Grebeníčka z okna, lid do ulic proti KSČM, řekla Mašínová. A rudí se naštvali...

03.04.2013 8:19

Poslankyně Kateřina Konečná je velmi roztrpčena čerstvou zpovědí Zdeny Mašínové, sestry Josefa a Ctirada Mašinových. Mašínová totiž řekla, že poslance KSČM Miroslava Grebeníčka měla za jeho projev o Palachovi pravice vyhodit z okna. To je ale podle Konečné jen pokračování násilí, kterou rodina Mašínů před lety rozpoutala. Šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik pak na konto Mašínové dokonce hovoří o možném trestním oznámení.

Grebeníčka z okna, lid do ulic proti KSČM, řekla Mašínová. A rudí se naštvali...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdena Mašínová

Sestra bratří Mašínů Zdena, která se kdysi přidala ke skupince protestujících studentů z Českých Budějovic - a to poté, co komunisté začali zasedat v krajských radách, v novém rozhovoru ParlamentníchListů.cz tvrdě odsoudila bývalého předsedu KSČM Miroslava Grebeníčka.

Ten totiž v únoru v Poslanecké sněmovně v souvislosti s projednávanou sněmovní předlohou, která má uzákonit 16. leden jako Den památky Jana Palacha, řekl, že se Palach nezapálil na protest proti Komunistické straně Československa, jeho sympatie prý patřily především reformním komunistům. Ti pak podle Grebeníčka měli podporu i ve všech strukturách svazu vysokoškolského studentstva.

Podle Mašínové ale za tato slova měli Grebeníčka pravicoví poslanci "vzít za flígr a vyhodit z okna". Ona sama – kdyby  tehdy byla ve sněmovně – tak by údajně po Grebeníčkovi i něco těžšího hodila.

To ale není vše, co Mašínová pro ParlamentníListy.cz uvedla. Na konto komunistického náměstka Václava Sloupa z Karlovarského hejtmanství třeba řekla: „Bohužel je bolševiky prolezlé celé Česko. Tady v Olomouci je to taky, v Karlových Varech mají Václava Sloupa, což je bývalý vrahoun z hranic, kde se stříleli lidi...“

A zároveň vyjádřila přání, aby se rostoucímu vlivu komunistů postavila masivní část národa. "Dnes to chce, aby škodlivosti komunistů uvěřila většina a začaly masivní celostátní protesty," uvedla doslova Mašínová pro ParlamentníListy.cz.

Komunističtí poslanci jsou slovy sestry kontroverzních odbojářů doslova pobouřeni. Nejvíc odsudků pak vyjádřila mladá poslankyně Kateřina Konečná.

„Mne uráží, že sestra bratrů, kteří tady zavraždili nevinné občany nechutným způsobem, si takto dovoluje vůbec hovořit. Je evidentní, že tady v této rodině násilí stále pokračuje... Já chápu, že lidé mohou mít jiný politický názor, ale vyzývat k násilí? To nebudu nikdy respektovat u nikoho, ať to bude v části levicové, pravicové, či jiné,“ řekla ParlamentnímListům.cz Konečná.

Není schopná ve svém věku pochopit historickou paměť

„Paní Mašínová si asi neuvědomuje, co udělali její bratři, že zavraždili bezbranné lidi, co se nemohli bránit proti jejich agresi. Pro mne to byla vražda a paní Mašínová jen pokračuje v násilí, kterou jejich rodina takto rozpoutala,“ zopakovala dále Konečná, kterou evidentně slova Mašínové zasáhla přímo do srdce.

„Nechci hájit nikoho z těch dotčených, jenom mne děsí to, že se najdou lidé, kteří místo toho, aby měli historickou paměť a ve svém věku ji pochopili, a také vstřebali to, že některé věci by se měly říkat jinak, tak vyzývají k násilí a to ještě mladé lidi. Jak to má pak v těch ulicích vypadat? Fakt jsme se asi zbláznili, že paní Mašínové někdo vůbec dává prostor k tomu, aby tohle mohla říkat veřejně,“ řekla dále poslankyně.

„Pokud protestující studenty v krajích proti komunistům paní Mašínová vyzývá k tomuhle, tak se začínám opravdu děsit, neboť si myslím, že do demokratické společnosti to nepatří. Já jsem se k tomu nikdy nechtěla vyjadřovat, ale tohle si paní Mašínová prostě nemůže dovolit!“ dodala rezolutně Konečná.

Kováčik: Je to vyvolávání nenávisti vůči skupině obyvatel

Podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika jde pak dokonce ze strany Mašínové o „vyvolávání nenávisti vůči skupině obyvatel na základě jejich politického či jiného názoru“. „To si myslím, že by se v této společnosti dít nemělo, neboť z úst pana Grebeníčka šlo jen o projevení určitého názoru,“ uvedl Kováčik pro ParlamentníListy.cz.

