Kalouskovi nefunguje nervová soustava, pustil se do něj Filip

27.09.2011 22:09

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 to schytal za své vulgarismy vůči europoslancům ODS Ivo Strejčkovi a Hynku Fajmonovi i od některých členů poslaneckého klubu TOP 09. Na druhou stranu ale jeho straničtí kolegové namítají, že svou účast na jednáních v Bruselu „nefláká“. Politici ostatních stran však Kalouska zkritizovali jak za nepřístojné chování, tak i za absentérství na jednání ministrů financí EU.

Kalouskovi nefunguje nervová soustava, pustil se do něj Filip
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Ministr Kalousek spustil další aféru tím, že reagoval na to, že europoslanci zkritizovali, že nebyl na několika zasedáních evropských ministrů financí. Europoslanci říkají, že Miroslav Kalousek je mezi evropskými ministry financí zdaleka největším absentérem, a to v době, kdy se na jednáních Ecofinu probírají klíčové záležitosti. „Europoslanci Strejček a Fajmon jsou opravdu zlobou nadaní idioti, kteří o tom nic nevědí," uvedl Kalousek pro LN.

Čtěte také:
Jsou to zlobou nadaní idioti, počastoval Kalousek své kritiky

Později se Kalousek za svá slova omluvil. „V okamžiku mimořádného vypětí jsem na adresu dvou europoslanců použil výrazy, které jsem použít neměl a za jejichž vyřčení se hluboce stydím. Takové výroky skutečně nepatří ani do politiky, ani do slušné společnosti. Velmi se proto všem omlouvám, trvám však na to, že své povinnosti v Radě ministrů Evropské unie plním svědomitě," uvedl později v oficiálním prohlášení Kalousek.

Kde Kalousek chyběl

Europoslanci Fajmon a Strejček vzali jeho omluvu na vědomí. Připomněli ale, že od vzniku Nečasovy vlády v létě 2010 se konalo deset formálních zasedání Rady pro hospodářské a finanční záležitosti EU na úrovni ministrů financí. Český ministr financí chyběl na čtyřech těchto zasedáních a to: 13. července 2010, 19. října 2010, 18. ledna 2011 a 12. července 2011, a to nepočítali zasedání neformální.  

Tématem těchto zasedání byly klíčové kroky Evropské unie týkající se reakce na hospodářskou a dluhovou krizi jako například: 1. evropský finanční dohled, 2. evropská ekonomická vláda, 3. uvalení povinných odvodů a daní na finanční instituce, 4. hodnocení národních reformních programů a doporučení Rady pro formulaci obsahů národních reforem, 5. evropský mechanismus stability a další.

"Věříme, že po naší kritice dojde k nápravě a pan ministr financí zlepší výkon svých povinností v Bruselu," uvedli europoslanci pro ParlamentníListy.cz.

Dále čtěte:
Kalousek: Za vyřčené výroky se hluboce stydím a europoslancům se omlouvám
Kalousek se omluvil za urážky europoslanců

Pejorativní výrazy nezlepšují politickou kulturu

Kalousek sklidil za své obhroublé jednání i kritiku ve svých vlastních řadách. „Nemyslím si, že je vhodné používat podobné pejorativní výrazy v častování politických partnerů. Není to nic, co by zlepšovalo politickou kulturu v naší zemi. Já být osobně bych na takovou kritiku obou europoslanců vůbec nereagoval," řekl ParlamentnímListům.cz šéf poslaneckého klubu TOP 09 a starostů Petr Gazdík.

K tématu:

Napadení europoslanci mají strach z Kalouska: Snad nám taky nenafackuje

Kalouska se ale Gazdík zastal ohledně jeho nepřítomnosti na jednáních ministrů financí EU. „On musí samozřejmě velmi pečlivě vážit svůj program. Kdyby nemusel řešit aféry Věcí veřejných a podobně, jistě by měl na to více času. Věřím, že jeho náměstek hájí české zájmy dostatečně. Navíc by mě zajímalo, zda i samotní europoslanci mají stoprocentní docházku. Viděli jsme, že mnozí z nich se v pátek ráno zapíšou, vezmou si diety a odjedou domů," hájil Kalouska Gazdík.

Ostatní ministři do Bruselu pravidelně jezdí

To bývalý ministr vnitra František Bublan, který se sám zúčastňoval zasedání Rady ministrů v Bruselu příslušné jemu rezortu, vidí celou věc poněkud jinak. „Když jsem byl ministrem vnitra, tak jsem radu ministrů vynechal pouze jednou jedinkrát. Jedná se tam o důležitých věcech a ministr by zde podle měl být. Je chybou, že ministr Kalousek tak často absentuje. Pokud jde o ministry ostatních zemí, tak je zcela výjimečné, aby tam nebyli přítomni. Dost často to bývá tak, že na zasedání je ministr i jeho náměstek či státní tajemník," vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz exministr pro ParlamentníListy.cz.

