Kalousek perlil ve sněmovně: Něco jste si v koalici uhňahňali... Nakonec ale finanční ústava v prvním čtení prošla

08.04.2015 16:19

Poslanci dnes propustili prvním čtením vládní finanční ústavu proti zadlužování. Nyní ústavu, a k tomu přidané prováděcí zákony, budou posuzovat příslušné výbory. Jenže opozice - převážně topkaři - s ústavou nesouhlasí, podpořili by ji ale v případě, kdy by se kabinet zavázal ke snižování strukturálního deficitu o půl procenta ročně. Opoziční Úsvit navíc žádá, aby finanční ústava obsahovala zákaz zvyšování daní.

Kalousek perlil ve sněmovně: Něco jste si v koalici uhňahňali... Nakonec ale finanční ústava v prvním čtení prošla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Finanční ústavu tvoří trojice předloh. Jednou z nich je ústavní novela, kterou budou muset poslanci schválit třípětinovou většinou. Norma počítá mimo jiné s dluhovou brzdou při zadlužení ve výši 55 procent hrubého domácího produktu. Podrobnosti pak stanoví prováděcí zákon. Třetí předloha dává do souhlasu s finanční ústavou další zákony.

Ústavní norma předpokládá kromě výše zmíněného ještě zřízení tříčlenné Národní rozpočtové rady, která by sledovala vývoj hospodaření veřejných institucí a dodržování pravidel rozpočtové odpovědnosti a hodnotila by je. Podrobnosti potom stanoví prováděcí zákon. Pod normu by spadalo i hospodaření krajů a obcí.

Debata k normě byla ale dnes v dolní komoře poměrne bohatá.Třeba poslanci TOP 09/STAN tvrdili, že by normy podpořili, ovšem jen v případě, pokud by se vláda zavázala ke snižování strukturálního deficitu o půl procenta ročně.

„Vy jste teď předložili něco, co jste si uhňahňali v koalici, nikdo to dříve než v Poslanecké sněmovně neviděl, a je to, znovu říkám, návrh o rozpočtové neodpovědnosti,“ poznamenal za debatním pultíkem předseda a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj prý stále platí návrh TOP 09, že pokud by se koalice chtěla zabývat skutečnou rozpočtovou odpovědností a skutečnou vůlí ke strukturálnímu deficitu a tím, že tento zákon bude mířit na vyrovnané rozpočty, nikoli na jedno procento, jsou topkaři stále připraveni podpořit vůli koalice k rozpočtové odpovědnosti.

Poslanec KSČM Jiří Dolejš zdůraznil, že on sám jako poslanec již zažil čtyři pokusy o finanční ústavu a z debat nad těmito pokusy je prý vidět, co jednotlivé politické myšlenkové proudy považují za rozpočtovou odpovědnost.

„Rovněž připomenu vystoupení před měsícem kolegy místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Filipa, který upozornil na to, že zásah do ústavy je do té míry významný, že by si zasloužil ne nějaký hala bala přístup, ale prodiskutovat to i v kontextu dalších zásahů do ústavnosti,“ zdůraznil Dolejš.

Stanjura: Je to zbytečné!

Předseda klubu poslanců ODS Zbyněk Stanjura naznačil, že novela je zbytečným zákonem. „My schvalujeme de facto jenom nadpis. Nic jiného tam není,“ zmínil. Přestože prý i podle něj platí, že poslanci ODS jsou ochotni akceptovat hranici 55 procent HDP, ale jsou si na druhou stranu jisti tím, že se to v tomto volebním období dodržovat nebude. A proto jsou proti.

„Proč si hrajeme na to, že máme ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, když zejména ty okolnosti dluhové brzdy může měnit kterákoli vládní většina?“ otázal se Stanjura.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) na to odvětil ve smyslu, že zákon je potřebný, ovšem samozřejmě prý pro nezodpovědného ministra financí, který navyšuje dluh, ale to se jej osobně netýká.

„Já dluh snižuji,“ zdůraznil totiž za debatním pultíkem Babiš. Dluh státu prý minulý rok snížil.

„Sice jenom o dvacet miliard, ale absolutně jsem ho snížil. Takže jenom pro vaši informaci: dluh sektor veřejných institucí mezi roky 2009 až 2013 narostl o 555 miliard. Abychom věděli, o čem mluvíme. To znamená, že ten dluh sektoru veřejných financí narostl ze 34,1 procenta na 45,7 procenta. A já jsem ho v roce 2014 snížil na 43, 2 procenta," řekl Babiš.  Dluh prý již tak snížil o dva a půl procenta v loňském roce a v letošním roce jej sníží o další dvě procenta.

"Takže já skutečně nepotřebuji žádné dluhové brzdy...Potřebujeme mít především vyrovnané finance, ale vy děláte všechno pro to, abychom neměli veřejný vyrovnaný rozpočet. Vy kritizujete karusely, velký smích, my bojujeme proti daňovým podvodům, tak to je k smíchu, evidence tržeb je vám k smíchu...Já snižuji zadlužení této země bez toho, aniž by mi to musel někdo říkat,“ vysvětlil Babiš. Podle něj tento kabinet dělá vše pro to, aby se strukturální deficit hnul směrem dolů.

„Není pravda, že jsme proti boji s karusely. Problém ale je, že pan Babiš to říká třikrát denně,“ poznamenal na to ironicky Zbyněk Stanjura s tím, že také není pravda, že ODS je proti boji s daňovými úniky.

Dřívější návrh pravicové vlády Petra Nečase (ODS) počítal s kroky a opatřeními v několika pásmech již při dosažení výše dluhu čtyřiceti procent HDP. Patřily k nim povinnost předložit vyrovnaný státní rozpočet, snížit platy ústavních činitelů, zastavit růst objemu peněz na platy úředníků nebo snížit zákonem danou valorizaci důchodů. Loni byl podle ministerstva financí vládní dluh 43,2 procenta HDP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…