Gazdík: Nečas upustil páru. Není to kvůli napětí v koalici, ale uvnitř ODS

11.09.2012 18:01

Premiér mě nesmírně zklamal, komentuje pondělní vyjádření Petra Nečase na téma zahraniční politiky poslanec František Laudát. Zkušený politický matador ale vztahy mezi dvěma vládními stranami vnímá jako klidné. I šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík současné dění vnímá spíš jako vnitrostranický boj v ODS.

Gazdík: Nečas upustil páru. Není to kvůli napětí v koalici, ale uvnitř ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda strany Starostové a nezávislí Petr Gazdík

Nezvykle ostře se ve svém pondělním vyjádření na strojírenském veletrhu v Brně opřel premiér Petr Nečas do priorit české diplomacie, která je v gesci šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga. Zahraniční politika ČR se dosud stavěla na stranu opozice v nedemokratických zemích, byť to nemělo zrovna dobrý vliv na zahraniční obchod. To je ostatně role, kterou často hrají právě menší země v euroatlantickém prostoru.

Není divu, že pro Karla Schwarzenberga, který již druhé volební období prosazuje s podporou ODS právě takovou zahraniční politiku, byl takový útok proti jeho resortu šokem. Podle poslance Františka Laudáta to ale vztahy mezi ODS a TOP 09 nijak vážně nenaruší. "Pokud to řeknu velmi mírně, tento postoj pana premiéra mě hluboce zklamal. Vyvěšování tibetské vlajky jsem vždy podporoval i jako zastupitel. Hodnotou číslo jedna je pro mne svoboda a demokracie. Až pak možná následuje byznys," říká pro ParlamentníListy.cz Laudát jako údajný ´odkojenec Svobodné Evropy´ Nečasův pragmatismus.

Na podporu Číny je beztak pozdě

I mezi pragmatiky ODS byl prý Nečas dosud jednou ze světlých vyjímek. "Především to ale nechápu jako útok proti TOP 09. Řekl bych, že daleko větší roli měla přítomnost Václava Klause," odhaduje Laudát. Premiérova slova měla také uklidnit podnikatele, kteří podle něj zaspali dobu. "Minulou dekádu promarnili, protože chtěli prodávat jen po Evropě, což se nyní projevuje," nebere si servítky poslanec.

Premiér se tak po minulém týdnu, kdy skupina jeho vlastních poslanců shodila vládní daňový balíček a ohrozila přijetí státního ropočtu na rok 2013, názorově výrazně přiblížil k Václavu Klausovi. Hrad je totiž dlouhodobě označován za zastánce pozitivně laděné politiky vůči Putinovu Rusku a podle některých komentátorů by právě Nečasův pád mohl způsobit příklon české politiky k Rusku. Nečasova slova se také dají vyložit jako přímý útok na hodnoty typického voliče TOP 09, který strana nemůže nechat jen tak být.

Premiér prý jen upouští páru

Že by ale Nečasova slova byla výzvou k boji uvnitř koalice popírá i šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík. "To napětí, o kterém se hovoří, není mezi ODS a TOP 09, ale hlavně uvnitř ODS. Občas někdo tu páru upustí podobným vyjádřením. Pan premiér má jako šéf pana ministra zahraniční mnoho příležitostí, jak si to vysvětlit mezi čtyřma očima," uvedl Gazdík pro ParlamentníListy.cz.

Jenže pouze mezi čtyřma očima nechce kauzu řešit ani Schwarzenberg. Nečasův projev pro zástupce průmyslu mu způsobil "zděšení, že premiér ČR může takto sklonit hlavu před totalitními režimy a hovořit o Tibetu jazykem čínské propagandy". Vystoupení skupiny Pussy Riot prý mohou konzervativně smýšlejícího člověka rozčílit, nicméně v kauze jde o to, že za přečin, který by byl hodnocen maximálně jako přestupek, skončil pro jeho aktérky několika lety za mřížemi.

"Přiznávám, že pan premiér nikdy neměl moc velký zájem o lidská práva. Já to ostatně po politicích ani nevyžaduji," uvedl Schwarzenberg pro ČT. Image ČR jako země bojující za lidská práva prý nenechá v žádném případě pokazit. O celé kauze chce Schwarzenberg s Nečasem intenzivně jednat a debata prý bude dlouhá a náročná.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…