Kalousek při odchodu ze sněmovny pohrozil: Jdu chystat techniku na sněm TOP 09. Jestli si odhlasujete prodloužené jednání, budu si to pamatovat!

27.11.2015 10:35

AKTUALIZOVÁNO Poslanci pravicové opozice zřejmě přišli na nový způsob sněmovních obstrukcí: navrhnout na začátku jednacího dne zařazení těch zákonů a novel, které jsou již měsíce ve Sněmovně tzv. u ledu, čímž se dosáhne zablokování normálního běhu dolní komory. Proč to? Aby se pokud možno co nejvíc oddálilo projednávání o Elektronické evidenci tržeb (EET). Jak se nová finta "fň" správně provádí, pak koalici předvedl jako první šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura...K různým změnám programu pak vystoupilo zhruba čtyřicet poslanců. Nakonec Sněmovna skončila jednání ve 14. hodin, aniž by se na EET dostalo.

Kalousek při odchodu ze sněmovny pohrozil: Jdu chystat techniku na sněm TOP 09. Jestli si odhlasujete prodloužené jednání, budu si to pamatovat!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Jaroslav Zavadil

Ach, ti poslanci! Co všechno nevymyslí? Aby dnes nemohli začít v závěrečném čtení projednávat vládní návrh na zavedení elektronické evidence tržeb (EET), vymyslela opozice nový model obstrukcí. Už žádné čtení z Bible a ani technické automobilové příručky! Pravice přišla na to, že efektivnější bude, když hned ráno navrhne, aby Sněmovna jednala o normách, na něž se v dolní komoře předlouho nedostalo, neboť vždy byly vyřazeny z programu schůze.

"Já přicházím s poměrně minimalistickým návrhem na pevné zařazení celkem osmi bodů, což je tempo jeden bod denně, když vynechám bod, kdy je rozpočet. Podle webových stránek Poslanecké sněmovny zatím návrh zákona s nejvyšším číslem sněmovního tisku má číslo 660 a byl podán včera. Vybral jsem osm bodů, které stručně představím a z výše uvedeného přehledu je logické, že jsem vybral návrhy zákonů v prvém čtení, protože jich nám zbývá nejvíce. Hromadí se nám tady a máme před sebou diskusi a hlasování takřka k 90 návrhům zákonů v prvém čtení," započal informaci o nich šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Embrya a majetek Podkarpatské Rusi

„Z osmi navržených zákonů, které za chvíli v krátkosti představím, bylo sedm podáno v roce 2014. A ten osmý, jediný, který byl podán v roce 2015, byl podán v únoru, takže jej tady mámě devět měsíců...," pokračoval. Ve svém téměř čtyřicetiminutovém projevu pak o některých normách poreferoval hlouběji. V některých jeho větách tak nechyběly třeba informace o embryích a také o majetku Podkarpatské Rusi.

„Bod číslo 4, který navrhuji pevně zařadit, je bod schváleného programu číslo 88. Opět je to návrh vládních i opozičních poslanců...Tento návrh zákona vychází z následujících zásad: Omezení maximálního počtu lidských embryí, které je možné vytvořit ze zárodečných buněk jednoho anonymního dárce, zákaz asistované reprodukce v případě příbuzenství mezi původci zárodečných buněk a zavedení oddělené a omezeně přístupné evidence údajů o anonymním dárci a byl předložen Poslanecké sněmovně 12. prosince 2014,“ řekl tak třeba Stanjura a podával ještě další návrhy na úpravy programu 36. schůze poslanců.

„Šestý bod, který navrhuji pevně zařadit, je bod číslo 93, kterým se zmírňují majetkové křivdy občanům České republiky za nemovitý majetek, který zanechali na území Podkarpatské Rusi v souvislosti s jejím smluvním postoupením Svazu sovětských socialistických republik...,“ zmínil dále do sněmovního mikrofonu Stanjura.

Šéf poslanců ODS také předčítal jména poslanců jako předkladatelů jiných norem, což vypadalo, že snad čte jmenný seznam všech 200 poslanců dolní komory. A také navrhoval, na kdy chce, aby se normy, jím představené, zařadily. V jeho seznamu samozřejmě nechyběl dnešek dopoledne. Zdůraznil přitom, že jím představované body jsou součástí již schváleného programu poslanců.