Zkritizoval ale i chování ministra Kalouska. „Je fakt, že se europoslancům omluvil. Na mě to dělá dojem, že si pěstuje image tvrďáka. Chlapíka, který dává rány, ale umí se i omluvit. Jinak si jeho současné chování nedokážu vysvětlit," dodal Bublan.

Nervová soustava

„Pan ministr Kalousek se evidentně přestává ovládat. Asi mu neslouží dobře nervová soustava. Nadáváním do idiotů to nespraví. Ještě, že je nefackuje. Na jednání EU by jezdit měl. Nakonec pro Lisabonskou smlouvu hlasoval, tak ať převzaté závazky plní," pustil se do Kalouska šéf KSČM Vojtěch Filip.

Kritický ke Kalouskovi je i místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných a člen evropského výboru Viktor Paggio. „Ministr Kalousek se prostě neumí chovat a bohužel neuráží jenom mužské kolegy, kteří jeho hulvátství prostě přecházejí, ale často i přítomné dámy. A to se nedělá," uvedl Paggio, který tak naráží na to, že Kalousek měl na vládě hrubě urazit vicepremiérku Karolínu Peake.

Psali jsme: Kalousek prý na vládě nehorázně urazil Peake. On to odmítá 

Paggio dále míní, že se některé absence omluvit dají, ale je-li pravdou, že se Kalousek účastnil pouze sedmi ze třinácti zasedání, připadá mu to v době krize eurozóny dost málo.

Ještě by nafackoval jiným ministrům z EU...

„Neúčast na důležitých jednáních je neomluvitelná. Podle toho, co předvádí v poslední době, je ale možná lépe, že tam nejezdí. V současném rozpoložení mysli bůhví čím by počastoval ostatní ministry," uvedl místopředseda sněmovny a expert ČSSD na zahraniční politiku Lubomír Zaorálek.

K tématu: Kalousek profackoval mladíka, který ho urážel. Rath: Měl opičku

Podobný názor sdílí i místopředseda zahraničního výboru Jan Hamáček z ČSSD: „Chování pana Kalouska v poslední době se slušnými slovy nedá komentovat. V civilizované zemi by buď dávno odstoupil, nebo byl odvolán. Jeho nepřítomnost na jednání EU vadí velmi."

Zlomyslní europoslanci

Jako lev se za ministra Kalouska bil poslanec Stanislav Polčák z klubu TOP 09 a Starostové. „Kalousek jasně uvedl, že se účastní všech zásadních zasedání ministrů. Jeho činnost je dostatečně známá, dostal za ni ostatně titul nejlepšího ministra rozvíjejících se ekonomik. Pokud europoslanci ODS nectí elementární slušnost se svými dojmy nejprve seznámit pana ministra, pak je mi reakce Miroslava Kalouska pochopitelná, i když vím, že mohla být zdvořilejší," bránil Kalouska poslanec.

„Kalousek se za svá slova omluvil. Když jede ministr do Bruselu a chybí doma, je to špatně. Když je to naopak, je to špatně taky. Každý ať začne zametat nejdřív svůj práh. Opravdu mají europoslanci stoprocentní docházku v Evropském parlamentu? Nemluvě o tom, že oni na rozdíl od ministrů doma náročné povinnosti nemají," řekla redakci místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová.

Podobně se k věci staví i Helena Langšádlová z TOP 09. „Považuji za správné, že pan ministr zůstal v ČR před tím, než se podařilo nalézt koaliční shodu a schválit státní rozpočet. Kritika ze strany europoslanců mi přijde zbytečná a zlomyslná".

Čtěte také: Bárta Kalouskovi: Tečou vám nervy, omluvte se Peake za hrubost

Kalouska brání i její kolegyně Gabriela Pecková. „Ocenění pana ministra Kalouska hovoří samo o sobě o tom, že pan ministr naprosto správně vyhodnocuje kdy a kde je nutná jeho osobní účast a kde si vystačí se zprostředkovanými informacemi a uspoří tak čas i prostředky. Jestli to oba páni neakceptují, může mít pan ministr pochybnosti o jejich inteligenci či motivech jednání," míní Pecková.

