Kde berou tu drzost. Nakopat je do… Zjišťovali jsme, zda Okamuru a poslance SPD vyhodí kvůli ČSSD z funkcí v parlamentu

23.04.2018 16:00

ANKETA Novinky.cz informovaly, že ČSSD bude v rámci jednání o koalici s ANO požadovat přerozdělení funkcí v Poslanecké sněmovně s tím, že by to bylo na úkor SPD. Zjišťovali jsme, jakou šanci to má na úspěch.

Kde berou tu drzost. Nakopat je do… Zjišťovali jsme, zda Okamuru a poslance SPD vyhodí kvůli ČSSD z funkcí v parlamentu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura vede poslaneckou schůzi

Na dotaz, zda se po dohodě se sociální demokracií a KSČM otevře debata na přerozdělení křesel ve Sněmovně, Faltýnek v ČT prohlásil: „Odpovídám ano. Vzhledem k tomu, že mě to stálo půl roku života, tak z toho ale nemám žádnou radost.“

Ovládání naší země nadnárodními korporacemi, okrádání lidí lichváři, podřízení diktátu EU…

ParlamentníListy.cz oslovily politiky s dotazem, co si o požadavku ČSSD myslí a zda ho podpoří. Z reakcí politiků se zdá, že to příliš šancí na schválení nemá. Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček dokonce řekl, že by nemusel podpořit vládu koalice ANO a ČSSD.

Anketa

Zeman jel na sjezd KSČM a nejel na pohřeb kardinála Berana. Jak se k tomu stavíte?

hlasovalo: 11157 lidí

„Považuji požadavek ČSSD na odvolání poslanců SPD z řídicích funkcí ve Sněmovně za nehorázné popření principu poměrného zastoupení na základě výsledků voleb. Naše poslance by měli nahradit poslanci ČSSD, která propadla ve volbách a má mnohem méně poslanců než my. Tyto požadavky ze strany ČSSD vůči hnutí ANO budou narůstat v závislosti na ochotě hnutí ANO ustupovat. Pouze politický trouba nevidí cíl těchto požadavků. Je jím faktické ovládnutí a naprostá vydíratelnost hnutí ANO, jako vítěze voleb, poraženou ČSSD. V případě, že hnutí ANO bude s těmito požadavky souhlasit, logicky ztratí jakoukoli důvěru SPD a přestane být pro nás věrohodným politickým partnerem. Hnutí ANO by přišlo o veškerou naši potenciální podporu pro jejich návrhy a vláda by byla ze strany ČSSD snadno vydíratelná. Hnutí ANO bude plně politicky závislé na ČSSD. Jen hlupák by na tyto požadavky ČSSD naskočil, protože být závislý na pár poslancích ČSSD a na lidech jako třeba pan Zaorálek by byl čirý nerozum,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda SPD a místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura.

„ČSSD je součástí politického bloku ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN. Tento politický blok má na svědomí tunelářské kauzy, ovládání naší země nadnárodními korporacemi, okrádání lidí lichváři, podřízení diktátu EU, podporu vojenských akcí v rozporu s mezinárodním právem a korupci. Fakticky tím budou zmařeny naděje voličů, kteří doufali v zásadní změny v české politice. Bude pokračovat korupce, podřídíme se imigrační politice EU, zůstaneme montovnou s levnou pracovní silou a vzroste nebezpečí zatažení naší země do války. Hnutí SPD se politického nátlaku nebojí. Budeme dál realizovat náš program přímé demokracie, svobody, obhajoby národních zájmů a důstojného života pro slušné lidi,“ dodal Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Rozdělení pozic ve Sněmovně je věcí vládnoucí většiny s přiměřeným respektem k nevládnoucím menšinám. Pokud by se to dělo například ve prospěch KSČM, považoval bych to za problematické,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal z Pirátů.

„Je to jasné. Andrej Babiš našel v ČSSD fíkový list pro své vládnutí a ČSSD zase tímto hledá fíkový list pro spolupráci s ANO. Společně pak zastírají, že se ve vládě budou opírat o komunisty. Pro rozumný demokratický vývoj v zemi jsou komunisté stejně špatná volba jako SPD,“ říká místopředseda ODS a poslanec Martin Kupka.

„A ve prospěch koho? Věrohodnější by byl boj proti fašounům, kdyby funkce přenechali Demokratické opozici,“ reagoval čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Kdo chce moc, nemá nic

„SPD považujeme za extremistickou stranu, už jsme podpořili pokus odvolat předsedu SPD Okamuru z postu místopředsedy Sněmovny. Takže my to vítáme a určitě podpoříme. Zároveň chápeme, proč to ČSSD, chce-li o něco stabilnější vládu a pojistku proti hlasovací mašinerii ANO – SPD – KSČM, prosazuje,“ uvedl předseda STAN a poslanec Petr Gazdík.

„Sestavování orgánů Poslanecké sněmovny byl dlouhý a náročný proces. Výměna může paralyzovat chod Poslanecké sněmovny. Považuji to za krajní řešení,“ sdělil redakci místopředseda poslaneckého klubu ANO Roman Kubíček.

„Pan prezident Zeman na X. sjezdu KSČM hovořil o touze po moci. To bylo příčinou volebního neúspěchu mnoha stran a hnutí. ČSSD si myslí, že sloučí vládní personální chtíč s parlamentní matematikou poměrného zastoupení všech politických stran a bude vylučovat některé kolegy pro zabezpečení svých vládních křesel. Tato naivní a hlavně netolerantní představa se mi příčí a představuje pohrdání volebním výsledkem. Jen tak dále ČSSD a naplníme další slova prezidenta Zemana o těch, co chtěli moc a nemají nic,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar.