Stanjurovu fintu následovali další

Podle stejného scénáře jako Stanjura pak jel i předseda klubu poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, předseda ODS Petr Fiala, poslanec z Úsvitu Marek Černoch, ale i třeba Jana Černochová (ODS), která se kromě jiného rozhovořila třeba o zbraních a střelivu. Zatím tak není zřejmé, kdy a zda se vůbec dnes Sněmovna dostane k závěrečnému hlasování o EET.

„Já se trochu vrátím na zem a malinko i pod zem, protože jak jsem tady slyšel o těch zbraních, tak jsem měl z toho docela osypky,“ přiznal se o chvílí později k leknutí poslanec ODS Ivan Adamec.

Babiš: Je to základní škola

„Opozice rezignovala na odborné argumenty vůči EET, změnila strategii - načítá dlouhý seznam zákonů, které chce zařadit před. Základní škola....," glosoval dění ve Sněmovně na svém Twitteru ministr financí Andrej Babiš. Následně ještě přidal doporučení, aby všichni sledovali dnešní demokratickou debatu ve Sněmovně. „Někdo popcorn?“ přidal k tomu vtípek.

„Ti, co tady dnes vystupují, tak by měli peníze vracet za ten den, co probíhá...,“ rýpnul si pak Babiš na brífinku hnutí ANO, který proběhl přímo ve Sněmovně.

Předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek posléze připomněl, že hodina jednání Poslanecké sněmovny stojí půl miliónu korun.

„A to máme za sebou již málem tři hodiny a vzhledem k tomu, že je přihlášeno ještě asi dvacet diskutujících, tak bude dnes využit efektivně ten čas pouze naší opozicí. Opozice ale zvolila tuto formu obstrukce, protože nemá odborné argumenty...Svoláme mimořádnou schůzi k EET, kde tyto debaty odpadnou,“ poznamenal Faltýnek těsně před polednem.

Nějak se to celé vleče...

Mezitím v jednacím sále František Laudát (TOP 09), který právě přistoupil ke sněmovnímu pultíku, slabým hlasem nadnesl, že je mu divné, když se dnes tak pomalu vleče čas, když jde o program schůze. „Nevím, co je tady k smíchu,“ uvedl směrem k smějícím se poslancům Laudát.

Po něm ale překvapivě vystoupil opětovně Miroslav Kalousek a rozhovořil se o tom, že se již pro dnešek omlouvá, neboť TOP 09 má o víkendu celostátní sněm a on musí připravit řadu technických detailů. „Kdykoliv byl volební sněm ČSSD, tak vznesli žádost, aby se den předtím, tedy celý pátek, nejednalo. Nebyl jsem si jistý, zda si něco takového můžeme dovolit i my,“ řekl Kalousek a koalici pohrozil, že pokud si dnes odhlasuje, že bude jednat i po 14. hodině, tak on, i celá partaj, si to bude velmi dobře pamatovat.

„Poprosil jsem předsedy všech klubů, že bychom v pátek měli skončit v obvyklou hodinu. Mám důvod se domnívat, že pan předseda Sklenák (šéf klubu ČSSD Roman Sklenák) tohle nechce akceptovat,“ vysvětlil.

Nakonec poslanci opravdu skončili dnešní jednání již ve 14. hodin, aniž by se na elektronickou evidenci tržeb vůbec dostalo. K různým žádostem o změnu programu přitom vystoupily přes čtyři desítky poslanců, někteří dokonce opakovaně.

Vláda si od návrhu na zavedení elektronické evidence tržeb (EET) slibuje hlavně lepší daňovou disciplínu poplatníků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravice ale návrh kritizuje a tvrdí, že pro podnikatele bude představovat zátěž a varuje také před možným zneužitím získaných dat. Proto prý chce návrh blokovat až do konce volebního období.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek už dříve označil systém za "balkánskou kravinu" v narážce na to, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) se při jeho tvorbě inspiroval v Chorvatsku. Babiš naopak argumentuje tím, že chorvatský model je nejmodernější a nejekonomičtější, protože Chorvatsko k němu přistoupilo až v nedávné době. Tvrdí také, že systém nebude shromažďovat citlivé údaje od poplatníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…