„Nevěřím u těch protestů v krajích, že vznikly jen v hlavách samotných studentů. Co se počtu protestujících týká, tak byly výrazně menšinové, ale co se mediální prezentace týká, tak byly výrazně některými médii podporované. Podle mého soudu se ale právě paní Mašínová a další vezou na této mediální vlně. Nemyslím si ale, že slova, která byla například vůči panu Grebeníčkovi nyní použita, by měla být tak silná. Prostě a jednoduše je třeba se dívat dopředu a ne jen stále do minulosti,“ reagoval dále Kováčik.

Velmi jej pak rozlítila slova Mašínové na konto Václava Sloupa. „Jestliže takto veřejně obvinila někoho, tak by mohlo být na místě ohrazení se formou trestního oznámení. Jestliže je někdo veřejně označen za vrahouna, tak to je velmi těžký kalibr. Je třeba si ale uvědomit, že práva zde máme všichni stejná a že v mnoha jiných případech jsou někteří dnešní politici souzeni za korupci, za zlodějny, za lumpárny a zase opět říkám – lidi je třeba soudit podle jejich činů, slov a kroků, které dělají dnes a budou dělat zítra a ne podle toho, co dělali někdy v dávné minulosti,“ dodal Kováčik a připomněl, že koalice v Karlovarském kraji dnes konkrétně funguje na základě dnešních poměrů.

Dolejš: Přetahování o Palacha postrádá elementární pietu

„I když se mi nedávná parlamentní debata o zařazení významného dne k úmrtí Jana Palacha moc nelíbila, nemyslím si, že je třeba to dál takhle ideologicky a nesmiřitelně hrotit. Vadilo mi, že byl zbytečně vyvolán zavádějící spor o to, kdo si přivlastní dědictví Palachova činu - zda byl víc antikomunista či reformní komunista. Tohle přetahování totiž postrádá elementární pietu,“ vyjádřil pak svůj názor na parlamentní debatu o Palachovi ve sněmovně místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Na druhou stranu neřekl poslanec Grebeníček nic mimořádného, jen polemizoval s důvodovou zprávou. Nakonec i řekl, že svátek jako takový podporuje. Tahle polemika tak není až tak o věci, jako spíš o osobě, která to říká,“ podotkl dále Dolejš.

„Mluvit o nějakém násilí vůči člověku s jinými názory mi přijde zbytečně konfrontační,“ sjel pak Mašínovou za její slova. „Metoda defenestrace se s časem sice postupně kultivuje - pražští konšelé v roce 1419 dopadli na hroty kopí, pan Bořita z Martinic v roce 1618 na kupku hnoje a teď už se o tom jen žvaní. Ale i tak to volání po vyhazování z okna nepohodlných poslanců určitě není hodno napodobování,“ reagoval dále Dolejš.

On sám pak raději slova Mašínové nebude tolerantně brát jako nabádání k trestnímu činu. „Nechme už Palacha spát a staré spory řešme demokraticky a ne nenávistně. To platí pro obě strany,“ dodal Dolejš ParlamentnímListům.cz.

Ze svého mentorování nijak nevybočila. Ale pozor!

Komunistický poslanec Miroslav Opálka pak zmínil, že ho slova Zdeny Mašínové nikterak nepřekvapují, protože ona sama nevybočuje dlouhodobě ze svého mentorování.

„Každý jsme prožil nějakou historii, která nás nějakým způsobem poznamenala. Já rozumím tomu, že když je někdo celý život antikomunista, tak asi je zbytečné se přesvědčovat navzájem. Vše rozřeší budoucnost a historie,“ poznamenal Opálka pro ParlamentníListy.cz.

„To už hraničí s mnoha zákony a třeba i s urážkou osobnosti a s urážkou osobního činitele,“ zhodnotil pak slova Mašínové na konto kolegy Grebeníčka. „Pokud jsme demokratická společnost, tak má sice každý právo na to vyjádřit svůj názor, ale v tom případě, ať ho vyjadřuje slušněji i paní Mašínová,“ řekl Opálka.

„Já jsem ve své řeči ve sněmovně k Palachovi poukazoval i na Jana Husa. Řekl jsem: Je to kacíř anebo reformátor římsko - katolické církve anebo mluvčí sociálního hnutí? Když je dnes svátek mistra Jana Husa, tak má přece každý i svou představu a podle toho se k tomuto svátku staví. Podobně to bude i s Janem Palachem, neboť je nezpochybnitelný historický fakt, že byl zastáncem nového a já bych řekl dokonce sebeočistného proudu v KSČ, který měl reformní, ale i humanizační náboj. To je historický fakt, a jestli si jej někdo osvojí tak, nebo onak, tak je to stejné, jako u Jana Husa. Já budu hlasovat pro ten významný den, ne proto, co předložili předkladatelé v důvodové zprávě, ale co je faktem historickým a co řekl i Miroslav Grebeníček. Důležité je, abychom se k sobě chovali slušně a neplivali na sebe jedovaté sliny,“ doplnil Opálka.

