Havlová se ve Sněmovně dožadovala debaty o výrocích Pelikána o islámu v ČR. Pak na ni nastoupil Kalousek

24.11.2015 16:29

Poslanci dnes odmítli žádost Olgy Havlové z Úsvitu, aby řešili na své schůzi výroky ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) na adresu Bloku proti islámu. Blok podle Havlové ale prý pouze chce zastavit radikální projevy islámu v České republice, ovšem kvůli tomu se prý Úsvitu ze strany ministra Pelikána, ale také premiéra, dostává označení „xenofobní sekta“.

Havlová se ve Sněmovně dožadovala debaty o výrocích Pelikána o islámu v ČR. Pak na ni nastoupil Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Páteční zasedání sněmovny skončilo kolem druhé hodiny odpolední. Na projednávání elektronické evidence tržeb se opět nedostalo

Sněmovna dnes na začátku své schůze povstáním a minutou ticha uctila památku všech obětí teroristických útoků, které se odehrály v poslední době a měly neblahý vliv na současnou mezinárodněpolitickou situaci.

K tématu měla později připomínku poslankyně Úsvitu Olga Havlová, která poslance žádala, aby si do programu schůze Sněmovny zařadili bod „Informace ministra spravedlnosti k jeho otevřeným výzvám kriminalizovat Blok proti islámu za snahu zastavit radikální projevy islámu v České republice“. Poslanci ale jejímu návrhu řekli ne.

„A také se ptám jako místopředsedkyně strany Úsvit-Národní koalice, jejíž zákonné návrhy premiér této země odmítá s komentářem, že Úsvit je xenofobní sekta. Ptám se zde na plénu Sněmovny, protože věřím, že ve Sněmovně smím beztrestně hovořit o politice v českých zemích a chci jasnou odpověď, podle jakých pravidel se v České republice bude řešit problém imigrace a s ním související rozvoj islámu v České republice,“ zmínila kromě jiného Havlová ke své žádosti.

Podle ní je její žádost závažná už proto, že v době imigrační krize a v době islámských teroristických útoků v Evropě zde stojí zcela zásadní otázka.

„Má právo spolek a vůbec občané ČR žádat, aby islámské obce nezískaly tzv. vyšší práva dle našeho současného zákona o církvích? Má právo si dát do svého názvu to, že bojuje proti progresi islámu do naší kultury? Nebo nemá občan či spolek právo se bránit prorůstání islámu do naší společnosti?“ otázala se Havlová poslanců.

Kromě toho také navrhla, aby ministr Pelikán vysvětlil své výroky z rozhovoru pro iDnes.cz z 18. listopadu, kde hovořil o šíření nenávisti vůči islámu ze strany jednoho nejmenovaného hnutí.

„Pan ministr Pelikán tvrdí, že pokud máme v Listině základních práv a svobod zakotvenou svobodu vyznání, snad se ta svoboda týká i jednoho ze čtyř největších náboženství ve světě – islámu. A doufá, že islám nebude ze svobody vyznání vyloučen. Já doufám, že křesťanství bude mít v České republice větší práva než islám. Já doufám, že islám nikdy v České republice vyšší práva církví dle zákona o církvích nezíská. A chci jasnou odpověď pana ministra, zda mě i ostatní se stejným názorem chce za to kriminalizovat,“ uvedla dále ve své řeči Havlová.

K tomu ale měl připomínku zejména předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Paní poslankyně Havlová řekla mimo jiné, že pevně doufá, že v České republice bude mít křesťanství větší práva než islám. Já jsem křtěný, biřmovaný a věřící a aniž bych někomu vnucoval svoji víru – a jsem předseda klubu politické síly, která se definuje jako křesťanská a konzervativní – přesto, nebo snad právě proto chci říct, že trváme na tom, že chceme žít ve společnosti, která respektuje Listinu základních práv a svobod, že chceme žít ve společnosti, kde nikdo nesmí mít větší nebo menší práva podle víry a náboženství, které vyznává,“ zmínil Kalousek.

Zdůraznil, že bychom měli žít ve společnosti, která bude dostatečně silná a akceschopná, aby tvrdě zakročila proti jakémukoli extremismu a fundamentalismu a i proti jakémukoli terorismu páchanému ve jménu jakéhokoli náboženství.

„To je důležité a na to se soustřeďme. Ale zredukovat to na větu, že nositel jednoho náboženství musí mít větší práva než nositel jiného náboženství by bylo popření zásad, ke kterým ústava povolala tuto Poslaneckou sněmovnu. Já proti tomu protestuji,“ uzavřel místopředseda TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…