Postup Němcové je podle Filipa dalším důvodem pro uplatnění ústavní stížnosti.

Mají se projednat refomy důchodové, zdravotnické a sociální

Sněmovna má dnes na programu projednání předloh důchodové, zdravotnické a sociální reformy, které vetoval nebo vrátil opoziční Senát. Koalice má v dolní komoře dostatek hlasů na to, aby reformy prosadila.

Sociální demokraté ohlásili obstrukce už před jednáním sněmovny. Poslanci ČSSD proto stále přednášejí desítky návrhů na změnu programu schůze, které se týkají pevného zařazení současných bodů, zařazení nových nebo naopak vyřazení bodů nynějších. 

Dolejš: Je to dialog hluchých

"Z jedné strany obstrukce ad absurdum, z druhé prznění jednacího řádu. Je to dialog hluchých. Stejně bude všechno jinak, ale zatím si to nechtějí připustit a tak betonují pozice," řekl na vrub koalice a také tak trochu ČSSD ParlamentnímListům.cz komunistický poslanec Jiří Dolejš.

ČSSD připravuje v nynější době již dvě podání ústavním soudcům. Jedno se týká zavedení standardů a nadstandardů ve zdravotnictví a druhé zpřísnění podmínek pro výplatu podpory v nezaměstnanosti. Podle ČSSD jsou totiž zákony v rozporu s listinou základních práv.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…