Myšlenkou o škodlivosti komunismu je posedlá...

Poslanec KSČM a zároveň i zastupitel Olomouckého kraje Alexander Černý pak pro ParlamentníListy.cz zdůraznil, že nestačí jenom se demokratem sám pojmenovat, je nutné se podle toho také chovat.

„Já myslím, že tohle nepotřebuje vůbec žádný komentář. Pokud paní Mašínová tvrdí, že by měla být komunistická strana zrušena, tak by si měla možná přečíst nějaké průzkumy veřejného mínění. anebo se podívat na to, jak se tady lidem téhle země daří,“ uvedl nejprve Černý.

„Od paní Mašínové ale čekat objektivní názor zřejmě nelze. Je totiž natolik svou myšlenkou o škodlivosti komunismu posedlá, že nemá naprosto smysl hodnotit její výroky a to ani na kolegu Miroslava Grebeníčka. Výroky tohoto typu do moderní společnosti vůbec nepatří. Házet po někom ´něco těžšího´, to je snad něco, co už máme dávno za sebou," dodal Černý.

Stydím se, řekla zastupitelka KSČM

Radní Středočeského kraje, místostarostka obce Vraňany a bývalá poslankyně Jiřina Fialová (KSČM) pak zmínila, že slova Grebeníčka jsou médii zkreslená.

„Já se hluboce stydím, že paní Mašínovou nikdo neumlčí, když hájí své bratry, kteří byli vrahové,“ řekla ParlamentnímListům.cz Fialová.

„Víte, mne na tom nejvíc mrzí, že se tito lidé vydávají za demokraty, ale co se týče výroků jiných lidí, tak je to pak dle nich nedemokratické. Nikdo si ale nemůže vykládat demokracii tak, že já můžu všechno a ostatní mne budou poslouchat. Takže ať si paní Mašínová srovná v hlavě, co jsou pro většinu lidí vraždy a kdo je páchal. Vždyť bratři Mašínové stříleli po jiných!“ připomněla Fialová ironicky činy bratří Mašínů, kteří jsou části české veřejnosti vnímáni jako vrazi.

„Pan Sloup - pokud vím - sloužil na hranicích a zákony tehdy zněly jasně: Že hranice jsou uzavřené a kdo chce přes ně, tak musí mít povolení. Toto nařízení ale neplatilo jen u nás, ale i v mnoha jiných státech, kdy mohl přejít přes hranice jen ten, co měl povolení a ne ten, co se chtěl probít,“ dodala Fialová s tím, že ona jako krajská zastupitelka ve Středočeském kraji nezaznamenala nikdy žádné útoky na svou osobu.

„Tady ve Středních Čechách jsme nezaznamenali žádné výpady, žádné demonstrace. V zastupitelstvu jsou jen slovní půtky s ODS. Víte, někdy se lidé dají zmanipulovat a co vím, tak v jižních Čechách to byli studenti, co se dali tak snadno zmanipulovat. Ono je asi někdy lepší demonstrovat, nežli se učit,“ uzavřela výstižně Fialová.

Studentský vůdce: To je velmi silné gesto

Kupodivu ani sám mluvčí studentů protestujících proti koalici v Jihočeském kraji a učitel matematiky na základní škole Šimon Heller se slovy Zdeny Mašínové nesouhlasí.  

„Já sice zásadně nesouhlasím s tím, co řekl pan Grebeníček v Poslanecké sněmovně, z jeho strany šlo totiž o překrucování faktů, ale na druhou stranu nepovažuji za šťastné, že by bylo za tento projev nutné pana Grebeníčka vyhodit z okna. Je to velmi silné gesto. To, co paní Mašínová řekla, může být dokonce považováno za násilné řešení situace, což já bych jednoznačně odmítal,“ zdůraznil pro ParlamentníListy.cz Heller.

Studenti prý budou i nadále pokračovat v protestech proti komunistům v krajích.  

„Pořád v těch protestech pokračujeme - 10. dubna bude malý happening v Českých Budějovicích na náměstí, na 17. dubna plánujeme ještě další akci a někdy v květnu provedeme demonstraci. Naše štafetová hladovka, v níž nás podpořila i paní Mašínová, stále běží dál, takže určitě pokračujeme v protestech, které koordinujeme s dalšími kraji. Co se týče podpory paní Mašínové, tak já si jí vážím, i když vnímám, že je kontroverzní osoba, že ten čin jejich bratrů je pro některé lidi velmi kontroverzní. Já si ale vážím každého člověka, který nás podpoří a který má demokratické smýšlení, což za takovou osobu Zdenu Mašínovou považuji,“ dodal nakonec Heller.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…