John: Přednášeli jsme pro Janouška. Máme spáchat sebevraždu?

28.03.2012 22:21

Lídr Věcí veřejných Radek John s nelibostí pozoruje, jak se kauza pražského lobbisty Romana Janouška začíná stáčet směrem k jeho straně. Jediným spolehlivým řešením by bylo zveřejnit odposlechy celé.

John: Přednášeli jsme pro Janouška. Máme spáchat sebevraždu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John ve sněmovně

Předsedovi VV Radku Johnovi nijak nevadí, že se média zmiňují o jeho spolupráci s Romanem Janouškem. Pokud má problém on, pak jej prý logicky mají i známé osobnosti, třeba psycholog Ivan Douda a půlka české hudební scény devadesátých let.

Pane Johne, jak vy vnímáte včerejší přerušení jednání poslanecké komise pro kontrolu BIS kvůli údajné zaujatosti poslance Kádnera? Připomínám, že ho tam nechce šéf komise Richard Dolejš z ČSSD kvůli Kádnerově angažmá v BIS.

Pan předseda komise dostal do ruky náhlou moc a začal kádrovat jako za starého režimu. Asi se mu z toho všeho zatočila hlava. Kdyby ale byla přípustná myšlenka, že zvolený poslanec bude kádrovat jiného zvoleného poslance, musel by se primárně zaměřit na členy ODS, protože se měla projednávat aféra spjatá s ODS. Mělo se hovořit o jejich premiérovi a možné trestní odpovědnosti za to, že ve věci nekonal. V tu chvíli jsou poslanci ODS v konfliktu zájmů.

Vše k tématu Janouškovy odposlechy

Ale poslanci jsou přeci v takových věcech vázání mlčenlivostí, nebo ne?

Stejně jako poslanec VV. Kde máte záruku, že poslanec ODS neinformuje některého člena vlastní strany? A ve stejném duchu by pan Dolejš mohl vyloučit poslance ČSSD, protože je možné, že hovory s kmotry vedli i lidé z ČSSD. Osobně si ale myslím, že panu Dolejšovi prostě jenom zachutnala moc. Konkrétně tento poslanec totiž moc velký vliv ve sněmovně nemá.

V celé věci díky tomu došlo ke zdržení kontrolní komise. Mohlo být podle Vás i toto motivem té snahy vyloučit Kádnera ze svých řad?

Možné to samozřejmě je. Ale jistotu mám v tom, že přístup pana poslance Dolejše jen naštve národ v dosti vypjaté situaci. Zvlášť pokud se to točí okolo poslance, který velel ochrance obchodu. Tedy hlídal, jestli tam někdo nekrade vepřové v konzervách. Jestli tento člověk má být bezpečnostním rizikem, tak to zní minimálně hodně šíleně.

Když jsme u těch divokých zkazek, které se objevují i v médiích, musím se zeptat ještě na jednu. Říká se, že odposlechy vypustil do světa přímo Vít Bárta, jehož ABL je měla údajně kdesi získat. To zní poměrně zajímavě, pokud uvážíme, že s nimi přišla MfDnes?

Rozhodně ano, při představě že Vít Bárta něco předává panu Kmentovi...(smích.  Já si ale kladu jinou otázku. Jak dlouho měla odposlechy k dispozici MfDnes? Doneslo se mi, že je mají k dispozici asi rok. A že je potřebovali ověřit. Pokud je rok ověřovali, a měli je k dispozici v době, kdy začínala kauza Víta Bárty a údajných úplatků pro naše poslance, tak to je hodně divné.

Kterým směrem se podle Vás kauza vyvine? Vypadá to totiž, že se pomalu přibližuje k VV. Odposlechy prý má bývalá Bártova firma ABL.

Ano, jistě, samozřejmě, hlavní problém je agentura ABL. Ale problémem už asi brzy nebude skutečnost, že se v roce 2008 neřešilo sledování kmotrů. Stejně tak putování nahrávky z ruky do ruky. Jestliže unikla, kolik lidí ji mělo v ruce? Kolik existuje kopií? Představuji si bosse podsvětí, jak se nad těmi nahrávkami baví.

To je zajímavá představa. Ale jak celou věc řešit, pokud je podle Vás takto ohrožena bezpečnost země?

Jednoduše. Neexistuje jiná cesta než všechny tyto materiály kompletně odtajnit.

A jak získáme jistotu, že to bude opravdu všechno?

Nezbývá než se spolehnout na BIS, která to musí garantovat. Protože představa, že se jediné jméno podaří zatajit, je hrozná. Na toho člověka pak může podsvětí, novináři, kteří nehrají čestně, prostě kdokoliv.

V té souvislosti musím zmínit šéfa BIS Jiřího Langa. Senátor Jaromír Štětina uvedl na síti Facebook, že zatímco to vypadá, že poslanci kontrolují BIS, je tomu přesně naopak. Jsou i podle bývalého ministra vnitra pravomoci BISky a jejího šéfa příliš rozsáhlé, jak to tvrdí senátor?

Je tam bezesporu špatně nastavená kontrola. Ve chvíli, kdy členové ODS nejednají v souladu se zákonem a BIS na to přijde, jde taková zpráva lídrovi ODS. Co může šéf BIS dělat? Řešení musíme hledat v zahraničí v podobě nezávislé kontrolní komise. I ta je ale omezena, kontroluje totiž tajnou službu a rozsah poskytnutých informací záleží zas jen na řediteli BIS. Pak musíme zvážit, zda by někdo nezávislý neměl mít možnost nahlížet do jejich práce.

Kdybyste byl na místě tehdejšího ministra vnitra, jaký by byl Váš postup?

Pokud bych takovou zprávu od BISky dostal, a zjistil, že premiér, který jí má také, nekonal, pak bych vyvolal koaliční jednání. A samozřejmě se obrátil na státní zastupitelství, abych tu věc dostal mimo policii.

Minimálně od tohoto víkendu se nemluví jen o dvojici Janoušek-Bém, na scénu pomalu přichází třetí muž. Do protidrogových přednášek se zapojil jako autor románu Memento, první knihy v socialistickém Československu, která otevřeně popisuje drogovou scénu. Jaké jsou Vaše osobní vzpomínky na Romana Janouška, tehdy organizátora protidrogových tour po celé ČR?

Roman Janoušek tehdy a dnes, to jsou dva odlišní lidé. Tehdy šlo o tenisového trenéra, nájemce kina Blaník, který do této akce zapojil asi desítku odborníků. I tehdejší muzikanti, Ivan Hlas, Anna K., Petr Muk, v podstatě většina tehdejších hvězd pomáhala Romanu Janouškovi, který se občas objevil opálený, s tenisovou raketou na přednášce. Po těchto přednáškách jsem se s ním nepotkával. Nemohu za to, že se z něj stal lobbista. Stejně jako za to nemůžou ti zpěváci, ani jeho spolužáci z gymnázia.

Pozoroval jste už tehdy nějaké nadstandardní vztahy mezi Janouškem a Bémem?

Vůbec ne, nic takového tam nebylo. Tehdy se teprve seznamovali. S Bémem měl tehdy Janoušek stejné vztahy jako se šéfem záchranky Schwarzem, psychologem Doudou, mnou, nebo umělci. Nebyli jsme tehdy jeho kamarádi, nebyli jsme u něj doma. Jen jsme pro něj přednášeli o drogách. Máme proto spáchat manifestační sebevraždu?



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…