Hoši, zastřelte se, vzkázal svému vedení úspěšný ODSák. A pokračuje dál: Tančíme na Titaniku. Oni se dohodnou v hospodě a Fiala...

14.10.2014 16:01

Sprosté podrazy a nezřízená touha po moci. I to je důvodem současné mizérie ODS v Brně, alespoň podle starosty městské části Starý Lískovec, který kritizuje i to, že hned po volbách oblastní vedení strany „zalezlo do nory“ a neposkytovalo informace. Vladan Krásný ovšem na rozdíl od fatálního debaklu svých stranických kolegů post prvního muže na radnici s přehledem obhájil. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Krásný objasnil, proč má údajně vedení brněnské ODS panickou hrůzu ze schopných lidí a proč není nadšený aktuální rezignací oblastní rady. „Stále tančíme na Titaniku,“ varoval Krásný.

Hoši, zastřelte se, vzkázal svému vedení úspěšný ODSák. A pokračuje dál: Tančíme na Titaniku. Oni se dohodnou v hospodě a Fiala...
Foto: Hans Štembera
Popisek: ODS

Anketa

Výsledek které strany v komunálních volbách vás nejvíce potěšil? Ať už příjemně, nebo škodolibě

3%
1%
83%
3%
2%
0%
2%
5%
hlasovalo: 8649 lidí

Kromě městské části Brno - Starý Lískovec se podařilo ODS vyhrát v komunálních volbách ještě v Brně - Ivanovicích, ale jinak strana neuspěla. Jak podle Vás může politik ODS dnes vůbec oslovit voliče?

Tím, že pracuje. V našem případě musí být pro politika jeho městská část na prvním místě. Nebezpečím všech politiků je, že každý, kdo dostane funkci, začne mít pocit, že má moc. Všem proto doporučuji, aby si přečetli knihu od Mňačka Jak chutná moc a hluboce se nad ní zamysleli. Komunální politika je o lidech a i lidé ze strany, která má tak poškozenou značku jako v současné době my, se mohou prosadit. I přesto jsou nám voliči ochotní dát hlas.

Ovšem v městském zastupitelstvu získala ODS jen pět mandátů. Vnímáte jako zásadnější důvod neúspěchu spíš neschopnost jednotlivých kandidátů, než politiku strany?

Složení brněnské kandidátky nebylo dobré. Předseda Blažek prosazuje a prosazoval tezi, že volby stejně dopadnou tak, jak ukazují republikové průměry, což je nesmysl. Stačí se podívat na to, kteří tři lidé dostali největší počet hlasů v Brně. Ani jeden z nás nebyl na městské kandidátce. Nepustili nás nejen na volitelná místa, ale ani na nevolitelná místa. Měli panickou hrůzu z toho, že jsme oblíbení. Místo toho, aby dávali do čela osobnosti, které jsou schopné voliče přitáhnout, záměrně nominují lidi, které nikdo volit nebude.

Takže lidé ve vedení ODS Brno nechtějí konkurenci a obávají se toho, že přijdou o pozice, pokud by se objevil někdo schopnější. To si myslíte…

Jistě. Ale není to jen problém ODS. Jde o zásadní problém všech politických stran a proto jsou na tom dnes relativně tak špatně. Ve chvíli, kdy se nějaká osoba vyšplhá na vyšší místo, začne kolem sebe stavět obrannou hráz a nechce pustit kohokoliv jiného nahoru. To je přesně ten pocit moci, o kterém jsem před chvíli mluvil. Varoval jsem je dvanáct let, že nemohou dělat politiku pro sebe, ale že musí pracovat pro lidi. Nedali si říct a jak to dopadlo? Byli jsme nejsilnější stranou v Brně a teď budeme mít dva starosty.

Každopádně vliv kauzy Nagyová také asi nelze přehlížet…

Samozřejmě, ale i když je značka poškozená, znovu opakuji, jsou lidé, kteří dokáží kandidovat za ODS, nepřevlékli kabát, umí získat hlasy voličů a jsou to slušní členové ODS. Teď by měl předseda Fiala pochopit, že musí stavět na těchto lidech a ne na lidech, kteří se nebyli schopní dostat ani do vlastního zastupitelstva. Takové lidi jsme měli mezi prvními osmi na kandidátce do města. Je tohle normální? Je to správný politický marketing? Já nejsem ničí loutka a proto jsem nebyl ani na kandidátce. Když dvěma třetinám delegátů někdo nadiktuje, že mají volit pana Hvížďu, tak teď vidíme výsledky.


