Hrozí posílení šedé ekonomiky. Z parametrické změny loterijního zákona budou místo státu těžit podvodníci a mafiáni

02.09.2015 15:43

Za zcela neprofesionální označil při jednání rozpočtového výboru bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) novelu loterijního zákona, který před pěti lety prosadil. Kritizoval především chybějící odbornou diskusi a analýzu dopadů novely. Členové rozpočtového výboru umožnili vystoupit i Ivo Valentovi, senátorovi a majiteli společnosti Synot, která se zabývá loterním průmyslem. Ten upozornil, že přijetím novely by jen posílila šedá ekonomika a z loterií by místo státu těžili podvodníci a mafiáni.

Hrozí posílení šedé ekonomiky. Z parametrické změny loterijního zákona budou místo státu těžit podvodníci a mafiáni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výherní automaty

Pokus opozičních poslanců v rozpočtovém výboru přerušit projednávání novely zákona o loteriích do 30. září nevyšel, a tak jejímu druhému čtení ve sněmovně nic nebrání. Tomuto rozhodnutí předcházela bouřlivá diskuse. Návrh poslance Jana Volného z hnutí ANO kritizovala především TOP 09, ale i KSČM a výhrady měli i koaliční partneři z ČSSD a KDU-ČSL. Komunista Jiří Dolejš v úvodu poukázal na to, že v koalici nepanuje jednotný názor na sazby odvodu a oproti jejich navrhovanému zvýšení z 20 na 25 procent se během léta objevily dva pozměňovací návrhy, které spočívají v diferencovaném nasazení sazeb pro různé hry.

Po něm dostal slovo Miroslav Kalousek, jenž se pochlubil, že byl prvním ministrem financí u nás, kterému se podařilo tuto oblast zdanit. „V roce 2011 byl takzvaný hazard poprvé zdaněn. A teď kolega Volný jen mění parametricky Kalouskův zákon, nic jiného. A to bez jakékoli odborné diskuse, neproběhla žádná analýza dopadů novely, příprava zákona byla mimořádně neprofesionální,“ tepal první místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek předkladatele novely. Jeho stranický kolega František Laudát požadoval, aby přílohou bylo, že je novela v souladu s evropským právem. Na předřečníky navázel poslanec Úsvitu Karel Fiedler a s poukazem na chaotický průběh diskuse navrhl přerušení tohoto bodu do 30. září.

Jde jen o zvýšení odvodů, zcela se opomíjí boj proti černému hazardu

Ani sociální demokrat Josef Novotný navrhovanou změnu loterijního zákona nechválil. „Vedle té linky, jak dostat víc peněz do státního rozpočtu, by se měla novelou sledovat i ta linka, jak bojovat proti černému hazardu, a to možná ještě víc,“ upozornil Josef Novotný na to, čím se novela vůbec nezabývá a že se soustřeďuje pouze na zvýšení sazeb odvodu a jeho přerozdělení ve prospěch státního rozpočtu na úkor rozpočtů obcí. Dosud odvod z výherních hracích přístrojů a jiných technických herních zařízení šel z 20 procent státnímu rozpočtu a z 80 procent obcím, nově navrhovaný poměr činí 40:60.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek, který se většinu svého života věnoval oblasti závislosti z pozice terapeuta, si postěžoval, že Ministerstvo financí ignorovalo některé požadavky KDU-ČSL. „Některými kroky bychom republiku dostali do arbitráží,“ poukázal lidovecký místopředseda na to, že náš loterijní zákon je v rozporu s právem Evropské unie, protože porušuje volný pohyb zboží a služeb. České republice tak hrozí od začátku příštího roku ze strany Evropské unie sankce až ve výši půl milionu korun denně. A odlišné zdanění jednotlivých segmentů loterií a podobných her by mohlo skončit stížností u Ústavního soudu.

K nekoncepční novele chybí případová studie

Zdůraznil také, že největší dopad do sociální patologie dosud mají „klasické bedny“, ale už dochází k přesunu na on-line hraní, ke hrám na telefonech a tabletech. „Souhlasím s kolegou Kalouskem, že je chybou, že nebyla zpracována případová studie. Můj komplexní pozměňovací návrh řeší i to, jak bojovat s nelegálním hazardem,“ připomněl Jan Bartošek svou harmonizační novelu loterijního zákona, která by nejen měla ochránit Českou republiku před postihy ze strany EU, ale i zamezit provozování nelegálního hazardu včetně kvízomatů a řeší také sociální dopady hazardu.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Členové rozpočtového výboru následně odhlasovali, že k tomuto bodu může vystoupit Ivo Valenta, senátor a majitel společnosti Synot, která se zabývá loterijním průmyslem. Jeho kritika směřovala v úvodu k tomu, že se neřeší, když jsou na různých webech v češtině nabízeny nelegální hry, ale ani nabídka kvízomatů. Třeba v Otrokovicích nebo v Kroměříži se nachází o čtvrtinu víc nelegálních kvízomatů než legálních hracích automatů. „Tato novela, která navrhuje zvýšení daňových sazeb, je zcela nekoncepční. Navíc by tuto oblast neměla řešit poslanecká iniciativa, ale vládní návrh,“ konstatoval Ivo Valenta.

Neexistuje něco jako tvrdý a měkký hazard

Senátor a majitel Synotu se pozastavil nejen nad původním navrhovaným zvýšením sazeb odvodu z 20 na 25 procent, ale i novým koaličním návrhem, který počítá se dvěma sazbami odvodu, a to 23 a 28 procent. Nižší sazba se má vztahovat na loterijní a kurzové sázky, vyšší sazba má dopadnout na hrací automaty. „Naprosto neodůvodněné je snížení u internetového sázení. Nenechte se uchlácholit něčím, co se často šíří, že existuje něco jako tvrdý a měkký hazard. Rozdílné sazby zvýhodní on-line sázení a povedou k přerozdělení loterijního trhu k předem vybraným subjektům,“ uvedl Ivo Valenta, že přijetím této novely by jen posílila šedá ekonomika a z loterií by místo státu těžili podvodníci a mafiáni.

Vedle této hrozby poukázal i na nebezpečí, které hrozí českému státu ze soudních sporů. „Nejvíc varovný je příklad z Nizozemska, kde soud přiznal vysoké odškodnění loterijní firmě. Ale také případ Maďarska, na němž se prokázalo, že nelze měnit daňové sazby bez dostatečně dlouhého přechodného období,“ zmínil senátor případ, kdy Evropský soudní dvůr odsoudil postup Maďarska ve věci nepřiměřené regulace loterií a vysoké daňové zátěže provozovatelů. Podle těchto závěrů totiž došlo v Maďarsku k omezení volného pohybu služeb, který je zaručen evropským právem. Maďarsku proto hrozí, že bude muset provozovatelům uhradit zmařené investice.

Pozměňovací návrh z koaliční rady počítá se dvěma sazbami odvodu

Rozpočtový výbor sněmovny se nakonec na žádném doporučení k novele loterijního zákona předložené Janem Volným neshodl a všichni poslanci, kteří předložili výboru své pozměňovací návrhy k předloze, je stáhli. Předseda výboru Václav Votava oznámil, že ve druhém čtení bude podán pozměňovací návrh, který vzešel z jednání koaliční rady. Tento koaliční návrh tedy už počítá nikoli s jednotným zvýšením, ale se dvěma sazbami odvodu, a to 23 procent na loterijní a kurzové sázky a 28 procent na hrací automaty. Václav Votava prozradil, že poslanci ČSSD tento koaliční návrh podporují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…