Jak makají poslanci ANO rok od vstupu do Sněmovny? Budete hodně překvapení, až narazíte na jméno Jáč

27.10.2018 12:20

V neděli 21. října to byl přesně rok, co do Sněmovny nastoupili noví poslanci. Zaměřili jsme se na ty z hnutí ANO a podívali se, jak byli během tří set pětašedesáti dnů v Poslanecké sněmovně aktivní. Konkrétně nás zajímalo, kolik zákonů, ať už sami nebo ve skupině poslanců, navrhli a také kolik předložili pozměňovacích návrhů.

Jak makají poslanci ANO rok od vstupu do Sněmovny? Budete hodně překvapení, až narazíte na jméno Jáč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kampaň hnutí ANO do komunálních voleb. Tentokráte uprostřed sídliště Petřiny

Našli se i takoví, kteří aktivní, co se týče předkládání zákonů a pozměňovacích návrhů, nejsou vůbec. Žádný návrh zákona, žádný pozměňovací návrh.

A kdo to je konkrétně? Nulu na svém kontě mají tři poslanci ANO, které jsme „vzali“ v první linii analýzy poslanecké práce: Monika Červíčková (ta je ale ve Sněmovně teprve od poloviny června poté, co nahradila Roberta Pelikána), Petr Venhoda, u kterého je to jasné vzhledem k tomu, že je poslancem od začátku října, kdy střídal Martina Stropnického. Posledním s nulou je Ivan Jáč. Ten je ve Sněmovně celý rok a jeho aktivita v tomto směru je nulová. ParlamentníListy.cz byly celkem překvapeny, že někdo takový ve Sněmovně vůbec je. Jméno Jáč jsme za uplynulé týdny nezaznamenali ani jednou.

Ivan Jáč ale není jediným, kdo se příliš v přípravě zákonů neangažuje.

Hned za uvedenou trojkou se umístila Margita Balaštíková, která se s ostatními kolegy podílela pouze na novele zákona o spotřebních daních. Ta bude projednávána ve druhém čtení 23. října. Dalšími, ne příliš aktivními, jsou Pavel Staněk a Jiří Mašek. Pavel Staněk se s dalšími podílel na třech novelách zákona: o prodejní době, o Nejvyšším kontrolním úřadu a o podpoře sportu. Písemný pozměňovací návrh nepředložil žádný. Jiří Mašek se podílel na novele zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, ten byl ovšem v prvním čtení zamítnut. Další byla novela nominačního zákona, tento návrh byl ale vzat zpět. Poslanec Jiří Mašek je také autorem jednoho písemného pozměňovacího návrhu k novele zákona o nelékařských zdravotnických povoláních.

Anketa

Litujete, že u nás nemáme americký radar, jak se plánovalo za vlády Mirka Topolánka?

7%
93%
hlasovalo: 11060 lidí
A teď se podívejme naopak na ty, kteří aktivní jsou. V pomyslném žebříčku by se nejvýše umístil Karel Rais, za ním by byla Helena Válková a třetí místo by získal Patrik Nacher.

Karel Rais se podílel na sedmi návrzích zákona a předložil sedmnáct „pozměňováků“. Jednalo se o návrhy novel zákona o ochraně zdraví před škodlivými návykovými látkami, který byl ovšem zamítnut. Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi je již v Senátu. Schválena byla novela zákona o vysokých školách a stále se projednává novela zákona, kterým se mění zákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb., dvě novely zákona o státních svátcích a zákon o podpoře sportu. V sedmnácti písemných návrzích se věnoval například školskému zákonu, zákoníku práce, zákonu o střetu zájmů, o dluhopisech a hlavně novele zákona o zpracování osobních údajů, ke které měl výhrady hned sedmkrát.

Další velmi aktivní poslankyní za hnutí ANO je Helena Válková, která předložila devět návrhů zákonů. Novela zákona o střetu zájmů byla zamítnuta, naopak ta o vysokých školách byla schválena. S dalšími poslanci také předložila novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi, o střetu zájmu, o státních svátcích, trestním zákoníku, o obcích či Listině základních práv a svobod. Písemných pozměňovacích návrhů předložila Válková devět.

Patrik Nacher, který v našem hodnocení skončil na třetím místě, předložil celkem deset novel. Pracoval například na novele zákoníku práce, na urychlení výstavby dopravní infrastruktury, na ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, na pomoci v hmotné nouzi a dalších. Patrik Nacher byl aktivní i v oblasti pozměňovacích návrhů, kterých předložil šest.

V následujících dnech se budeme věnovat i ostatním klubům ve Sněmovně. 

Politické hnutí ANO 2011 svým vznikem v roce 2012 navázalo na občanské sdružení Akce nespokojených občanů, které bylo založeno na podzim roku 2011 po několika veřejných vystoupeních podnikatele Andreje Babiše ve sdělovacích prostředcích. Mezi hlavní cíle ANO 2011 patří prosazení fungujícího státu a boj s korupcí. Andrej Babiš je od počátku předsedou hnutí.

Hnutí kandidovalo poprvé ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013.

Ve sněmovních volbách v říjnu 2017 získalo hnutí ANO 1.500.113 hlasů (celkově 29,64%), s obrovským náskokem vyhrálo volby a získalo ve Sněmovně 78 mandátů z 200.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…