Foldyna otevřeně o ČSSD: Lidé trpí a Dienstbier pro ně neudělal nic. A dále...

13.03.2013 6:38 | Zprávy

ROZHOVOR Blíží se sjezd ČSSD a s ním vzrůstá v řadách sociálních demokratů i napětí. Největší boj se nejspíš strhne o křesla místopředsedů. Jeden z kandidátů na tento post, poslanec Jaroslav Foldyna, se v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz významné opřel do současného místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera. Dovnitř ČSSD nepředvedl nic, uvedl dokonce Foldyna o svém stranickém kolegovi.

Foldyna otevřeně o ČSSD: Lidé trpí a Dienstbier pro ně neudělal nic. A dále...

Co považujete za největší škodlivost této Nečasovy vlády?

Tento kabinet jednoznačně likviduje jakž takž fungující sociální systém naší země. Za prvé – systematicky likviduje veřejnou složku sociálních sužeb, a zároveň, za druhé, likviduje stát neprorůstovým systémem řízení země – ztěžuj život podnikatelům a lidem samostatně výdělečně činným, tedy živnostníkům. Zvyšováním nepřímých daní poškozuje jejich úsilí a snižuje produktivitu firem a ochuzuje tuto zemi.

Tato vláda se deklaruje jako pravicová, takže by měla ve prospěch lidí i země pomáhat vytvářet kapitál, což se jí ale podle statistik příliš nedaří, a když, tak jen pro určitou nevelkou vrstvu vyvolených. Mají snad toto občané vnímat jako pravicový prvek?

Tato vláda se skutečně deklaruje, ale pouze deklaruje jako pravicová. Jedné, čím se tak projevuje je likvidace nejen sociálních složek státu, ale sociálního státu jako takového a zkazí prostě, na co sáhne. Spíš bych ale řekl, že se prezentuje jako nejhloupější vláda, která tu byla od roku 1945. A souhlasím dokonce s výrokem, že to je nejhorší vláda od dob protektorátu, která tady byla.

Od roku 2006 vládnou bez přerušení pravicové vlády a likvidují, na co sáhnou. Ořezávají sociální stát, zvyšují daně i schodek státního rozpočtu, ale hrdě a drze si ponechávají název vlády rozpočtové odpovědnosti, jímž se prostě vysmívají lidem do tváře. Nečasova vláda je ale opravdu nejhorší ze všech, protože v době její činnosti zažívá devastace sociálních i vývojových hodnot naprosto nebývalého rozkvětu. Tam nejsou ani výjimky, které by potvrzovaly pravidlo. Její ministři jsou buď špatní, nebo méně špatní.

Opravdu bez výjimky?

Tak jsou tam lidé, jako třeba ministr průmyslu a obchodu, nebo ministr spravedlnosti, kteří o věci jistě hodně vědí, ale v systému fungování této vlády nemohou ani vyprodukovat něco pozitivního, jestliže mají za premiéra Petra Nečase nebo velmistra financí Miroslava Kalouska.

Mechanismus této vlády je prostě semele. Tato vláda se řídí heslem škrtat a škrtat, přitom není schopna vybrat daně, neinvestuje do rozvoje, stát se propadá, klesají příjmy, prohlubuje se schodek. Rozevírají se sociální nůžky, a jak se propadá vzdělání, tak to je vůbec něco děsivého. Oni ohrožují budoucnost této země. Proto tvrdím, že je to opravdu nejhorší vláda. S určitou mírou nadsázky se dá říct, že Zdeněk Nejedlý byl proti Nečasovi prostě génius.

Nedávno řekl Lubomír Zaorálek pro Parlamentnilisty.cz, že necítí potřebu sjednocovat levici. Miloš Zeman na druhé straně říká, že levici je nezbytné sjednotit. Jaký je Váš názor?

Jsem přesvědčen, že levici je nutné sjednotit na programových cílech. Tady přece nejde o to, zda se budou uzavírat nějaké koalice nebo zda někdo bude vstupovat do jedné či druhé strany. Teď je skutečně třeba, aby se levice sjednotila podle programových cílů. Je naprosto nezbytné oživit ekonomiku, dosáhnout sociálního smíru a resuscitovat sociální stát. Samozřejmě, že úměrně situaci. Nejsem propagátorem rozdávání dávek, ale vytváření pracovních míst. Myslím, že plná zaměstnanost, tj. stav, kdy nezaměstnanost nepřekročí 5 procent, je zdravý systém, který by měl být cílem levice.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

21:44 Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

Trump, nebo Harrisová? Zvolení kterého z kandidátů americkým prezidentem by pro svět bylo lepší? Par…