Vladan Krásný (ODS)

Vy jste na Facebooku s nadsázkou vzkázal do Brna: „Hoši, zastřelte se.“ Můžete být konkrétní?

Samozřejmě to byla nadsázka. Rozzlobilo mě jejich jednání. Čestný Japonec by šel a spáchal by čestné harakiri, ale oni si zalezli do nory. Hned po volbách měl někdo vystoupit a říct: „Děkujeme všem voličům za podporu. Nezlobte se, budeme bojovat, abychom za čtyři roky dopadli lépe.“ Místo toho, aby porážku čestně přiznali, tak zalezou do nory a neberou telefony. To je naprosto absurdní. To není chování rovných a čestných lidí. Mně tato situace hrozně rozčílila. Oblastní rada navíc udělala usnesení o tom, že se k výsledkům voleb nebude nikdo vyjadřovat a dokonce ani lídr Hvížďa. Kde to jsme? Kdo se tedy má vyjadřovat, když ne předseda a lídr?

Jak moc je v tomhle debaklu ODS na vině politika strany?

Samozřejmě k tomu přispívá naše bývalá politika. Velmi jsem věřil tomu, že pan Fiala dokáže ODS zvednout, hodně jsem mu věřil. Zatím ale podceňuje dopady zavedených principů fungování strany. Zřejmě si naivně myslel, že budou do čela kandidátek postaveni ti nejlepší, ale tak to není. Je jasně daná většina lidí a to jsou, jak my říkáme: „Hoši, co spolu mluví,“ ti se dohodnou v hospodě, pak napíší seznam a rozdají ho delegátům, kteří jdou na sněm, nepřemýšlejí a hlasují tak, jak jim to předsedové nadiktovali. Vy stojíte proti této mase a nemůžete proti tomu nic udělat.

Existuje nějaká šance, že by ODS v Brně opět získala voliče?

Je to jednoduché. Stačilo by změnit koeficient vypočítávání delegátů na sněmy a stanovit ho ne podle počtu a velikosti sdružení, ale podle volebního výsledku. To by vše radikálně změnilo.

Věříte tomu, že se situace může změnit?

Věřím. Pokud pan Fiala pochopí, kdo je v brněnské ODS přínosem a kdo ne, ale už to musí někdo pochopit.

V pondělí večer oblastní rada rezignovala. Je tento krok signálem, že si sáhli Vaši šéfové do svědomí?

Mám celkem přesný překlad toho, co se tam odehrálo, a také usnesení. Oblastní rada sice rezignovala, nicméně usnesení zní tak, že rezignovala do příštího volebního sněmu, aniž by určila, kdy se tento příští volební sněm bude konat. Nazval bych to jednáním Chytré horákyně. Je to takové usnesení - neusnesení. My vlastně nevíme, jestli rezignovali teď, nebo až za půl roku. Tohle považuji za nekorektní. Rada nejen že měla okamžitě podat rezignaci, ale hned svolat volební sněm a navolit nové vedení. A ne, že budou čekat třeba až na příští rok. Další věc, která tam proběhla a která mě velice mrzí je, že lidé, kteří nedosáhli v ODS dobré výsledky, místo toho, aby hledali vinu u sebe, ji hledají u těch, kteří dobré výsledky mají.

Jak to myslíte?

Od některých se snesla kritika na mě a na pana Kotziana. To mě úplně fascinuje.

Vy chcete zůstat členem ODS? Nepřevléknete raději kabát?

Stále věřím, že delegáti dostanou vlastní rozum a z pudu sebezáchovy po tom šíleném výprasku, který jsme dostali několikrát za sebou, pochopí, že takzvané mocenské dohody nás dovedly tam, kde v Brně jsme. Nemám nic proti dohodám, ale musí být ve prospěch ODS, jenže v Brně se dělají jen ve prospěch některých skupin.

Co říkáte na výsledek ANO 2011 a Žít Brno ve volbách?

