Kamiony budou mít slevy na mýtném. Poslanci ale řekli, že jen některé

26.10.2011 12:18

Sněmovna v prvním čtení podpořila návrh na zavedení slev na mýtné pro kamiony, které často využívají zpoplatněné úseky dálnic. Ministerstvo dopravy by jim mohlo dát slevu až 13 procent.

Kamiony budou mít slevy na mýtném. Poslanci ale řekli, že jen některé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Norma se však už nelíbila vládě, když ji posuzovala. Návrh totiž předložili poslanci Václav Cempírek (TOP 09) a Radim Vysloužil (VV). Jde tak o poslaneckou iniciativu. Vládě vadilo, že autoři nedostatečně upřesnili, co znamená pojem "často". Vláda navíc už obdržela návrh ministerstva dopravy, který se touto problematikou také zabývá. 

Opozice chtěla návrh zamítnout, tvrdí, že zvýší výpadek příjmů fondu dopravy. Podle zpravodaje k návrhu Josefa Smýkala (ČSSD) by navrhované změny přinesly výpadek asi 300 milionů korun.

"Touto normou bychom zvýšili výpadek příjmů Státního fondu dopravní infrastruktury," řekl Smýkal. Označil to za marketingové a populistické opatření a navrhl zamítnutí. Další sociální demokrat, Václav Votava, zmínil, že návrh je diskriminační vůči menším dopravcům, kteří na slevu nedosáhnou. 

Podle předkladatelů je ale jejich návrh v souladu s evropskou směrnicí, která umožňuje slevy až 13 procent. 
    

Změna, která slevy umožní, by mohla podle rychlosti projednávání platit od února nebo března příštího roku. O slevách a jejich podmínkách by rozhodovalo ministerstvo. 

Podpořili omezující dopady užívání pesticidů

Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní novelu zákona o rostlinolékařské péči. Tato předloha má za cíl omezit dopady užívání pesticidů na zdraví lidí i životní prostředí. Kromě jiného zakazuje letecké postřiky chemických přípravků, umožňuje je však za přesně stanovených podmínek. Novelu nyní projedná zemědělský výbor. 
   

Letecké postřiky bude muset povolit rostlinolékařská správa a to na základě leteckého plánu a následné žádosti o povolení jednotlivé letecké aplikace nebo v případě mimořádných leteckých postřiků. Pokud rostlinolékařská správa povolí letecký postřik, bude muset informovat obce v zasažené oblasti a obecní úřady budou muset informovat své občany obvyklým způsobem. 
   

Zemědělské rostliny, parky i lesy mají být podle návrhu novely proti škůdcům chráněny bez použití chemie nebo s co nejnižšími dávkami pesticidů. Návrh zcela nově upravuje ochranu obyvatel zejména v okolí škol, lázní nebo v rekreačních oblastech. Ten, kdo použije pesticidy v těchto místech, bude muset přijmout opatření, která ochrání lidské zdraví.  

Sněmovna dnes:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…