Je to předražený podraz, říkají o elektronických kartách komunisté

06.10.2011 22:34

„Projekt elektronických zdravotních karet „IZIP" je přinejmenším problematický od samého počátku, protože soutěž o provozovatele žádnou soutěží nebyla - společnost IZIP v ní byla tehdy samojediná," říká komunistická poslankyně Soňa Marková. Teprve nyní se navíc poslanci dozvěděli, že zájemci byli původně minimálně dva, ale ten druhý se najednou někde vytratil.

Je to předražený podraz, říkají o elektronických kartách komunisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Dalším problémem je podle komunistů skutečnost, že to byli tehdejší poslanci za ODS Cabrnoch a Ouzký, kteří získali tuto zakázku na elektronické karty, kterou pak dokonce schválila i správní rada VZP. Dnes jsou oba pánové europoslanci a komunisté žádají po ODS politickou odpovědnost.

„VZP vybrala provozovatele elektronické zdravotní knížky v soutěži, která ve skutečnosti vlastně žádnou soutěží nebyla. Společnost IZIP a.s. se jí totiž účastnila údajně sama a VZP za tento podivný tendr dostala pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ve výši 800 tisíc korun," říká poslankyně. Marková ovšem připomněla, že ji VZP nakonec hradit nemusela, a to kvůli promlčení.

Vše o projektu IZIP čtěte ZDE

Prý další uchazeč

„Nyní ovšem prasklo, že IZIP nebyl jednou společností v soutěži - byla minimálně ještě jedna další, ale to jsme se dozvěděli až teď," říká Marková pro ParlamentníListy.cz

Druhým závažným problémem byla podle ní skutečnost, že dnešní europoslanci za ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký, získali od tehdejší ředitelky VZP J. Musílkové exkluzivní zakázku. Tu tehdy posvětila dokonce správní rada VZP. Nutno ovšem dodat, že členem této rady byl i Cabrnoch. Oba poslanci byli tehdy navíc členy zdravotního a sociálního výboru PS PČR.

1 miliarda a nic z toho, rozčilují se komunisté

Projekt, který měl původně podle Soni Markové ušetřit čas, zlepšit poskytování zdravotní péče a dokonce i ušetřit deset procent nákladů, spolykal za deset let kolem jedné miliardy korun, navíc, je ale podle ní zcela neefektivní. „Nyní, dokonce díky těžko uvěřitelnému počínání pánů současných europoslanců za ODS Cabrnocha a Ouzkého, ředitele VZP Pavla Horáka a možná i předsedy Správní rady VZP Marka Šnajdra, dostává projekt zcela nové, pravděpodobně vysoce korupční rozměry," říká Marková. Ale i kdyby prý byly pominuty možné rozměry korupční kauzy, šlo by podle ní o skandální marnotratnost v situaci, kdy jsou lidé nuceni platit stále víc a víc kvůli takzvaným reformám, a to nejen ve zdravotnictví.

Podle Markové nelze zřejmě jinak než za korupční označit stav, kdy zástupci vládní většiny ve správní radě rozhodli o odkoupení většinového podílu akcií od „vlastníků" tak, aby VZP měla větší vliv na tento kontroverzní projekt, a kdy oba zmínění europoslanci přenechali svůj podíl v IZIP neznámé, čerstvě a možná dokonce i účelově vzniklé švýcarské investiční společnosti (eHI e Healt International). „Tato neznámá společnost následně část akcií odprodala zpět VZP tak, aby pojišťovna držela 51 procent, přičemž zbývajících 49 procent zůstává ve vlastnictví Švýcarů," rozčiluje se Marková.

Jednání Horáka je nepřijatelné

Marková zároveň upozornila, že i ona je členkou správní rady VZP. O této transakci prý byli ředitelem Horákem informováni, ale zároveň ujišťováni, že jde o koupi od vlastníků, nikoli od nějaké ad hoc založené společnosti. „Jednání pana Horáka je naprosto nepřijatelné a já to považuji jednoznačně za manažerské i osobní selhání," řekla Marková redakci. Dokonce to lze podle ní označit „za zločinné spiknutí se záměrem poškodit nejen VZP, ale i celou Českou republiku." Jak uvedla poslankyně, může z tohoto projektu VZP sice vycouvat (je většinovým vlastníkem akcií), ale jen velmi obtížně. „Nezapomínejme, že je tu hrozba mezinárodních arbitráží," dodala. Ostatně, nemožnost odstoupení od projektu byla podle Markové od samého počátku zřejmým záměrem obou europoslanců za ODS. „Pan Ouzký se k tomu dokonce drze veřejně v ČT přiznal!" připomíná Marková. „24. října se opět sejde správní rada VZP a já doufám, že se o tom na ní bude mluvit," dodala pro PralemtníListy.cz.

