I Němcová může za současný pád strany, zahřmělo z ODS

27.09.2013 14:30

ANKETA Volební lídryně ODS Miroslava Němcová v rozhovoru pro MF Dnes uvedla, že ODS má nyní historicky nejnižší preference v důsledku toho, že padla vláda, a okolností, za jakých padla. Někteří členové ODS si ale myslí, že nízké preference jsou trest za to, jak ODS vládla a že Němcová jako dlouholetý člen vedení i nynější lídryně nese také odpovědnost.

I Němcová může za současný pád strany, zahřmělo z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

„Je to určitě důsledek toho, že padla Nečasova vláda, a okolností, za jakých padla,“ odpověděla Němcová na dotaz, kdo a co může za to, že preference ODS, které se nyní pohybují kolem sedmi procent, jsou nejhorší v historii.

Voliči hodnotí výkon současného vedení ODS i Nečasovy vlády

Podle europoslance Hynka Fajmona nese Němcová jako dlouhodobá členka vedení ODS spoluodpovědnost za propad preferencí. „Volební preference ukazují, jak voliči hodnotí výkon současného vedení ODS, jehož je Miroslava Němcová již dlouho součástí,“ uvedl Fajmon.

I senátor Milan Pešák míní, že se jedná spíše o dlouhodobější problém obrazu a výsledků vládnutí vlády Petra Nečase. „Myslím, že je to spíš tím, jak vláda vládla, než padla. Je to zasloužená odměna za to, jak ODS a náš premiér brali na sebe všechny nepopulární věci prosazované TOP 09 – zvyšování daní nebo všechny ty nesmysly prosazované Drábkovým Ministerstvem práce a sociálních věcí včetně sociální karty. Že její zrušení v koalici prosadila ODS, si už nikdo nepamatuje. Ale bylo to pozdě,“ řekl senátor. Jen pro zajímavost, preference ODS ještě před pádem vlády v půlce března dle STEM byly 8,6 procenta.

„Tento důsledek má však i své základní příčiny a ty jsou bohužel uvnitř ODS. Základní příčinou tohoto popisovaného stavu je, že strana dlouhodobě nedrží koridor svého politického směřování, s ideovým ukotvením se neustále lavíruje a hlavně na veřejnost působíme značně nejednotně, dokonce až zmatečně. Taktéž mnoho nesourodých osobních zájmů z řad našich členů či podporovatelů stranu evidentně oslabuje a někdy i poškozuje. To musíme v příštích letech napravit, abychom ztracenou důvěru voličů mohli získat zpět,“ uvedl šéf ODS ve Zlínském kraji a člen Výkonné rady ODS Libor Lukáš.

Vláda, která padla, byla extrémně neoblíbená

„Vláda, která padla, byla extrémně neoblíbená, a to převážně vlastním přičiněním. Ta policejní akce byla nechutná, ale sama by pád vlády sotva vyvolala,“ míní místopředseda ODS v Jihočeském kraji a kandidát do sněmovny Jaroslav Zvěřina.

Exposlanec Walter Bartoš si myslí, že ODS se na sestupné trajektorii nachází již delší dobu. „Události, o kterých mluví Miroslava Němcová, pouze způsobily větší strmost této křivky. Tyto události jsou výsledkem nějakého předchozího stavu, nevznikly samy od sebe. Teď do voleb však musíme napřít všechny síly, abychom uspěli. Poté na kongresu očekávám zásadní fundamentální i ostrou debatu na téma, jaká ODS má být,“ dodal Bartoš.

Nečas se nezachoval jako chlap. Mohli jsme si leccos ušetřit

„Souhlasím s Miroslavou Němcovou. ODS, bohužel kvůli pádu vlády premiéra Nečase rok před řádnými volbami, nedostala příležitost v posledním předvolebním roce ukázat voličům, že úsporná opatření ve třech rozpočtových letech měla svůj význam pro ekonomiku i budoucí vývoj naší země,“ řekla exposlankyně Jana Černochová, která kandiduje v Praze.

