Generální inspekce bezpečnostních sborů může vzniknout. Poslanci řekli ano

09.09.2011 10:11

Poslanci dali zelenou vzniku Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Vznik GIBS má vést k efektivnějšímu boji s korupcí v bezpečnostních sborech a k nezávislému a účinnému stíhání trestných činů příslušníků a zaměstnanců policie, celní správy, vězeňské služby i samotné inspekce. Šéfa GIBS má jmenovat premiér nebo prezident.

Generální inspekce bezpečnostních sborů může vzniknout. Poslanci řekli ano
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Daniel Korte ve sněmovně

Vláda vznik Generální inspekce bezpečnostních sborů posvětila koncem letošního června. Tehdy premiér Petr Nečas řekl, že inspekce má vést k efektivnějšímu boji s korupcí v bezpečnostních sborech a k účinnému stíhání trestných činů příslušníků a zaměstnanců policie, celní správy, vězeňské služby i samotné inspekce.

„Ze stávajících vnitřních inspekcí bude vytvořen jeden nezávislý celek, který bude mít možnost vyšetřovat trestné činy příslušníků těchto bezpečnostních sborů," vysvětlil k tomu tehdy Nečas s tím, že zákon o GIBS, který je součástí protikorupčních snah kabinetu, vláda přijala jednomyslně.

Vznik GIBS je ale podle Věcí veřejných součástí protikorupční strategie této strany, nebot ji ve vládě prosadil právě předseda Věcí veřejných Radek John.

„Schválení vzniku GIBS vítám, protože vedle faktu emancipace generální inspekce a tím posílení protikorupčního boje v této oblasti, jsou součástí nového návrhu dvě zásadní rozhodnutí. Rozšíření testů spolehlivosti a zavedení možnosti nahlédnutí do daňového řízení specializovaným policejním útvarem určeným Policejním presidentem. Obojí pomáhá účinnému boji s korupci a závažnou kriminalitou," řekl před časem k inspekci John.

Dnes pro zákon hlasovalo 79 poslanců, 30 pak bylo proti.

Na GIBS se bude vztahovat zákon o služebním poměru

GIBS má být samostatným bezpečnostním sborem, na jehož příslušníky by se vztahoval zákon o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Má mít postavení policejního orgánu podle trestního řádu a pravomoci celostátního útvaru kriminální policie.

Podle důvodové zprávy má mít 335 tabulkových míst, z toho 275 pro příslušníky a 60 pro občanské zaměstnance. Návrh usnesení počítá s tím, že se na GIBS převede 209 tabulkových míst příslušníků a tři tabulková místa občanských zaměstnanců policejní inspekce, 16 tabulkových míst zaměstnanců ostatních složek vnitra, deset tabulkových míst příslušníků vězeňské služby a devět tabulkových míst příslušníků celní správy. Nově má vzniknout 47 tabulkových míst příslušníků a 41 tabulkových míst občanských zaměstnanců.

GIBS má být samostatná i ekonomicky. Návrh počítá s tím, že bude mít postavení organizační složky státu s vlastním rozpočtem. Předkladatelé počítají s ročními náklady na fungování GIBS ve výši téměř 280 milionů korun, jednorázové výdaje na vznik inspekce a její vybavení vyčíslili na skoro 46 milionů korun. V prvním roce fungování by tak byl rozpočet GIBS zhruba ve výši 325 milionů korun.

Většina peněz, celkem přes 185 milionů korun, by přešla z rozpočtů ministerstev vnitra, spravedlnosti a financí. Drtivou většinu - asi 174 milionů - z toho tvoří nynější náklady vnitra na policejní inspekci. Zbytek rozpočtu GIBS - v prvním roce skoro 140 milionů korun a v dalších letech téměř 94 milionů korun - by šel ze státního rozpočtu. Návrh počítá s tím, že by se výdaje státu mohly ještě o 11 milionů korun navýšit v případě, že by bylo nutné pro generální inspekci pronajmout novou nemovitost. Na GIBS mají být převedeny nemovitosti, které nyní využívá policejní inspekce.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…