Kalousek: Na záchranu eura dáme až 38 miliard. Z EU bereme mnohem víc

24.01.2012 11:32

Ministr financí Miroslav Kalousek prozradil konkrétní částku, kterou Česká republika může poskytnout jako půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu na záchranu zadlužené eurozóny. Jedná se o částku 38 miliard korun (1,5 miliard eur) a půjde z devizových rezerv České národní banky (ČNB).

Kalousek: Na záchranu eura dáme až 38 miliard. Z EU bereme mnohem víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a společná evropská měna. Fotokoláž.

"Česko čerpá z fondu unie čistých 175 miliard korun, považoval bych proto za nemravné a nemorální se na pomoci nepodílet,“ zdůvodnil českou půjčku Kalousek deníku Právo, který informaci přinesl. Svůj návrh teď bude prezentovat vládě.

Původně mělo Česko podle unijních představ půjčit asi 3,5 miliardy eur z devizových rezerv. Tento návrh ale u vlády silně narazil. Ekonomičtí experti vzhledem k možnostem České republiky navrhovali 1,5 miliardy eur a Kalousek se k tomuto návrhu přiklonil. Půjčka v této výši by neměla mít vliv na kurz koruny ani na bezpečné rozložení devizových rezerv.

Celý plán ovšem může ztroskotat na ČNB. Ta je totiž na politických rozhodnutích nezávislá. Pokud ČNB půjčku odmítne, musí vláda hledat jiné řešení.

reklama

autor: par

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…