Kalousek po ránu řval na Sobotku: Mlčte, máte na hlavě deset kilo másla

08.02.2012 9:52

Poslanci se zase ve sněmovně pohádali. Na slovní bitku zadělaly problémy na úřadech práce. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka žádal totiž sněmovnu o zařazení bodu "Pravda o situaci na úřadech práce" a to přestože se sněmovna tímto problémem bude zabývat ve čtvrtek na mimořádné schůzi. Poslanci sice návrh ČSSD dnes zamítli, ale kárajícího Sobotku zpražil velmi hlasitě ministr financí Miroslav Kalousek, když mu řekl, že si má nechat výtky vůči ministrovi Drábkovi, když sám má deset kilo másla na hlavě. Sobotka totiž přirovnal Drábka ke kapitánovi výletní lodi Concordia, která se před časem potopila u italských břehů.

Kalousek po ránu řval na Sobotku: Mlčte, máte na hlavě deset kilo másla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem ve sněmovně

„Pravda o situaci na úřadech práce je taková, že stále tam jsou problémy, přestože ministr práce a sociálních věcí na různých tiskových konferencích říká opak a to, že se situace již usadila, problémy jsou vyřešené a všechny dávky jsou vyplacené a zaměstnanci tam tedy nemají do čeho píchnout. A i informační systémy tam prý pracují dobře,“ řekl šéf ČSSD na obhajobu toho, proč chce bod zařadit.

Podle něj by bylo dobré, kdyby se na dnešním zasedání vlády ministři situací zabývali.

„Pan Drábek celou situaci lakuje na růžovo a lže o situaci na úřadech práce. Měl by ale vše vysvětlit, aby vyvrátil různé spekulace….Na úřadech práce panuje atmosféra strachu a ti zaměstnanci se tam bojí toho, že přijdou o práci, když promluví….Co se tam děje, je ale v rozporu s tím, co říká pan ministr Drábek,“ dodal Sobotka a pak citoval, jaké problémy jednotlivé úřady práce mají.

Když se k jeho žádosti připojil i předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, tak Sobotka v další řeči nabral na razanci a Drábka označil jako kapitána lodi Concordia Scettina, který opustil potápějící se lod´.

Jste jako Schettino

„Chtělo by se mi říci, že neděláte dobře, když tento problém ignorujete. Připomínáte mi kapitána lodi Concordia Francesca Schettina. Uklidňuje, že vše je v pořádku a nakonec možná opustíte palubu potápějící se instituce a na ní pak zůstanou jen ti obyčejní úředníci s nefunkčními systémy na vyplácení sociálních dávek,“ konstatoval Sobotka.

To ale totálně rozlítilo ministra financí Miroslava Kalouska a Sobotku proto velmi důrazně zpražil.

„Já respektují právo opozice, ale zdůrazňuji, že  ten kapitán je synonymem zbabělosti, ale ministrům této vlády můžete vytýkat leccos, ale nedostatek odvahy a odpovědnosti to  určitě ne. Kde berete odvahu vy, který jste dělal místopředsedu strany v době, kdy tam byl Gross a Paroubek, a dnes říkáte, že jste s nimi neměl nic společného?  Nechte si ty výtky, když sám máte deset kilo másla na hlavě,“ hřímal Kalousek. Od poslanců sociální demokracie si však vysloužil opovržení v podobě bouchání do lavic.

Šéf sociální demokracie si to ale nenechal líbit. „Já nevím, jestli je na místě obdivovat ministra, který v rámci vyvození odpovědnosti vyhodil loutkového ředitele informatiky, kterého si před tím sám na ministerstvo přivedl. Já myslím, že odvážné by bylo určitě vyhodit pana náměstka Šišku, který je šéfem celého projektu a který je odpovědný za detaily celého řešení,“ reagoval Sobotka s tím, že takovéto chování rozhodně není příznakem jednání odvážného ministra.

 Za pravdu mu dal následně i jeho kolega, šéf poslanecké frakce ČSSD Jeroným Tejc, když řekl:

„Já jsem vskutku nepochopil důvod, který tak rozčílil pana ministra Kalouska. Nicméně chtělo by se na závěr toho morálního proslovu, který tady zazněl, jak se kdo choval, dodat: ´Tak pravil bývalý předseda KDU-ČSL a předseda rozpočtového výboru sociálně demokratických vlád´.“

 

Mimořádná schůze bude ve čtvrtek
   

Vyplácení dávek provázely v lednu problémy. Úředníci si stěžovali na to, že systém nefunguje. Pracovali často přesčas a také o víkendech. Informatici z úřadů práce zas poukazovali třeba na to, že program neobsahuje potřebné aplikace a veškeré služby zajišťují jen dodavatelé.

Ministr Drábek už několikrát zopakoval, že systém nekolabuje a je funkční. Kvůli lednovým potížím už ale odvolal šéfa ministerského odboru informatiky. V centrálním úřadu práce o místo přišli jeho výkonná ředitelka a personální šéf. V úterý Drábek před novináři zdůraznil, že vyřizování a vyplácení pomoci od státu pokračuje "standardním způsobem".

Drábek pak dnes před poslanci zopakoval, že zítra se bude konat k problému na úřadech práce mimořádná schůze, o níž požádala právě ČSSD. „Já jsem nikdy neřekl, že ten systém je bez problémů. Ve většině případů ale ti lidé dávky dostali,“ dodal pak k tomu dnes za sněmovním pultíkem Drábek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…