„Pokud je mi známo, tak pan ministr se vždy účastní všech mimořádně důležitých jednání a pakliže někam nejde nebo nejede, tak deleguje zástupce. Invektivu považuji za nešťastnou , ale pan ministr se již omluvil," míní poslanec Václav Kubata.

Nejlepší ministr galaxie

Před Kalouskem a jeho oceněním však nemají příliš úcty poslanci ČSSD. „Nejlepší ministr financí celé galaxie očividně nemá dobré období. Není to poprvé, jistě ani naposled. Je prostě jednička a v jeho slovníku je na něj krátký i poslanec Krátký. Když už ne v zemi, tak aspoň ve vládě by si měl pan premiér udělat pořádek. Jiné vychovává tak rád. Mimochodem Jiří Krátký se za hulvátství také omluvil. Bude vše též zapomenuto?" uvedl poslanec Jiří Koskuba, který tak narážel na vztyčené prostředníčky symbolizující „jedničky" a vyjádření poslance Krátkého, že v noci pracují jen kurvy.

Pokud jde o Kalouskovu nepřítomnost, tak si poslanec myslí, že je to nakonec dobře. „Upřímně řečeno, v jeho současné jemné duševní kondici je lépe, že pan Kalousek moc nikam nejezdí. Ještě by v Bruselu někomu s jiným názorem nafackoval. Na trapasy stačí papírový pan předseda TOP 09," dodal Koskuba.

K tématu: Tady psychopat a rváč, zavolal nám Kalousek. Ať žije facka 

„Jedno i druhé je chyba. Chápu, že Miroslav Kalousek dává přednost ocenění obskurním časopisem finančníků před pracovní agendou. Ta často bolí. Reakce ministra financí jsou v poslední době neadekvátní," říká poslanec Jiří Paroubek.

Timeo Kalouskós fackás ferentés

Lingvista a poslanec TOP 09 Daniel Korte, který ovládá latinu a řečtinu pojal celou záležitost filologicky. „Řecké slovo idiotes znamená soukromník. Má ovšem pejorativní nádech-ten, který se nevěnuje veřejným věcem, jak se sluší svobodnému občanovi," uvedl Korte k urážkám. „Nejsme v eurozóně. Chápu, že ministr financí má v době sestavování státního rozpočtu jiné priority," hájil Korte svého místopředsedu.

„Ministr Kalousek by měl zpomalit a začít se ve svých výrocích kontrolovat . Není ani hospodský rváč, a ni představitel umělecké či mediální obce. Těm je dovoleno vše. On je ministr financí a politik. Tomu naopak není dovoleno nic," domnívá se se poslanec ODS Pavel Bém.

Omluva stačí

Poslankyně z klubu TOP 09 Kalouska také obhajují. Ludmila Bubeníková stručně uvedla, že chování ministra Kalouska nepovažuje za vhodné. „Pokud jde o jeho neúčast na jednáních, tak to nemůžu posoudit. Především pan ministr ví, co je který den priorita," doplnila.

Renáta Witozsová si myslí, že je dobře, že se Kalousek oběma europoslancům omluvil. „Jinak si myslím, že si své ministerské povinnosti plní," dodala.

Poslankyně Patricie Kotalíková považuje rovněž Kalouskovu omluvu za dostatečnou. „Všech zásadních jednání v Radě ministrů financí EU se účastní. Přirozeně někdy musí preferovat vnitrostátní jednání, ale jednoznačně ukazuje, že i rada ministrů je pro něho prioritou," dodala.

K věci:

Senátor ODS Jiří Pospíšil uvedl, že mu vadí, že místo toho, aby pravicová koalice řešila fiskální problémy zmenšováním agendy státu a snižováním veřejných výdajů, baví se trapnými slovními půtkami. „Na toto odvádění pozornosti od opravdových problémů doplatíme všichni," dodal senátor.

Ministr financí Miroslav Kalousek se v poslední době „proslavil" zfackováním mladíka, který ho urážel, a slovním napadením vicepremiérky Karolíny Peake na vládě. Jeho bývalí kolegové z KDU-ČSL však dosvědčili, že vulgární a agresivní jednání není u něho novinkou.

Více:
Nová svědectví proti Kalouskovi: Kurva! Dostaneš přes držku, řval na lidovce

O současné psychické zdraví ministra Kalouska projevila obavy celá ODS včetně premiéra Petra Nečase. Výkonná rada ODS vyzvala TOP 09, aby se od výroků Kalouska distancovala.

Čtěte:
ODS: Vyzýváme TOP 09, aby se distancovala od neurvalých výroků M. Kalouska 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…