Idioti, průjem, prdy a exkrementy. Schwarzenberg a další politici se vyjádřili

01.11.2013 17:17

Evropská unie přišla s dalším zlepšovákem. Kromě dalších oblastí života, které již reguluje, chce regulovat i splachování na záchodech, aby se ušetřila voda.

Idioti, průjem, prdy a exkrementy. Schwarzenberg a další politici se vyjádřili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

ParlamentníListy.cz se ptaly českých politiků, co říkají této iniciativě EU. Většina politiků jenom kroutí hlavou.   

„Zatáhnout a spláchnout,“ reagoval předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Regulace exkrementů a vyměšování

„Jsem nadšený! Další ´úsporou´ za miliardy voda opět podraží. Nu a také zájem EU o WC je důkazem, kam nás bruselští byrokrati přivedli a kde Evropa je. Nyní je na řadě ještě regulace vyměšování obyvatel. I to jistě přijde. Zavede se povinné placené měření emisí u lidí – no a špitály jsou z krize venku. Kritici EU budou umlčeni. Být naprosto ´na prd´ se stane zlatým dolem, přínosem pro životní prostředí. Kéž bude dost vody na spláchnutí toho, kdo to vše vymýšlí,“ řekl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

I senátor Miroslav Krejča míní, že je třeba zregulovat i produkci exkrementů: „Jsem rád, že vše ostatní nepodstatné jsme již v unii vyřešili, takže se nyní můžeme vrhnout na to důležité. Já osobně jako svoji vlastní evropskou iniciativu připravuji směrnici o hmotnosti a objemu exkrementů, které projdou jedním splachovacím cyklem. Také se připravuji na to, že nemoderní suchý záchod na chatě vyměním za moderní evropské WC.“

Smrad přichází z Bruselu. Tam řeší velké...

„To musí být žert. I když při postupující demenci EU by se i tato blbost mohla stát pravdou. Vezmu-li směrnici pro pěstování salátových okurek a podobné oduševnělosti, ptám se, zda si představitelé EU opravdu myslí, že není nic důležitějšího k řešení. Kéž by tomu tak bylo. Pan předseda eurokomise nedávno uvedl, že unie chce být velká ve velkých věcech a malá v malých. Takže v Bruselu asi produkují velké věci. Nejsem odborníkem na toalety, ale každý člověk ví, že málo vody spláchne málo splašků a může to pak zapáchat. Kdysi vznikla kniha s názvem Mráz přichází z Kremlu. Nyní asi vznikne nový bestseller s titulem Smrad přichází z Bruselu,“ smál se senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

Předseda a poslanec Úsvitu Tomio Okamura uvedl, že návrh nezná dopodrobna. Chápe sice snahu šetřit vodu, ale může to vést v důsledku spíše k negativním věcem. V principu podle něho platí, že co jde, měli bychom si rozhodovat sami bez EU, tedy i to, kolikrát si na záchodě spláchneme.

„Centrální standardy bych naopak zavedl na potraviny nebo pohonné hmoty, aby speciálně pro nás pod stejnou značkou k nám sousedé nevozili druhořadé zboží. Standardy jenom tam, kde je to potřeba pro spotřebitele. Spotřeba vody u nás léta klesá, ale to vedlo pouze k jejímu dalšímu zdražení. Mám tedy obavy, aby regulace spotřeby nevedla k opětovnému navýšení vodného a stočného. Takže tady bych nutně zákony či normy vedoucí k úsporám neviděl,“ uvedl Okamura.

„Pokud to nemá být vtip, tak se hlavně usmívám nad tím, jak to bude Evropská komise kontrolovat,“ smál se předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Pokud vím, tak EU už pochopila, že regulacemi všeho možného u lidí ztrácí. Barroso dokonce slíbil, že řadu omezujících opatření EU zruší,“ uvedl poslanec ANO Martin Stropnický.

„Ten, kdo tyto věci vymýšlí, by si měl strčit hlavu do tohoto užitečného kusu porcelánu a šestkrát se spláchnout, aby se probral a začal používat mozek,“ míní poslankyně ODS Jana Černochová.

Nejdříve se smějete a potom vás popadne vztek až k slzám

„Nejdříve se smějete a potom vás popadne vztek až k slzám. Máme 25procentní nezaměstnanost mladých lidí. Vše v Evropě je zadlužené po uši. Kulturní integrace imigrantů krachuje. Neúspěšný projekt eura nás bude stát obrovské prostředky. Zpět ke splachování. Každý jedinec se přece může rozhodnout, jak úsporně splachovat a co se mu vyplatí. Na to nepotřebuje centrální plánování Bruselu. Za chvíli budou regulovat i to, jak dlouho se můžeme dívat na televizi, abychom nespotřebovali příliš elektřiny,“ uvedl poslanec Úsvitu přímé demokracie Radim Fiala.

„Voda odteče do moře, ať už ji proženeme splachovadlem, nebo ne. Když bude objem spláchnutí menší, než jak lidé chtějí, bude spláchnutí nedokonalé a lidé budou splachovat na dvakrát. Účel této regulace zůstává záhadný. Je to stejný nesmysl jako zákaz žárovek,“ uvádí předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. Svobodní podporují vystoupení z EU.

