Jde tady o tajný mocenský pakt mezi ANO a komunisty, varovala před hlasováním Němcová

12.07.2018 0:05

Ve středu předstoupila před Poslaneckou sněmovnu druhá menšinová vláda Andreje Babiše a žádala ji o vyslovení důvěry. Po několika hodinách na plénu Sněmovny chvíli před rozhodnutím promluvila u řečnického pultu i poslankyně Miroslava Němcová (ODS). Upozornila na to, že poslanci sice probírají jednotlivé stránky vládního prohlášení, aby ho zkritizovali, ale to je pouze kouřová clona. „Tady jde o tajný mocenský politický pakt mezi ANO a KSČM,“ burcovala poslance.

Jde tady o tajný mocenský pakt mezi ANO a komunisty, varovala před hlasováním Němcová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

„Během několika hodin jednání mám pocit, že je zde hra vrtěti psem. Bylo nám předloženo programové prohlášení, byla nám představena část vlády, ale ne celá. Nevíme, kdo bude ministrem zahraničí. Nebyl ani předložen dokument – tajná dohoda mezi hnutím ANO a KSČM,“ zdůraznila s tím, že nikdo z veřejnosti neví, o jakých dohodách v tomto dokumentu šlo. „Všichni tu chodíme a probíráme jednotlivé stránky vládního prohlášení, hledáme něco, co chceme zkritizovat, nebo naopak, ale o to nejde. Je to pouze kouřová clona, aby nás zabavili a my ztratili ze zřetele, o co jde, a sice o tajný mocenský politický pakt mezi hnutím ANO a KSČM,“ zdůraznila.

Připomněla také, že ještě v květnu premiér Babiš říkal, že komunisti nemají na vládu žádný vliv a umožní pouze vznik vlády na základě programových cílů, které jsou podobné i ČSSD. „O žádných personálních otázkách tam ale nebylo ani slovo, ale okamžitě na to vystoupil předseda KSČM Filip a ultimativně požaduje, že pokud z programového prohlášení nezmizí závazek rozšiřování vojenských misí v zahraničí, nepřipadá jejich podpora v úvahu,“ připomněla s tím, že zopakoval, že komunisté chtějí mluvit i do obsazení ministerstev, kde hrozí Babišův střet zájmů.

Vyvinuli navíc i enormní tlak, aby odešli ministři, kteří jim nevyhovovali, Pelikán, Stropnický a Šlechtová, řekla Němcová a citovala i slova místopředsedkyně KSČM Konečné, která řekla, že to budou komunisté, kteří narovnají páteř hnutí ANO, že neuhne doprava, ale doleva. „To jasně vysvětluje, že obsah tajné smlouvy musel zůstat tajný a narovnávání páteře doleva něco stálo a bylo něčím podmíněné,“ uvedla a zmínila, že je jasné, že část veřejnosti, která by se to dozvěděla, by volila mnohem ráznější protesty. „Je zjevné, že je to vláda položená na této spolupráci, ČSSD hraje jen druhé housle, a vedomně,“ dodala.

„Ve hře je postava předsedy vlády, ať chceme, nebo ne. Předseda je ten, který zablokoval celou situaci díky svým korupčním kauzám, i když sám tvrdí, že hlavním směrem vlády má být antikorupční politika,“ sdělila a zopakovala, že představa, že je v čele vlády trestně stíhaný člověk, je zásadní překážkou.

Poté se přesunula k tomu, jak taková vláda může fungovat. „Bylo mnoho podrazů, které se mezitím mezi hlavními aktéry odehrávaly. Používají metody a styl práce, který je postaven na lži, mocenském ovládnutí všech, kteří tančí, jak píská, nebo budou hození přes palubu,“ uvedla, že to není jen věc koalice, ale i věc uvnitř hnutí ANO, například v případě bývalé ministryně Šlechtové.

Následně se opřela o její vyjádření, kdy 26. června sdělila: „Kandidovala jsem za hnutí, které chtělo být protikorupční. Vzhledem k tomu, že právě to je problém Ministerstva obrany. Transparentnost a klientelistické sítě sahají hodně vysoko, je v nich zapojena spousta zaměstnanců Ministerstva obrany i politiků, a proto začal můj mediální linč. Je potřeba dodat, že mediální linč se spustil v médiích vlastněných předsedou vlády a nebylo to poprvé ani naposledy,“ dodala Němcová a zmínila, že všichni, kteří se dají do jeho služeb, by si na něco takového měli začít zvykat.

„Jestli navíc k tomu byla svolána i Bezpečnostní rada státu, tak se něco vážného děje. Pokud se rozhodujeme, zda má taková vláda dostat důvěru, a nevíme ani tajný dokument, těžko se může vyjadřovat, zda taková důvěra má být nastupujícímu předsedovi vlády, který žádá o důvěru Poslanecké sněmovny a opírá se o blahovůli KSČM, udělena,“ uzavřela s tím, že jestli i přes to vše, co sociální demokraté a poslanci hnutí ANO vědí a dají této vládě důvěru, budou zapsáni navěky v historii s tím, že to byli oni, kteří vznik této vlády umožnili a zapíší se do listiny, která bude listinou cti i hanby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…