Hašek: Už nás mají plné zuby. Lidi si zvolí svého prezidenta, ne našeho

20.02.2012 21:29

ČSSD sice potvrdila, že kandidátem oranžové strany na prezidenta republiky bude buď Jiří Dienstbier, nebo Jan Švejnar. Nikdo z vedení strany se však zatím ani k jednomu z kandidátů nijak otevřeně nepřiklonil. Oba kandidáti jsou podle nejvlivnějších členů strany přijatelní. Jiřího Dienstbiera zatím otevřeně podporuje jen středočeský hejtman David Rath. Podle místopředsedy Michala Haška jsou lidé otráveni politikou a doporučení stranických sekretariátů je nebude zajímat.

Hašek: Už nás mají plné zuby. Lidi si zvolí svého prezidenta, ne našeho
Foto: Hans Štembera
Popisek: První místopředseda ČSSD Michal Hašek

S kandidáty povedou sociální demokraté debaty v březnu a dubnu v krajích. Budou při nich oba a bude moci přijít i veřejnost. Diskusi vyhodnotí stranické grémium a kandidáta navrhne ústřednímu výkonnému výboru.

Ekonom Jan Švejnar je podle předsedy Bohuslava Sobotky ČSSD názorově blízký. Švejnar měl podporu sociálních demokratů i při minulé parlamentní prezidentské volbě, v níž ale zvítězil Václav Klaus. Sobotka hodlá o volbě prezidenta jednat se Stranou zelených a s KDU-ČSL.

Na doporučení sekretariátu prý lidé koukat nebudou

Anketa

Který uchazeč o Hrad je vaše noční můra?

hlasovalo: 4868 lidí
Místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier je podle průzkumů dlouhodobě nejpopulárnějším politikem v zemi. Možná by mu mohlo uškodit, že při volbě senátorem požádal o podporu středočeskou KSČM. Na to upozornila v pondělí také místopředsedkyně Věcí veřejných a poslankyně Dagmar Navrátilová.

„Lidé mají plné zuby politiky a politiků. Podle mě budou prezidenta vybírat úplně jinak než podle partajních doporučení a usnesení. Prezidentský úřad by měl být vyvrcholením životní, profesní a politické kariéry. Hlava státu by měla lidi umět spojovat, nikoliv ještě více rozdělovat jako nynější česká politika,“ řekl pro ParlamentníListy.cz první místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Každý má své přednosti

„Každý má své přednosti. Teď je to na nich...  Přímá volba je nabídka veřejnosti a my tímhle duelem podporujeme myšlenku nabídky a veřejné volby. Zveme veřejnost k diskuzi s kandidáty a o nich,“ uvedl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

„Podle mě jsou přijatelní oba kandidáti, koho budu podporovat se rozhodnu až podle výsledku debat s veřejností a členskou základnou v krajích, kde se oba představí,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Klause nikdo v literatuře netrumfne

Zatím to vypadá, že špičky ČSSD se buď pro svého kandidáta dosud nerozhodly, nebo drží bobříka mlčení. Například místopředseda Senátu a strany Zdeněk Škromach poslal jen velmi stručnou sms zprávu: "Nekomentuji!"

Dienstbiera otevřeně podporuje David Rath, který vzal v úvahu jeho popularitu mezi lidmi. Rath se jen obává, že Dienstbier nebude tak plodným autorem, jako jeho předchůdce. „Těžko Klause v literatuře trumfnout. Je mistrem banality, vydávat knihy projevů z roku prvého, druhého, třetího – to dokáže jen on,“ zareagoaval s humorem Rath.

„Je to rozhodování mezi dvěma variantami. Jestli hledáme někoho, kdo je široce přijatelný, anebo někoho, kdo je spjat s tradičními sociálně-demokratickými hodnotami," řekl pak Jiří Dienstbier.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…