Žít Brno je fenomén, o kterém nelze říci, jak dlouho a co vydrží. Kdyby jim pan Onderka nezrušil před půl rokem facebookové stránky a neudělal jim tím neuvěřitelnou marketingovou reklamu, tak by dnes o Žít Brno nikdo nevěděl. Nevím, nakolik si tito pánové uvědomují, že práce ve veřejné správě je něco úplně jiného než aktivismus. Pan Hollan zvolil velmi jednoduchou taktiku. Nemusel vlastně ani dělat kampaň. Ve skutečnosti udělal referendum o současném primátorovi. Svou propagaci postavil na tezi: Brno bez Onderky a dostal protestní hlasy proti současnému primátorovi. Musím uznat, že marketingově to udělal naprosto skvěle. Jemu dávali hlasy lidé napříč politickým spektrem, klobouk dolů, já jsem takový výsledek vůbec nečekal. Jejich úspěch je ale důsledkem chyb jiných.

ANO je celorepubliková vlna, která běží, lidé volí ANO, protože si myslí, že v něčem opravdu bude líp. Já si to nemyslím, protože si nesu v sobě k takovýmto stranám od doby Věcí veřejných velkou nedůvěru. Navíc představitel ANO Andrej Babiš má svou minulost, která na mě důvěryhodně nepůsobí a dá se také polemizovat o zkušenostech členů tohoto hnutí ve veřejné správě. Uznávám, že teď mají úspěch. Jestli si ovšem pan Babiš myslí, že uhlídá kvalitu kandidátů, tak je na omylu. Je spousta lidí, kteří přebíhají do ANO. Dřív nebo později se dostane ANO do úplně stejných problémů, jaké mají ostatní strany. Dokonce bych řekl, že do větších, protože předseda hnutí Andrej Babiš je u moci ve vládě a toho se budou určité skupiny a vrstvy snažit využívat. ODS teď často lidé opouštějí, protože z nás nic nemají a přeskočí k těm, kteří mají vliv.

Vy jste hovořil o mocenských vlivech v klasických politických stranách. O tom, že delegáti mají v podstatě nadiktováno, koho mají volit. Pak je tady hnutí Andreje Babiše. I to je další rána pro demokracii v republice?

Samozřejmě že je. Andrej Babiš je ještě větší rána pro demokracii než situace v politických stranách. Ve standardních politických stranách funguje přeci jen alespoň určitý samoočišťovací mechanismus, i když strašně pomalý, ale existuje. U pana Babiše nic takového nemůže fungovat, protože nahoře stojí jedna osoba, která stranu vlastní a kterou nikdy nikdo neshodí. Je to daleko horší. Ale ještě bych se rád vrátil k situaci v Brně a popsal, jak celá ta mizérie začala.

Tak to zkuste vysvětlit…

ODS mohla mít před čtyřmi lety bez problémů primátora města Brna. Robert Kotzian nám dělal rok lídra, všechnu práci odedřel, setkával se spoustou lidí. Robert Kotzian byl schopen složit koalici s KDU-ČSL a TOP 09 a mohla vzniknout pravicovo-středová koalice. Bohužel dostal rádu do zad a za jeho zády se tehdejší brněnské vedení ODS dohodlo s ČSSD a domluvili se na koalici, ve které jsme neměli primátora. Mohli jsme být vedoucí strana ve městě a mít primátora, ale tito lidé Roberta za zády naprosto sprostě podtrhli. Pak už ho jen postavili před hotovou věc, že nebude primátor a že mu dají maximálně prvního náměstka. Na oblastní radě, která byla tehdy jednadvacetičlenná, jediný, kdo proti tomu hystericky řval, jsem byl já a další čtyři byli proti. Všichni ostatní hlasovali pro koalici s ČSSD i přesto, že jsme mohli mít trojkoalici s primátorem. Situace, která je teď, vznikla v důsledku toho, co jsme udělali před čtyřmi lety. Voliče jsme naprosto zklamali a podtrhli. Dnes se nám to vymstilo. Vyměnili jsme post primátora za údajný klid a pohodu. Já tvrdím, že jsme post primátora vyměnili za kšefty.

SROVNÁNÍ: Výsledky celobrněnské ODS ve volbách na magistrát a výsledek kandidátní listiny starosty Vladana Krásného ve Starém Lískovci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…