Fízlujete nás, uhodil Grebeníček. Poslankyně ODS mu připomněla staré časy

02.02.2012 11:23

Dopolední sněmovní interpelace na premiéra Petra Nečase zabraly dohady o tom, zda je, či není KSČM stranou, která je demokratická. Poslanec „rudé strany“ Miroslav Grebeníček si totiž stěžoval na to, že jsou komunisté špehováni – a to kvůli zákazu působení KSČM, o něž se pokouší Ministerstvo vnitra. Grebeníček sdělil, že to je v rozporu s demokratickými principy. Do debaty se ale vcelku nelogicky krátce poté vmísil poslanec z ČSSD David Rath, který opět útočil na Nečase kvůli jeho spolupracovnici Janě Nagyové. A zdá se, že na ostré výpady v dolní komoře je opět zaděláno.

Fízlujete nás, uhodil Grebeníček. Poslankyně ODS mu připomněla staré časy
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath řeční ve sněmovně

„Sledování a špiclování je vždy skandální záležitostí. Ale i právní expertízy říkají, že se KSČM  pohybuje v mezích ústavy,“ podotkl před poslanci a hlavně vůči premiérovi Nečasovi kromě jiného pohoršený Grebeníček, jehož pak za debatním pultíkem vystřídala poslankyně Lenka Kohoutová z ODS.

„Mě zaráží, že komunisté hovoří o špiclování… Byli jsme tady 40 let špiclováni a to od právě od komunistů,“ nezdráhala se dloubnout do bývalého předsedy KSČM Kohoutová.

„My jsme se nikdy, ale nikdy nepostarali o to, aby byly napraveny křivdy na lidech,“ dodala pak Kohoutová na vrub pokračovatelky KSČ.

To ale donutilo vstát ze sněmovní lavice předsedu poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika, jenž zmínil, že KSČM nemá žádné vazby na KSČ, takže tady toto - od Kohoutové - nemá nikdo z KSČM jak členům KSČ vyřídit.

„Ty omluvy zazněly vůči lidem této země mnohokrát z našich úst. Ten, kdo je chtěl slyšet, tak slyšel… Jak se žije lidem a občanům této země dnes, tak to je naše hlavní poznání. Ty věci sem nyní nepatří, ale patří historikům. V roce 1989 mnozí křičeli: ´nejsme jako oni´, takže se o to pokusme,“ dodal Kováčik.

Nečas: Šedivím a skřípu zuby

Premiér Nečas ale vůči Grebeníčkovům slovům zmínil, že vláda nedává sledovat žádnou parlamentní stranu, ať již prostřednictvím ministerstva vnitra, zpravodajských služeb nebo kohokoli jiného. "Není k tomu důvod," prohlásil premiér a připomněl, že předseda vlády z titulu své funkce nemůže úkolovat žádnou zpravodajskou službu, a to včetně BIS.

Řekl také, že "velmi silně šediví" a "skřípe zuby vzteky" z toho, že z KSČM se stala legitimní parlamentní strana, a z toho titulu zasedají její zástupci v parlamentu. Prohlásil také, že je přesvědčeným antikomunistou a komunismus považuje za zločinnou ideologii.

"Já jsem přesvědčen, že komunistická strana neměla být v létě 1990 připuštěna k parlamentním volbám jako nedemokratická a totalitní nezreformovaná struktura," prohlásil také Nečas.

 

Rath: Je hezké, že oni dřou jako koně

Do toho se ale vmontoval ministr dopravy Pavel Dobeš (VV), jenž chtěl vědět, zda je pravda, že on sám byl špiclován, když se v jeho autě našly štěnice.
V reakci na Dobeše ale trochu nepatřičně vystoupil se svým slovem poslanec ČSSD David Rath.

„Mě zaujala právě ta informace od ministra Dobeše, která zde zazněla, a tedy zda jako  ministr byl skutečně odposloucháván a kým - zda ABL -  a zda si to Mladá fronta Dnes vymyslela….Mohu ale tady připomenout, že mně neodpověděl premiér Petr Nečas ohledně platu jeho spolupracovníků, až jsem se to musel dozvědět v novinách. To je pěkné, že jeho spolupracovníci dřou jako koně. Těch 270 tisíc pro paní Nagyovou je ale také stejný výmysl novin, jako o tom odposlouchávání?“ otázal se Rath nakonec bez odpovědi premiéra.

Sněmovna nakonec kvůli větší přítomnosti opozičních poslanců vyslovila s Nečasovou odpovědí nesouhlas. A tím vlastně dopolední interpelace skončily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…