Jsme v p*deli, vládne mafie. Písničkový protest slavného rockera rozhýbal politiky

02.06.2012 15:18

REVUE Politické strany jsou mafiánský systém, tvrdí s vážnou tváří v novém „protestsongu“ zpěváci David Koller a Barbora Poláková. Podle nich jsme prý "v pr*eli a můžeme si za to sami". Čeští politici, v očích umělců patrně mafiáni, si na reakci našli čas i v čase sobotního odpočinku. Kritika politiky je podle nich sice běžnou součástí života, pokud se jim ale něco nelíbí, měli spíše přiložit ruku k dílu a pomáhat systém napravit.

Jsme v p*deli, vládne mafie. Písničkový protest slavného rockera rozhýbal politiky
Foto: youtube.com
Popisek: Z videoklipu k písni Sami od Barbory Polákové a Davida Kollera

Bývalý lídr rockové skupiny Lucie David Koller se spolu se zpěvačkou a herečkou Barborou Polákovou rozhodl, že dá najevo svůj nesouhlas se situací v naší zemi. Oba umělci se záměru chopili poněkud neotřelým způsobem, stejně jako nedávno písničkář Tomáš Klus, jemuž nedělala problém ani kritika hlavy našeho státu.

Nevíme, komu tu vlastně rozbít huby…

A co vlastně umělci v písni našemu národu vzkazují? „Jsme v pr*eli a můžem si za to sami. Jsme v pr*eli, zvolili jsme je sami. Jsme sami a psi hrají, kdo z koho. Jsme sami a frustrace je z toho. Jsme sami. Rozkrádaj naši zemi. Jsme sami a panduři se tlemí. Jsme sami a cesta tudy není, dokud vládnou morálně pokroucení. Klíče měly smysl a furt jsme na to hrdí, ty klíče byly od basy a tam vás dáme. Politický strany jsou mafiánský systém. Prachy až na prvním místě…to může říct jen kre*én. Jsme sami a nevíme, komu tu vlastně rozbít huby. Nejsme v pr*eli a změníme to sami. Nejsme idioti, co jen čumí, nadávaj a platí,“ zpívají s kamennou tváří Koller a Poláková. Herečka Barbora Poláková také vešla ve známost tím, že ztvárnila poslankyni Kristýnu Kočí v satirické divadelní hře Blonďatá bestie.

Podle poslance ODS Aleše Rádla se stav našeho politického systému nevymyká situaci v ostatních zemích. „Nadávat a kritizovat jakýkoliv politický establishment je přirozená  lidská potřeba, která je prakticky odjakživa evidentně vlastní všem lidem ať už žijí v jakémkoliv politickém systému. Za druhé, kvalita a úroveň našeho současného politického establishmentu se nijak nevymyká tomu, co je běžné kdekoliv jinde na světě,“ uvedl pro ParlmaentníListy.cz poslanec, který se navíc domnívá, že úvaha o volbě jakési „čisté“, protestní strany či kroužkování kandidátů přinese významnou změnu celého systému, je falešná.

Současný model má slabiny, ale lepší neexistuje

„Žádný politický model nedává záruku, že k politické moci přivede establishment, který bude morálně a intelektuálně natolik přesahovat aktuální úroveň běžné společnosti, že místo trvalé kritiky bude mít jen trvalý respekt. Demokratický volební model kombinovaný s všeobecným volebním právem má v tomto směru své známé a nemalé slabiny, ale žádný spolehlivě lepší neexistuje. A tak je třeba naučit se rozeznávat jeho excesy a trvale se učit jak je omezovat  bez ztráty pozitivních hodnot používaného modelu,“ navrhuje Rádl.

Pokud je dnes kvalita politického establishmentu považována za nízkou, je to prý i v důsledku nízké, až zoufalé úrovně českého mediálního prostoru, který většinou není schopen kvalifikované politické diskuze, ať už z obchodních nebo personálních příčin. Důsledkem pak podle Rádla jsou povrchní, zhusta neobjektivní a možná i zaplacené mediální zkratky, které se dají tolerovat jen v označeném bulváru. „Bohužel za tento intenzivně budovaný dojem všichni platíme mnohem vyšší cenu, než si myslíme,“ doplnil Aleš Rádl.

