Kalousek odstartoval kampaň TOP 09 bez předsedy. Schwarzenberga zdržela policie

24.04.2014 17:10

REPORTÁŽ Většina vedení TOP 09 se sešla ve čtvrtek na Petříně. Důvod? Zahájení ostré kampaně před volbami do Evropského parlamentu. Ovšem zatímco nejznámější tváře strany ve slavnostním duchu zahajovaly tuto část kampaně, předseda strany Karel Schwarzenberg měl mnohem méně veselé povinnosti. Dorazil až po skončení oficiální části. Několik hodin totiž musel podávat na policii vysvětlení v kauze údajných trafik pro exposlance ODS ve vládě Petra Nečase.

Kalousek odstartoval kampaň TOP 09 bez předsedy. Schwarzenberga zdržela policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: TOP 09 představila své kandidáty do Evropského parlamentu

Poté, co předstoupili před přítomné všichni kandidáti, ujal se nejprve slova místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Nejprve připomněl, že ve čtvrtek slaví svátek svatý Jiří a přísloví s ním spojené, poté však již prozaicky konstatoval, že je velkou škodou, že lidé nemají o volby do Evropského parlamentu příliš velký zájem. „Navíc, ty tři strany, které jsou podle předvolebních průzkumů se sympatiemi k jejich kandidátům nyní před námi, mají jedno společné. Lídry, kteří byli nějakým způsobem zapojeni do bývalého režimu či spojeni s komunisty. I to je do jisté míry určitou výpovědní hodnotou a varováním, jak moc je třeba hlídat a usilovat o další demokracii v naší zemi,“ řekl Kalousek.

Zmínil se pak i o tom, že ve čtvrtek odpoledne byl opět ‚zprovozněn‘ web TOP 09. Prozradil, že jeho údajný ‚výpadek‘ byl marketingovým tahem, který měl za úkol vyburcovat voliče k zájmu o volby do EP.  Lze připomenout, že na webu TOP 09 se objevil celoplošně obrázek s výzvou: Kašlete na Evropu – s naservírovaným „vepřem knedlem zelem“ a dodatkem: „Poctivé české se šesti, jak to dělala už naše babička. Na co Michelinskou hvězdu, my máme Babicu! A když nemáme limetku, dáme tam cibuli…“

Kampaň za 10 milionů - pomůže Ivan Mládek nebo třeba Jiří Menzel

Leoš Heger, který je šéfem volebního štábu, mimo jiné přiznal, že strana má poměrně omezené finanční prostředky, a proto nebude sázet na velké billboardové plochy, ale na spolupráci s lidmi, kteří jsou jejími sympatizanty, a tudíž povolí vyvěšení plakátů a letáků na svých prostorách – zdech, plotech. „Plánujeme kontaktní kampaň, vyjíždět budeme do řady míst, i když samozřejmě na všechna se nedostaneme – to není možné,“ řekl Heger, který v minulosti působil jako ministr zdravotnictví Nečasovy vlády. Doplnil, že do voleb je strana připravena investovat 10 milionů korun, což je prý zodpovědná částka, kterou může TOP 09 investovat i s ohledem na volby, které budou následovat poté. Zmínil i jména některých známých osobností, které stranu podpoří – mimo jiné například zpěvák Ivan Mládek nebo režisér Jiří Menzel. Vedle minima billboardů má být kampaň vedená s velkým důrazem na sociální sítě.    

Šikana nebo profesní důslednost? Každopádně šéf TOP 09 nakonec na Petřín přišel

Předseda strany Karel Schwarzenberg, který dorazil později, i když si ho policie pozvala na svoji služebnu už na desátou hodinu dopoledne, aby podal informace v kauze údajných trafik v minulé vládě (v té době byl ministrem zahraničí), původně plánoval, že na pražský Petřín stihne do 13. hodiny dorazit. To se mu však nepodařilo. I proto k tomu Miroslav Kalousek v omluvě jeho nepřítomnosti před přítomnými poznamenal: „Věřím, že se však nejedná o šikanu, ale o profesní důslednost.“

Na dotaz ParlamentníchListů.cz pak Schwarzenberg přiznal jisté roztrpčení nad nečekaným zdržením. „Vyšetřovatelé mně pokládali stále dokola tytéž otázky, protože se neměli čeho chytit,“ řekl s tím, že ho ale ani nenapadlo, aby se je pokusil obměkčit tím, že spěchá na zahájení kampaně své strany.

Za 30 dnů bude jasno

Jisté je jedno - ve volbách do Evropského parlamentu, ať už bude účast Čechů jakákoli, bude přesně za 30 dní rozhodnuto. TOP 09 proto slibuje, že se bude tento poslední měsíc snažit přesvědčit voliče, že k Evropě mají co říct a že vykašlat se na ni by byla obrovská chyba.

„Musíme si uvědomit, že za náš denní život, hospodářský i politický stav a za podmínky, ve kterých žijeme, víc a víc odpovídají evropské instituce a Evropský parlament,“ řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Nekašlete na Evropu - to je heslo, s kterým jdou topkaři do voleb

S touto myšlenkou proto vzniklo i heslo, se kterým jdou kandidáti TOP 09 a Starostů do voleb. Již zmiňované: Nekašlete na Evropu.

„Evropa jsme my a vše, co se v ní děje, nás ovlivňuje. Nezávisle na tom, jestli ji máme rádi, nebo ne. Proto je zdravé fungování Evropy v našem zájmu,“ vysvětlil lídr kandidátky Luděk Niedermayer.

V kampani chtějí proto kandidáti mluvit o tom, jak a proč mohou a chtějí ovlivnit budoucí fungování Evropské unie. Slibují kampaň věcnou, ve které se bude mluvit ke skutečně důležitým tématům. Zárukou toho by prý mělo být už samotné složení kandidátky. Kromě někdejšího viceguvernéra České národní banky a exministra spravedlnosti kandidují i právní expert a poslanec, profesor – ekolog a také celoevropsky respektovaný bojovník za lidská práva.

  • Kompletní kandidátku TOP 09 najdete ZDE

Kandidáti TOP 09 a Starostů se také rozhodli v kampani vyvrátit mýty, které někteří protievropsky orientovaní čeští politici dlouho a důsledně šířili. I proto vznikla publikace „Názory na Evropu“, kde známí politici, politologové i ekonomové přináší své pohledy na Evropu a její fungování.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…