Kalousek na Primě šťouchal do Babiše, novinářka a poslankyně Lorencová mu to teď takto oplácí

06.01.2014 7:54

ROZHOVOR Každou možnou příležitost využije exministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek k útokům na dva cíle – „monarchu“ Miloše Zemana a „oligarchu“ Andreje Babiše. V poslední době se více zaměřuje na druhého jmenovaného a jeho hnutí ANO. Naposledy v neděli 5. ledna v televizi Prima v pořadu Partie. ParlamentníListy.cz o reakci požádaly výraznou tvář hnutí ANO, kterou je investigativní novinářka Jana Lorencová.

Kalousek na Primě šťouchal do Babiše, novinářka a poslankyně Lorencová mu to teď takto oplácí
Foto: archiv
Popisek: Jana Lorencová

Anketa

Jste rádi, že pravděpodobně vznikne Sobotkova vláda složená z ČSSD, ANO a KDU-ČSL?

15%
85%
hlasovalo: 9523 lidí

V nedávných parlamentních volbách kandidovala v Moravskoslezském kraji a získala velké množství preferenčních hlasů voličů. Získala je i díky své neohrožené novinářské činnosti, kdy se jako jedna z mála dopodrobna věnovala ostudné kauze lehkých topných olejů v první polovině 90. let, v posledních letech poukazuje hlavně na podivnou privatizaci bytů OKD, které nakonec skončily v rukou miliardáře Bakaly.

Proč Miroslav Kalousek tak často útočí na Andreje Babiše a hnutí ANO?

Těžko snáší, když je někdo jiný u veřejnosti na výsluní. On se rád předvádí. A teď je tu někdo, kdo je schopen normální lidi oslovit lépe než on. Což mu vadí.

Jednou z Kalouskových výtek je dle jeho názoru příliš dlouhé sestavování vlády, což je údajně důkaz, že nevíte jak na to. Co si myslíte vy?

Tři měsíce není zase tak dlouhá doba. V minulosti se sestavovala vláda i mnohem déle. A důležitý je hlavně výsledek. Navíc je tu řada nových tváří. Lidé, kteří do Parlamentu nakročili a s prací zde se teprve seznamují. Zatímco topkaři ji znají za ta léta velmi dobře, ale s výsledky, kvůli kterým tam ti nováčci dneska jsou... K tomu nejsou potřeba žádné rozbory, výsledky voleb hovoří jasně. Naše hnutí ANO při vyjednávání o vládě nic nezpomalilo. Jak znám pana Babiše, jde mu o to, aby vláda byla co nejlépe poskládaná a hnutí ANO nezpůsobovalo žádné potíže. Všechna zdržení byla z důvodů, které šly mimo naše hnutí. Vědomě říkám „naše hnutí“, i když jsem kandidovala jako nezávislá.

Vláda podle Kalouska svůj koaliční program buď nesplní, nebo rozvrátí rozpočty. Jak komentujete tento výrok?

Divím se panu Kalouskovi při jeho zkušenostech. Byl sedm let ministrem financí a jak to dopadlo! Všichni vidíme, kam se řítíme. Je třeba urychleně zastavit ten pád, do kterého jsme se dostali za jeho působení na financích. Podívejme se, kde dneska jsme a také na náladu ve společnosti. Kdyby nedošlo k té změně ve volbách, tak těžko říci, jak bychom dopadli. Já bych ten konec vidět nechtěla.

Těžká situace je hlavně na Vašem Ostravsku...

K začátku problémů s hornickou nezaměstnaností došlo už na začátku devadesátých let za Dlouhého a Dyby a pokračovalo to za dalších pravicových vlád, které privatizovaly obrovské majetky za směšné částky. Bohužel k tomu poté nějakou formou přispěla i sociální demokracie. Ostravsko na to doplácí nezaměstnaností, či obavami o práci. Znám ty lidi – třeba z Dolu Paskov. Jak k tomu přijdou oni a další, kteří tady žijí? Lidé chodí do poslanecké kanceláře a nadějí pro ně je hnutí ANO. Já jsem přesvědčená, že je nezklame.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…