„Už máme EU v kuchyni, brzy bude v ložnici a teď už se chystá i na záchod. Ale vážně. Co je EU do věcí, které se dají řešit na národní úrovni? Měli by si raději všimnout elektrických zástrček. Ty mají všude jiné,“ míní senátor ODS Jiří Oberfalzer.

„Asi se v Bruselu nudí,“ říká poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Mám pocit, že svět se zbláznil. K tomu opravdu nevím, co dodat,“ uvedla poslankyně KSČM Marta Semelová.

Idiotské kraviny

„Co na to mám říct. Mám z toho obrovskou radost. V EU je všechno v pořádku, nemáme žádné starosti, jsme úplně v klidu. Máme co jíst, všichni lidé mají práci, nikdo se s nikým nehádá, ekonomická krize je zažehnána a tak máme tedy čas řešit tyto věci. Takové kraviny. My máme v naší zemi tolik starostí, že mě blbosti z Bruselu nezajímají. Tím se zaobírat nehodlám. Mám jiné starosti. Chci pomoct slušným lidem,“ řekl poslanec ANO Bronislav Schwarz.

„Jen idiot si myslí, že správným spláchnutím dojdeme k toužené evropské prosperitě. Opravdu velká myšlenka srovnatelná s regulací počtu hodin slunečního svitu,“ míní poslanec ODS Adolf Beznoska.

„Osobně to vítám. Předpokládám, že intenzita splachování bude proměnlivá v závislosti na výši zadlužení jednotlivých členů. Ekonomiky států na to nevydělají ani náhodou. Tudíž je zbývá pouze spláchnout,“ uvedl poslanec TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Zdravý rozum spláchli jako první

„Zdá se, že zdravý rozum spláchli jako první,“ míní senátor ODS Milan Pešák.

„Není to zase nějaká blbost?“ ptá se poslanec TOP 09 Daniel Korte.

„To jim snad ulétly včely. Ale vážně. Komise se zabývá detaily a podstatné děje jí unikají. Revize nutná,“ myslí si poslanec Úsvitu Milan Šarapatka.

„O tom si snad ani nic nemyslím,“ reagoval poslanec ODS Ivan Adamec.

„Na to nemám slov,“ uvedl podobně poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Zásadní problémy týkající se Evropy EU řeší tím, že je splachuje

„Zásadní problémy týkající se Evropy EU řeší tím, že je splachuje. Proto se musí regulovat. Asi se přibližujeme k saharské části Afriky,“ míní poslanec Úsvitu Augustin Anderle.

„Levice se snaží zakrývat skutečné problémy EU,“ uvedl poslanec ODS Petr Bendl.

„Šetřit vodou je chvályhodné, regulace by se ale neměla přehánět. Pokud ale vím, ze strany Evropské komise se má jednat o doporučení, nikoli o závazný předpis,“ myslí si šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

"Myslím si, že v rámci EU jsou jiné priority, jako je stabilizace ekonomiky jednotlivých zemí a snížení nezaměstnanosti," uvedla poslankyně ANO Radka Maxová.

Europoslanec ODS Hynek Fajmon překvapen není: „Záměrem EU je totiž nutit lidi k šetření s přírodními zdroji a toto je jedna z mnoha oblastí, kde tuto politiku nejspíše uplatní s odůvodněním, že to přinese úspory na spotřebě vody.“

Slovní průjem

Toaletní opatření Bruselu má ale i své zastánce. „Šetřit vodou je nezbytné, natož pitnou,“ říká předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Neznám detaily, ale hygiena může být standardizována – to je civilizované. Pokud nejde o něco nepodstatného,“ míní místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Dokážu si představit, jaký slovní průjem taková otázka vyvolá u vyhlášených odpůrců EU typu Jaroslava Kubery. Ale ono to není nic nového, normy vody na jedno spláchnutí má Irsko, Německo, jiné země vydaly jen doporučení. Ve světě se o pitnou vodu válčí, je to strategická surovina. A jestli na jedno spláchnutí vyteče místo 11 litrů jen šest, pak vypočtěte úsporu v ČR za rok. A peníze by ušetřily i domácnosti. A koneckonců nejedná se o regulaci. Ale nechme chrabré bojovníky proti EU se vyžvanit. Tohle pro ně bude chuťovka,“ uvedl senátor za ČSSD Pavel Lebeda.

Cílem pravidel, která mají mít (zatím) doporučující charakter, je omezit množství pitné vody, které mizí ve splašcích. Průměrné evropské WC zatím při každém použití spotřebuje 11 litrů vody. A to by se dle eurokomise mělo změnit. Horní hranice pro spláchnutí by měla být ne více než šest litrů. Pokud lze volit mezi plným a redukovaným spláchnutím, nemá omezená dávka činit více než tři litry vody. V pisoárech by se spotřeba vody měla omezit nejvýše na půl litru až litr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…