Kalousek bouřil ve sněmovně na Babišův účet: Tímhle to začíná a bude hůř

21.01.2014 11:10

Poslanci jednají v dolní komoře Parlamentu o návrhu novely služebního zákona. Že ale ve skutečnosti jde o "Lex Babiš", to připomněl za sněmovním pultíkem předseda poslaneckého klubu TOP 09/STAN Miroslav Kalousek. "Tento Lex Babiš je pilotním projektem pro obsazování dalších a dalších estébáků do čela jednotlivých ministerstev," zdůraznil kromě jiného Kalousek, když promlouval ke kolegům ještě před schvalováním programu dnešní minořádné schůze.

Kalousek bouřil ve sněmovně na Babišův účet: Tímhle to začíná a bude hůř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek hovoří k poslancům

Anketa

Jakého výsledku dosáhne ODS ve volbách do Evropského parlamentu?

85%
9%
3%
2%
1%
hlasovalo: 12109 lidí

Čeští poslanci se dnes sešli zcela mimořádně, a to kvůli projednání návrhu novely služebního zákona. Norma má odpolitizovat státní správu a v Česku, jako jediné zemi Evropské unie, stále chybí. Na přijetí zákona přitom tlačí i prezident Miloš Zeman. Dokonce s normou spojil jmenování Sobotkovy vlády.

Poslanci ale napřed, než normu budou projednávat, musí schválit program mimořádné schůze.

Předseda ODS Petr Fiala za sněmovním pultíkem k tomu zdůraznil, že normu mají poslanci na stole především proto, aby se jejich kolega Andrej Babiš (ANO) stal členem vlády. „Jenže když to uděláme, tak jen poškodíme kulturu v této zemi,“ zmínil Fiala.

Úplně vše z úterního jednání sněmovny najdete ZDE

„Jeden z kolegů vlády říkal, že je vstřícnost sama – je to ministr financí. Já bych ale chtěl podotknout, že jsem také vstřícnost sama a tomu rozumím. Ale čemu nerozumím, je, že na tuto hru přistupují ostatní demokratické strany, ale chci ubezpečit, že odpovědnost nebude na panu Babišovi, ale na vás,“ řekl dále za sněmovním pultíkem Fiala.

„Co chcete udělat, tak to je překročení demokratické kultury v této zemi. První, co uděláte je, že ministr nebude muset mít lustrační osvědčení, ale úředníci pod ním ano,“ dodal Fiala, podle něhož rozhodně ODS nebude pro normu hlasovat.

Kalousek: Je to norma jen pro jednoho člověka

„Do mlýna“ také přispěl před hlasováním o programu i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Zopakoval, že jde o normu „Lex Babiš“. A to zejména proto, že to je projekt pro jednoho člověka.

„Lex Babiš je pilotní projekt. V moderním zákonodárství je ale jeden projekt. Byl to kdysi Lex Schwarzenberg a Lex Babiš je pilotním projektem pro obsazování dalších a dalších estébáků do čela jednotlivých ministerstev. Chápu hnutí ANO, ale tady mne mrzí postup strany lidové...“ zmínil Kalousek. Podotkl také, že budoucí koalice říká, že je třeba přijmout dnes normy důležité k rekonstrukci státu. Ale to je jen podle něj mýlka.

„Prezident říká, že bude vyžadovat negativní lustrační osvědčení. Jeden z členů budoucí vlády není schopný ho předložit, proto se dnes schází sněmovna,“ řekl dále Kalousek a shrnul tak, proč se dnes má norma projednávat.

„Poslanecká sněmovna ztrácí důstojnost. I nejlepší služební zákon ztrácí tímto svou cenu,” zanotoval po něm šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

I předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura kromě jiného zmínil, že ostatní zákony údajně důležité k rekonstrukci státu jsou jen kouřovou clonou. Podle něj rozhodně poslanci z ODS nezvednou pro normu ruce, ale dokonce nebudou hlasovat ani pro program dnešní mimořádné schůze.

Nevěřím, že tomu nerozumíte

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek vystoupil dokonce několikrát. „Už vystupuji potřetí, ale zmíním to ještě jednou. Nechce se mi věřit tomu, že tomu nerozumíte, ale já si myslím, že ano, jen nechcete. Babiš bude prvním precedentem...“ zmínil také Kalousek. Podle něj je to jen servilita pro to, aby zítra mohl být Andrej Babiš jmenován ministrem.

Petr Fiala také vystoupil několikrát. Podle něj pravidla hry k normě určuje nový „personalista vlády“, kterým je prezident Miloš Zeman. „Ten si klade své podmínky, a když mu nevyhovují pravidla, tak dává návod, jak je porušit. Jediné, co děláte, je, že oddalujete parlamentní demokracii, a tím na sebe berete velkou odpovědnost,“ dodal ve svém dalším vystoupení Fiala.

Poslanci nakonec program mimořádné schůze schválili, a to hlasy 123 poslanců. Proti bylo 38 zákonodárců.

Na programu mimořádné schůze svolané na podnět koaličních poslanců jsou totiž i další normy v úvodním kole projednávání. Jde o předlohy označované za protikorupční, jejichž schválení požaduje iniciativa Rekonstrukce státu, dále jde o novelu jednacího řadu, o registru smluv a o novelu zákona o NKÚ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…