Kalousek odmítl nařčení kvůli zbrzdění ekonomiky. Nic jsme nezanedbali, řekl

04.05.2012 14:47

Ministr financí Miroslav Kalousek si myslí, že jeho vláda nic nezanedbala, co se týče hospodářské politiky a je dobře, že prorůstová opaření "nakopne" až nyní. Podle guvernéra České národní banky Miroslava Singera totiž vládní úsporná opatření loni ubrala z růstu české ekonomiky procentní bod a letos by měla způsobit zpomalení jejího růstu o 0,2 procentního bodu. Singer to dnes řekl poslancům při projednávání zprávy o inflaci.

Kalousek odmítl nařčení kvůli zbrzdění ekonomiky. Nic jsme nezanedbali, řekl
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

Vládní úsporná opatření loni ubrala z růstu české ekonomiky procentní bod a letos by měla způsobit zpomalení jejího růstu o 0,2 procentního bodu. To je průšvih, který si ale ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nechce nakládat na svá bedra.

„Celkový ekonomický útlum není způsoben pouze fiskální konsolidací, ale je způsoben obecným ekonomickým útlumem, který se nás jako na export orientované ekonomiky poměrně dramaticky dotýká," řekl dnes ve sněmovně guvernér ČNB Miroslav Singer.

Kalousek ale vrtí hlavou a míní, že jeho resort a vláda postupovaly zcela správně.

„Kdybychom reformy a škrty činily ruku v ruce s prorůstovými opatřeními, to by nebylo dobré,“ uvedl Kalousek v rozhovoru pro ČT 24. „Hnát růst tím, že se napumpují do ekonomiky peníze, které si půjčíme – jak žádá opozice- tak bychom za minulý rok mohli sice mít o procento vyšší růst, ale na dluhové službě bychom pak zaplatili o miliardu víc,“ zmínil dále Kalousek. To, co opozice vyžaduje, tak bychom prý na druhé straně zaplatili jako dluh finančním institucím.

Loni podle údajů Českého statistického úřadu česká ekonomika meziročně vzrostla o 1,7 procenta, pro letošek ČNB ve své prognóze počítá se stagnací ekonomiky. Čísla podle g uvernéra ČNB Miroslava Singera vycházejí z aktuální prognózy centrální banky.

Singer také podotkl, že pro letošní rok očekává centrální banka růst spotřebitelských cen pod čtyřmi procenty. Pro příští rok už se odhad pohybuje pod třemi procenty. Pro příští rok ČNB ve své prognóze předpokládá růst ekonomiky o 1,9 procenta. Tento odhad ale s rozpočtovými opatřeními plánovanými vládou nepočítá.

Při projednávání zprávy o inflaci si ale do ministra financí dnes ve sněmovně kopl poslanec z ČSSD David Rath. Kromě jiného řekl, že Kalousek je nejhorší ministr financí a myslí si prý, že nás ochrání před inflací, ale tak to není. Také obvinil vládu, že vyvolala vysokou inflaci, a tak poškodila úspory občanů. Narážel také na nápad Kalouska na vydání dluhopisů pro občany. "Kolik ty vaše báječné dluhopisy pro občany budou úročeny?" tázal se v této souvislosti Rath a ministra pak označil za "chemika z pneumatikárny".

Nemůže pochopit genialitu chemika z pneumatikárny

Kalousek se ale jal za sněmovním mikrofonem hájit svou čest. Řekl, že netvrdí, že občanům jejich úspory uchrání, pouze nabízí, aby si je oni sami stoprocentně uchránili před inflací, pokud si koupí protiinflační dluhopisy,

"Koneckonců dokonce i ty neprotiinflační, ty, které jsme nabízeli v loňské pilotní emisi, si v poměrně hojné míře nakoupily odborové organizace. Mě to velmi těší, protože v okamžiku, kdy jde o jejich vlastní peníze, odborové organizace důvěřují fiskální politice vlády České republiky," doplnil Kalousek.

Rath si ale musel vzít poslední slovo a na ministra zaútočil: "Pane ministře financí, máte určitě pravdu, že já jako obyčejný lékař nikdy nemohu pochopit genialitu chemika z pneumatikárny, který je tím nejlepším ministrem financí."


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…