„Těžko se mi vyrovnává i s tím, že náš bývalý premiér neuměl ukočírovat svůj osobní život a tři roky naší práce v Poslanecké sněmovně jsou nyní znevažovány a zpochybňovány. Jestli měl v plánu svůj vztah s paní Nagyovou legalizovat a postavit se k němu jako muž, měl na kongresu strany před rokem z pozice předsedy odejít a my bychom měli dost času postavit do čela ODS osobnost, která nás teď povede do voleb, a ušetřili bychom si, jako poslanci, frustraci z toho, jaké trapné divadlo jsme museli na konci volebního období zažívat,“ doplnila Černochová.

„Otázka je zavádějící. Policejní realizace, která spojila tři poslance, Úřad vlády a velitele Vojenského obranného zpravodajství s tunou zlata a 130 až 160 miliony – mimochodem dodnes to Šlachta s Ištvanem nedopočítali a ani neřekli, komu to patří – vedla k pádu vlády a samozřejmě také mimo jiné k pádu preferencí ODS,“ reagoval senátor Tomáš Jirsa.

Falešné a prázdné nálepkování kmotry

„Nízké preference jsou kombinací faktorů sahajících do minulosti, například k panu Topolánkovi a jeho nálepkování ´kmotři´. Od té doby je pro média téměř každý vlivnější člen ODS kmotr a korupčník a probíhají mediální i vnitrostranické boje o očistu té které osobnosti – to stranu navenek poškozuje. Kauza Nagyová, která byla mediální komedií ze strany orgánů činných v trestním řízení, nás jistě poškodila také. A pak fakt, že ODS není jediný k pravici se hlásící subjekt. Vše se nasčítá,“ říká europoslankyně Andrea Češková.

Místopředseda středočeské ODS a člen výkonné rady Raduan Nwelati s názorem Němcové souhlasí. „Ale příčin je určitě více. Například i chování některých naštěstí již bývalých členů ODS, jako jsou Úlehla, Florián a dalších těch, kteří se řítí do náruče prezidentské kandidátky za KSČM Jany Bobošíkové, ale také například i z důvodu celosvětového nebo celoevropské ekonomické krize, která bezpochyby přispívá k vyšší oblibě levicových stran u voličů,“ dodává Nwelati.

„Ano, s tím, co říká Miroslava Němcová, lze souhlasit, ale důvody jsou širší i hlubší a občané o nich vědí,“ uvádí senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

„Souhlasím,“ reagoval místopředseda ODS v Plzeňském kraji Roman Jurečko.

ODS potřebuje pořádnou facku. Čím horší výsledek, tím pro stranu lepší

Úřadující předseda ODS Martin Kuba na začátku září v rozhovoru pro Týden uvedl, že hlavní chybou, která ODS fatálně zničila, bylo, že prostřednictvím Petra Nečase ustupovala tehdejšímu ministru financí a prvnímu místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi a levicovým návrhům TOP 09, jako jsou zvyšování daní či boj proti živnostníkům. 

„ODS by mohla zachránit tvrdá lekce od voličů. Čím horší výsledek ve volbách, tím lépe pro ODS z dlouhodobého pohledu. Potřebují pořádnou facku. Obávám se ale, že facka nebude tak tvrdá, pokud v čele kandidátky stojí Miroslava Němcová, která si s nepěknými praktikami příliš nezadala. Tím hůř pro celkovou reformu strany,“ uvedl politolog a sociolog Tomáš Lebeda pro MF Dnes.

Němcová jako lídr není dobrá vizitka

Podle něho není dobré, že ODS vede do voleb Němcová, ale fakticky ji řídí Kuba: „Není to dobrá vizitka. Stranický lídr by měl být lídrem se vším všudy. V dnešní politice je úloha silných osobností nezastupitelná a jakékoli rozmělňování vede k oprávněným pochybnostem, proč se to děje.“

ODS za Mirka Topolánka zvítězila ve volbách 2006 s 1 892 475 hlasů, což bylo 35,38 procenta. Ve volbách 2010 obdržela ODS 1 057 792 hlasů, což činilo 20,22 procenta. V krajských volbách 2012 ODS získala již jen 324 081 hlasů. A v prezidentských volbách získal kandidát ODS na prezidenta 126 846 hlasů.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…