Kalouskův neúspěšný návrh k Zemanově cestě do Moskvy. Takto se hlasovalo

07.04.2015 16:30

Předseda klubu TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek na dnešním jednání Sněmovny neprosadil návrh, aby se Zemanovou cestou do Moskvy zabývali poslanci. Kalousek chtěl, aby dolní komora uvedla, že si váží padlých sovětských vojáků, ale se Zemanovou účastí na přehlídce nesouhlasí.

Kalouskův neúspěšný návrh k Zemanově cestě do Moskvy. Takto se hlasovalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Cena cesty je 600.000 korun, v částce ale nejsou zahrnuty náklady na armádní letecký speciál.

V tom, jak se k prezidentově cestě do Moskvy postaví ministři za ANO, nemá hnutí podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) zatím jasno. Připomněl vyjádření ministra obrany Martina Stropnického (ANO), podle kterého Zemanova účast na přehlídce v Moskvě není šťastná. Svůj postoj chtějí ministři z hnutí sjednotit na společné schůzce, až se seznámí se všemi podklady, dodal Brabec.

Bělobrádek se také vyjádřil ke sporu mezi prezidentem a americkým velvyslancem. Andrew Schapiro koncem března uvedl, že by bylo prekérní, kdyby se Zeman zřejmě jako jediná hlava státu z EU zúčastnil 9. května vojenské přehlídky v Moskvě v době, kdy ruská vojska v rozporu s mezinárodním právem destabilizují Ukrajinu. Zeman o víkendu pro ParlamentníListy.cz řekl, že si od žádného velvyslance nenechá do svých cest mluvit a že Schapiro má nyní dveře na Hrad zavřené.

Podle Bělobrádka nebyla vyjádření vhodná ani z jedné strany. "Myslím si, že velvyslanec by se neměl vyjadřovat poměrně jasně k zahraničněpolitickým cestám prezidenta republiky. To by měl nechat na nás, na vnitrostátních politicích," řekl. "Ta druhá věc je, že pan prezident asi nezareagoval úplně vhodně tím, že říkal, že tam jsou zavřené dveře. To myslím, že také nebylo zrovna šťastné," dodal.

Zemana za jeho výrok kritizoval i premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pas, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…