Jdou vás zabít a vy se nesmíte bránit? Střelba a mačety u Jílkové

03.02.2012 4:21

Přece nemůžeme zlehčovat, když na vás někdo zaútočí nožem nebo mačetami, vytkla moderátorka Michaela Jílková hostům svého pořadu Máte slovo. V něm došlo mimo jiné na téma nutné obrany před útočníkem. To vyvstalo v souvislosti s případem již hojně medializované silvestrovské střelby v Tanvaldu, kde muž v možné sebeobraně zastřelil Roma. Občanský aktivista Karel Holomek, který na "tanvaldského střelce" podal trestní oznámení, ve čtvrteční diskusi tvrdil, že by na jeho místě utekl. Zbraň nenosí - právě proto, aby se nedostal do podobné situace.

Jdou vás zabít a vy se nesmíte bránit? Střelba a mačety u Jílkové
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Moderátorka Michaela Jílková s tehdejším ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem v pořadu Máte slovo

Je fér, když stejnou silou zasáhne proti útočníkovi důchodce a když zasáhne trénovaný policista? „Nesouhlasím, že policista profesionál nemá právo zasáhnout,“ odmítl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, že by mezi lidmi měl být v tomto ohledu rozdíl. „Všichni v této republice mají právo bránit se,“ dodal v pořadu Máte slovo.

Diskuze se pak stočila k nedávnému mačetovému útoku v Novém Boru a tanvaldskému případu. Do pořadu zavítal Pavel Danys z Česko-romského občanského sdružení, který chtěl naznačit, že média manipulují například se zmíněným mačetovým útokem, z útočníků dělají „absolutní zlo“ a je tím zkreslován i pohled na téma nutné obrany před nimi.

Romové byly v pořadu často zmiňovaní, i když někdy jen v náznacích. Například když předseda společenství Romů na Moravě Karel Holomek popisoval, jak podal trestní oznámení na zmíněného důchodce, který na Silvestra v Tanvaldu zastřelil a zranil dva Romy, kteří na něj údajně útočili noži.

„Udělal jsem dobře, že jsem to poslal,“ přisadil si. „Protože mě iritovalo, jakým způsobem tam byla provedena rekonstrukce,“ dodal, proč tak učinil. Moderátorka upřesnila, že u rekonstrukce byl pouze zmíněný důchodce, a to logicky, neboť jeden z mladíků byl zastřelen a druhý tvrdil, že si na nic nevzpomíná.

Jak se bránit proti nožům a mačetám?

Co by však pan Holomek dělal, kdyby na něj, čistě hypoteticky, útočil někdo nožem? ptala se moderátorka. „Já bych utíkal pryč, je to jediná obrana,“ zasmál se. „Zbraň si zásadně neberu, protože bych se dostal do takového případu,“ dodal.

Debatu o nutné a přípustné obraně  také usměrnila sama moderátorka Jílková. „Přece nemůžeme zlehčovat, když na vás někdo zaútočí nožem nebo mačetami . Bylo zde několik postižených lidí, jeden chlapec byl už dvakrát na operaci hlavy, má titanovou destičku v hlavě. Skutečně, to jde člověku o život,“ upozornila důrazně své hosty Holomka a Danyse.

Rozebíralo se i Holomkovo trestní oznámení na tanvaldského střelce. „Podal jste trestní oznámení i na ty útočníky v Novém Boru?“ zeptal se romského aktivisty náměstek karvinského primátora Petr Bičej. Na mysli měl zmíněné „útočníky s mačetami“. „Trestní oznámení jsem nepodal,“ odpověděl Holomek. „A nemyslíte si, že to je přesně to, co majoritu dráždí?“ přisadil si náměstek. „Já nemůžu podávat trestní oznámení na všechny,“ hájil se ještě romský aktivista. Na to však Bičej odvětil, že to je přesně případ, kdy se podá trestní oznámení na zástupce majority, ale na zástupce minority nikdy.

Poté už odpadla i taková neutrální slova jako „minorita“. „Já, kdybych měl podávat v Karviné trestní oznámení na každého Roma, tak to bude trvat,“ ukončil debatu Bičej.

Ministr Pospíšil zatím diskuzi spíš tiše přihlížel. Zopakoval však, že má v plánu upravit přestupky na pravidlo „třikrát a dost“, tedy že potřetí by se u dotyčného jednalo už o trestný čin. Stejně tak plánuje zavést registr přestupků či peněžité tresty, kdy by se strhávaly peníze z dávek. Dokládal to příkladem z Ameriky, kde podobný systém zabral.

„Tenhleten registr už tady měl být dávno,“ prohlásil znepokojený občan z Varnsdorfu. „Ale pánbů zaplať, bude to přínos pro obce. Obec bude mít přehled o vagabundech, kteří se jim tam stěhujou,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…