Francouzský pozorovatel: Čeští komunisté jsou zaostalí. Blíží se k ODS

06.12.2012 4:44

ROZHOVOR Spekulace, černé scénáře i kladná očekávání, co se stane, když do vlády po příštích volbách vstoupí KSČM, jsou po krajských volbách velmi časté. Co se však reálně může stát? O tom pro ParlamentníListy.cz mluví dopisovatel deníku Le Monde Fabrice Martin Plichta. Ve Francii, jak známo, je levice poměrně tradiční a silně zakořeněná.

Francouzský pozorovatel: Čeští komunisté jsou zaostalí. Blíží se k ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fabrice Martin Plichta, francouzský novinář působící v Praze

V posledních měsících preference KSČM stoupají, uspěli i v krajských volbách a zdá se, že mohou zasednout i v příští vládě. Můžete tuto situaci porovnat se situací ve Francii, jak tam komunisté dopadli s preferencemi potom, co aktivně zasedli ve vládě?

Účast komunistů v budoucí české vládě bude nejlepší způsob, jak se jich (v jejich dnešní podobě) zbavit. Být u moci znamená pošpinit si ruce: není možné vládnout v demokratických systémech, jak jsou nastavené, bez kompromisů, bez toho, že budou muset slevit ze svého programu a diskursu - pokud nezopakují Únor 1948.

Po několika měsících ve vládě už nebudou mít punc protestní strany a tímto způsobem ztratí automaticky dost velkou část svých voličů. To je právě to, co se stalo francouzským komunistům potom, co se dostali do vlády, když byl socialista François Mitterrand zvolen prezidentem Francie v roce 1981. Ještě v roce 1970 měli podporu cca 20 procent veřejnosti, od poloviny osmdesátých let se jejich volební výsledky scvrkly na 5 – 7 procent, dokonce i na méně, v předešlých prezidentských volbách na 2,5%. To je pravděpodobný scénář i v České republice.

Více rozhovorů ZDE

Může se ale stát, že komunisté budou krátkodobě i posilovat v případě, že by Nečasova vláda dále „zvorala“ všechno, co se dá, jak to úspěšně dělá přes dva roky, a že by levicová vláda nastoupila v lepších ekonomických podmínkách, což opravdu může nastat  - krize by měla odeznívat v roce 2014.

Najdete rozdíl mezi tím, jací lidé podporují komunisty na Západě oproti ČR?

Mám dojem, že víc mladých a představitelů inteligence volí komunisty na Západě než tady.

Můžete porovnat rétoriku a prezentaci komunistů u nás a ve Francii, případně i dalších západních zemích? Jakou budoucnost a sílu má komunismus na Západě a u nás?

Rétorika komunistů ve Francii je radikálnější než tady. Je proti globalizaci, kapitalismu, imperialismu, liberalismu, Americe, NATO atd. Francouzští komunisté vystupují také silně proti rasismu, xenofobii, za zrovnoprávnění žen a mužů, hetero a homosexuálních svazků, za eutanazii, za solidaritu s těžce zkoušenými řeckými, španělskými občany. Tohle od českých komunistů není slyšet - jsou nacionalističtější a rádi papouškují pravicové řeči o líných Jižanech.

Můžeme vyjít z teze, že komunisté na Západě jsou spíše takovou protiglobalizační radiální levicí s ekologickými a lidsko-právními hesly a u nás mnohdy ti, kteří nostalgicky vzpomínají na minulý režim nebo minimálně některé jeho aspekty… kdyby se potkal český komunista s francouzským, rozuměli by si?

Nerozuměli, snad až pár výjimek. Francouzský komunista by si myslel, že mluví se sympatizantem extremní pravicové Národní fronty, která převzala právě od poloviny 80. let ve Francii od komunistické strany protestní hlasy a mate voliče populistickým diskursem o kapitalismu.

Má podle vás naše KSČM šanci, že přežije dlouhodobě? Současně sbírá hlasy spíše z protestních, nikoli ideových důvodů. Je to dáno pouze tím, že dosud v té vládě nebyla a není tedy ušpiněna skandály?

Podle situace. Dokud se nedostane do vládní pozice, tak může ještě dlouho přežívat jako protestní strana. Pokud převezme svůj díl odpovědnosti v budoucí levicové vládě, tak bude KSČM odzvoněno, dřív nebo později. Protože fatálně narazí na kontradikce mezi jejím programem a realitou. A pak bude mít šanci se transformovat do radikálně levicové strany nebo sdružovat kolem sebe různá levicová uskupení po vzoru protiglobalizačních evropských stran nebo hnutí  - jako je Levicová fronta ve Francii, která je sdružení několika levicových stran kolem KS, Die Linke v Německu, Syrisa v Řecku atd.

Když se přerodí v životaschopnou radikální levici, měli bychom se toho obávat?

S dnešními kádry, i s těmi mladšími představiteli, které byli např. zvoleni do PSP nebo do krajů a obecních zastupitelstev, to vidím špatně. Mají velmi mizerné politické vzdělaní, žádnou širokou marxistickou kulturu. Proto si nemyslím, že by byli schopné artikulovat opravdový levicový program a diskurs pro XXI. století a vytvořit moderní a akceschopnou stranu. Intelektuální kapitál takové radikální levicové strany zatím stojí mimo KSČM a nevidím žádné sblížení v brzké budoucnosti. Myšlenkově dnešní KSČM má blíž k ODS než k těm „levicovým radikálům“ západního střihu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…