„KSČM proto žádá okamžité odvolání ředitele VZP Pavla Horáka a vyzývá předsedu správní rady VZP Marka Šnajdra k poskytnutí věrohodného vysvětlení, protože není možné, aby o počínání „svého" ředitele nic nevěděl," prohlásila Marková.

Papírová verze byla možná konzervativní, ale byla pro všechny, říká Emmerová

„Samozřejmě, že s tou elektronickou kartou to byla od počátku chytristika," říká ex-ministryně zdravotnictví, poslankyně a členka sněmovního výboru pro sociální záležitosti Milada Emmerová. Připomněla, že zhruba před 10 lety, kdy to začínalo, ona usilovala o zavedení papírových zdravotních knížek. „Mělo to hned několik výhod. Bylo to levnější, měl to v rukou občan, bylo to jeho vlastnictví, a například u závažných onemocnění to mohlo okamžitě informovat pracovníky záchranné služby, jaké léky například ten člověk užívá," upřesňuje poslankyně a zároveň lékařka. Krátce před podpisem, který měl odeslat tyto zdravotní knížky do tiskárny, ale premiér Paroubek Miladu Emmerovou odvolal a nový ministr, David Rath, už to podepsat nechtěl, že ta papírová verze je zastaralá.

Pokud jde o elektronické karty, říká o nich Emmerová, že by to byla šikovná věc, kdyby... „Má to několik nedostatků. Nemá to občan u sebe, takže pro případ nouze je to k ničemu," konstatuje. Stejně jako Soňu Markovou zlobí i Miladu Emmerovou, že to není pro všechny občany, ale že má VZP ve své databázi pouhých 2,5 milionu občanů. „To je přece šíleně málo," kritizuje Emmerová a připomíná miliardu, kterou ten projekt už stál. „A to v době, kdy VZP zase kňučí, že nemá peníze," dodává rozzlobeně. Soňa Marková redakci doplnila, že VZP „pomalu platí doktorům, aby se do toho systému zapojili."

„Je tu další věc, kterou považuji za mimořádně důležitou, a to je ochrana osobních údajů," říká Emmerová. Připomněla, že velké výhrady k elektronickému projektu měl i Úřad na ochranu osobních údajů. „Do zákona to nedostanou, a tím se to stává problematické," dodala.

ODS musí teď vyvodit politické důsledky, na ostatní je třeba získat další informace

ODS by podle Markové měla vyvodit důsledky z jednání svých členů, které jednoznačně poškozuje ČR. „Jak chce ODS vládnout, když nezvládá ani vlastní poslance?" ptá se poslankyně. Jak řekla pro ParlamentníListy.cz je v tomto případě politická odpovědnost mimořádně důležitá.

Na dotaz redakce, zda KSČM zvažuje trestní podání Marková řekla, že nejprve je třeba mít v celé situaci naprosto jasno. „Potřebujeme mít všechny informace pohromadě. Vždyť teprve nyní jsme se od ředitele dozvěděli, že VZP nekupovala akcie od vlastníků, ale od jakési firmy, která byla založena teprve v srpnu letošního roku. Teprve až budeme mít všechny informace pohromadě, můžeme se rozhodovat, co dál," konstatovala Marková. Podle ní je ale mimořádně důležité, aby ODS vyvodila politické důsledky z jednání obou svých europoslanců.

Nestane-li se tak, znamená to podle Markové, že s tím ODS souhlasí. „Tento alarmující případ jasně deklarovaného vydírání státu hrozbou arbitráže, v zájmu konkrétního podnikatelského záměru, má být snad signálem k opakování podobného jednání a dát zelenou lobbyistickým zájmům a korupci?" ptá se Marková. Zároveň konstatovala, že bude klub KSČM na nejbližší plenární schůzi sněmovny navrhovat zařazení nového bodu, který by vnesl světlo do této, podle Markové, mimořádně podivné kauzy.

Psali jsme:
Modří europoslanci převedli IZIP do Švýcarska. Kvůli VZP
Rozhlas: VZP investovala miliardu do projektu IZIP. Pacienti ale ostrouhali
Mořský koník, VZP a IZIP: Rath kvůli tomu exhiboval před kamerou
VZP nemocnicím: Když snížíte počet lůžek, dostanete stejně peněz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…