John "vytáhl" opět anonymní akcie. Komunistka ho zpražila: Jste tady krátce

26.10.2011 13:05

Poslanci se v poledne v jednací síni sněmovny pohádali. Nikoliv o to, jestli půjdou na oběd, ale kvůli tomu, zda budou chtít schválit zrušení anonymních akcií. Přitom se debata měla točit kolem novely trestního zákoníku, konkrétně paragrafu k učiněné lítosti. To by znamenalo beztrestnost pro lidi, kteří oznámí korupci. Šlo ale o aktivitu poslanců z KSČM, kteří byli předkladateli normy. Koalice proto návrh neodhlasovala. Šlo o první čtení zákona.

John "vytáhl" opět anonymní akcie. Komunistka ho zpražila: Jste tady krátce
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Radek John, Karolína Peake a Michal Babák diskutují ve sněmovně

Beztrestnost se měla podle předlohy týkat lidí, kteří se setkali s korupcí a oznámili policii veškeré informace včetně toho, kdo je o úplatek požádal, nebo kdo jim ho nabídl. Novela se měla vztahovat na osoby, které byly o úplatek požádány, byl jim nabídnut, případně ho nabídly samy.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ale k tomu řekl, že než takzvaná účinná lítost je vhodnější institut spolupracujícího obviněného. Vláda už podle něj ale k tomu chystá novelu, která využití i tohoto nástroje - tedy učiněné lítosti - rozšíří.

O co se ale poslanci vlastně hádali? O to, zda chtějí vůbec zrušit anonymní akcie. Hádku načnul poslanec a předseda Věcí veřejných Radek John.

„Jeden z mých předřečníků tady řekl, že Věci veřejné předvádějí veletoč stejně jako s anonymními akciemi. Já vím, že se projednává něco jiného, ale měli jste v květnu před volbami možnost zrušit anonymní akcie, ale neučinili jste tak....Věci veřejné ale měly ve volebním programu zrušení anonymních akcií," řekl John za sněmovním pultíkem.

„Já jsem jak v Jiříkově vidění. Dohodněte se na vládě, věřte, že se na to lidé dívají a z nás a ani z nich neuděláte hlupáky," podotkla na to komunistka Kateřina Konečná. Sice svou řeč nesměřovala na to, že véčka odkrývají právě debatu nad anonymními akciemi, ale spíše vypíchla, že před poslanci dva zástupci vlády mluví úplně jinak o jedné věci.

"Paní vicepremiérka Peake předtím, než bezpochyby měla něco velmi důležitého, protože odešla zhruba po tom, co vystoupila, a je to velmi zvláštní u člověka, který má na starost boj s korupcí, že nemá ani zájem tady sedět a poslouchat debatu k této věci. To za prvé. Ale nám tady řekla, že do konce roku - pane ministře Pospíšile, já nevím, jestli jste byl přítomen - předloží návrh zákona. Vy nám říkáte, že možná do konce roku předložíte analýzu," řekla dále Konečná.

„Já nevycházím z údivu, co tady říkal teď pan poslanec Radek John. Buď má tak krátkou paměť, nebo chodím snad do jiné sněmovny. Tady přece ten zákon o zrušení anonymních akcií byl. Hlasoval jste pro něj? Nehlasoval.Tak co to tady vyprávíte, že podporujete zrušení anonymních akcií, když potom pro ně nehlasujete," vmetl socialista Václava Votava Johnovi.

Vám se to nepodařilo za dvacet let, burácel John

„Pan John je tady krátce, a tak asi neví, že se koaliční dohody nezapisují do sbírky zákonů," přidala se jízlivě na konto véček a potažmo i anonymních akcií komunistka Zuzka Bebarová - Rujbrová, načež se jí dostalo od poslanců zleva mírného potlesku.

„Já jsem tady poměrně krátce, ano. Jenže vy, co jste tady dlouho, tak se vám ani za dvacet let nepodařilo zrušit anonymní akci. Jak je to, proboha, možné, že jste k tomu mlčeli? VV je ale ta strana, která bude tady zapsaná, že ty anonymní akcie zruší a to jsem rád," dodal John a řeč tak opětovně stočil na akcie.

Co se týče samotného návrhu k učiněné lítosti, pak vicepremiérka Karolína Peake komunisty zpražila tím, že vládní výbor pro koordinaci s korupcí se zaobírá i těmi návrhy, co ve sněmovně zaznívají. Ale podle ní ministerstvo vnitra zavedení účinné lítosti nedoporučilo. „Komunisté však pouze znají vedoucí úlohu jedné strany," píchla si jízlivě Peake do komunistů a jejich předlohy.  

Musí se to vyjasnit s OECD

Peake navíc zmínila, že požádala vnitro o doplnění analýzy, a je pro její zavedení. Podle předsedy VV Radka Johna nejmenší vládní strana účinnou lítost podporuje, záležitost se ale nejprve musí vyjasnit s OECD.

"Věci veřejné od začátku prosazují, aby se vrátil paragraf účinná lítost, a já jsem mluvil při nástupu do funkce ministra vnitra s řadou policistů - ne jenom s panem Šlachtou - a všichni říkají, že paragraf účinná lítost je nesmírně potřeba. A veškeré analýzy jsou jenom zdržovací taktika," zmínil kromě jiného John. 

Vláda, když normu posuzovala, tak poukázala na to, že obdobné ustanovení v minulosti platilo, ale nebylo kvůli nejasnostem využíváno a kritizovaly jej mezinárodní organizace, Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a Rada Evropy.

Komunisté ale zmínili, že s jejich úpravou souhlasili odborníci a policisté a kladně by ji přijala i veřejnost.    

Tejc: My jsme pro, ale hlasovat pro to nebudeme

ČSSD se k normě nestavěla a priori zamítavě. „Buď institut účinné lítosti chceme zavést a podpoříme návrh KSČM, nebo nechceme," podotkl k tomu Jeroným Tejc z ČSSD. "Jsme pro to, aby tento paragraf byl do trestního zákona zaveden, jenom pro to nebudeme hlasovat," doplnil.

Jenže debatu nad tím pak "rozčísnul" Tejcův kolega Vítězslav Jandák.  „Já bych navrhoval, aby sněmovna k 1.1. 2012 učinila lítost a rozpustila se," podotkl.      

Sněmovna dnes:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…