Neměli být tak sprostí

Předseda KSČM a poslanec Vojtěch Filip uznává, že Česká republika je v těžké politické, společenské a ekonomické krizi a kdyby se to prý David Koller a Barbora Poláková snažili vyjádřit slušnějšími slovy, mělo by to velký význam. „Odkazuji je na článek dětského psychiatra a soudního znalce dr. Kašparů, který říká, že je tu nedostatek studu. Oni ho tou písní bohužel také vyjádřili, což mě velmi mrzí. Protože je pravdou, že v těžké krizi jsme,“ dává písni částečně za pravdu Filip.

„S čím ale zásadně nesouhlasím, je hodnocení, že politické strany jsou mafie. KSČM určitě není mafií, a jestli David Koller nabízí nějaké řešení, které může v pluralitní parlamentní demokracii nahradit politické strany, ať ho předloží. Budu rád, když se i on zapojí do politiky,“ vybízí šéf komunistů.

Ten nemá nic proti samotné kritice. Sám prý z pohledu dialektického materialismu uznává, že politické strany v určitém historickém momentu vznikly a také v určitém historickém momentu zaniknou. „V tomto ohledu si myslím, že by ta občanské společnost musela fungovat, aby bylo politické strany možné zcela nahradit přímou demokracií, jako třeba na Islandu. Ten přechod ale musí být takový, že nepůjde o chaos a anarchii, ale minimálně o postup, který zodpovídá poměrům jednadvacátého století,“ uvedl Vojtěch Filip pro server ParlamentníchListů.cz

„Ono je to jednoduché a hezké, ale kdo nabízí nějaký jiný systém, ať to řekne. Samozřejmě je moderní mluvit o občanské společnosti a přímé demokracii, jenže tohle funguje možná tak v nějakých malých lokálních věcech, ale ne celostátně,“ komentuje počin dvou zpěváků senátor za ODS Jaroslav Kubera.

Kubera: Je to jenom písnička, to bych taky uměl

Problém české společnosti je podle jeho slov v tom, že je roztříštěná. „O tom, že tu budou fungovat dvě politické strany, jako v Americe sní mnozí včetně mě i pana prezidenta, ale já jsem realista a stačí sledovat politickou scénu hodně zpátky, až někam do Rakouska a vidíme, jaká je skutečnost. U Čechů je to tak, že založí politickou stranu, pak se jistá skupina odpojí a založí jinou stranu a pak zase přebíhají jinam a tohle má většinou krátké trvání. Naše společnost nemá žádné dvě vytříbené polohy, ale dvacet poloh. To je historicky dané a nedá se s tím moc dělat,“ soudí senátor a dlouholetý primátor Teplic.

„Ať si ti zpěváci založí novou stranu, která bude super, akorát budou mít problém, kde do ní vezmou lidi. Ale jinak co, je to jenom písnička. Já bych také takovou uměl složit. Víte, nic není černobílé, to je takový syndrom jak se třeba říká, že Židi jsou kšeftaři, Poláci jsou líní a Češi švejkové. Ono to tak úplně není. Já bych jim k tomu řekl: kupředu, ale opatrně,“ vzkazuje Kubera prostřednictvím ParlamentníchListů.cz

Skutečnost, že se naše země nenachází "ve zmiňovaných místech" a nevládne nám mafie se podle poslance Jiřího Koskuby z ČSSD naopak s ohledem na poměry v zemi těžko vyvrací. „Ono to totiž ani nejde. Po každé a i opravdové revoluci se po nadšení a pochopitelné únavě skutečných revolucionářů dostanou k moci gauneři. A nacpou se i do politických, byť demokratických stran,“ odhaduje sociální demokrat a primář.

 „Ne slova, ale činy rozhodují bitvy. Slušní politici stále jsou. Ale málokdo je zná. Pro média jsou prostě nezajímaví. Jenže bez toho a zájmu veřejnosti se mezi mafiány těžko prosazuji. Kdo nekrade, tak na to nemá. Nakonec je pro nás oranžové dobré, čím si právě procházíme. Může nám to jen pomoci,“ uvedl dokonce Jiří Koskuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…