„Z toho je vidět, co je nejednotná a názorově roztříštěná strana ČSSD zač a jak její představitelé chápou demokratické volby. Vzhledem k tomu, že jí dali voliči ve sněmovních volbách, kdy propadla téměř až na samé dno, jasně najevo, že už jí nevěří, tak se snaží výsledek voleb přepsat při jednání o sestavení vlády. Je to nechutné vydírání jedné pidistrany s 15 poslanci a celou řadou nedořešených skandálů, kterým se snaží přitlačit na hnutí ANO, a tím omezit vliv našeho hnutí SPD. Poslanecká sněmovna je ustavená na základě volebních výsledků s poměrným zastoupením všech stran, a tak by to mělo i zůstat,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu SPD Radek Rozvoral.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

To by mohli být zbaveni funkcí i poslanci ČSSD

„Pokud vnitrostranické referendum účast ČSSD v Babišově vládě odmítne, může Babiš začít jednat opět s SPD. Nedivil bych se, kdyby pak byl jednou z Okamurových podmínek požadavek, aby byli parlamentních funkcí zbaveni všichni poslanci ČSSD,“ podotkl europoslanec Jan Keller.

„Rozdělení pozic v Poslanecké sněmovně bylo výsledkem složitých jednání a citlivého kompromisu. Vyústilo to ve stav, který kopíruje volební výsledky, kromě postavení hnutí ANO. Nepřijde mi uvážlivé to nyní měnit,“ říká poslanec ANO Patrik Nacher.

„Podporuji poměrné rozdělení sil ve Sněmovně. Nelze zneužívat vládní většinu k uzurpování veškeré moci,“ uvedl poslanec Pirátů Ondřej Profant.

„To je velmi složitá otázka. ČSSD pokračuje ve vydírání a hraje vabank, přičemž na to nemá potřebnou přímou sílu, tedy počet svých poslanců. Naopak SPD ji početně má, ala Tomio Okamura je neuchopitelný sebestředný narcis, se kterým nelze navázat funkční politickou dohodu a který vše rozvrtá. Navíc jeho strana je v pohybu a vůbec není záruka plnění vůle jejich voličů. Vylučování členů, vystupování ze strany, třenice o posty, to je smutná realita dnešní SPD, která neskýtá jakoukoliv jistotu pro funkční chod Poslanecké sněmovny. Přes SPD, ale také další fragmentované nepolitické subjekty podle mne cesta nevede a politická situace směřuje dříve či později k předčasným volbám,“ uvedl senátor SPOZ Jan Veleba.

„Já tuto informaci čtu tak, že nové vedení rozpolcené ČSSD potřebuje zavřít ústa odpůrcům rýsující se koalice s hnutím ANO. Aby měl Jan Hamáček jistotu, že nově rýsující se koalici podpoří všichni poslanci ČSSD, tak těm, kterým vadí trestní stíhání Andreje Babiše nebo spolupráce s KSČM, nabídne za jejich mlčení a loajalitu vysoké sněmovní funkce,“ vysvětluje místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

„To snad ČSSD nemyslí vážně! To by Tomio už neměl svůj statisícový plat, auto a řidiče a musel by si přivydělávat cestovkou pro plyšáky,“ smál se europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Nepodporuji to,“ reagoval stručně poslanec ANO Miroslav Janulík.

Již brzy však může přijít mé rozhodnutí, že případnou koaliční vládu ANO a ČSSD nebudu podporovat…

„Záměr odstranit poslance SPD z funkcí je natolik průhledný, že jej může podporovat jen hlupák nebo poslanci sdružení do DemoŽumpy, kteří udělají cokoli k destabilizaci systému. Cílem je naštvat celou SPD, izolovat a postavit je proti takzvané hlasovací mašinerii, a tím se stát hlavním vyděračem možné vlády. Strana s 15 mandáty tu chce evidentně nejen vládnout, ale jak vidím a slyším, už i co nejvíce škodit. Toto bylo zatím dlouhé roky příznačné jen pro jejich tradičního politického partnera, KDU-ČSL. Divím se hnutí ANO, že je ještě nekoplo do ... neposlalo k vodě,“ říká poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Jestli si sociální demokraté myslí, že přímou účastí ve vládě a vydíráním získají zpět své ztracené voliče, tak já si myslím, že opak je pravdou a hnutí ANO je vysaje a pošle do zapomnění. To je však věcí samotné ČSSD, která buď ještě nevystřízlivěla z prohraných voleb, nebo si nenastavila zrcadlo, aby viděla skutečný stav své strany. Zde se omlouvám těm sociálním demokratům, kteří si to uvědomují, ale nejsou schopni s tím bojovat. A vím, že takoví poslanci ve Sněmovně jsou. Za sebe říkám, SPD je politický subjekt, který od voličů získal 22 poslaneckých křesel, a podle toho má mít také své zastoupení v orgánech Sněmovny. Jejich rozdělení proběhlo na základě politických dohod a ty já budu dodržovat. Již brzy však může přijít mé rozhodnutí, že případnou koaliční vládu ANO a ČSSD nebudu podporovat ani tolerovat, a nebude to jen pro programové odlišnosti,“ dodal Ondráček.

„Od parlamentních voleb sledujeme podivná vyjednávání a roztodivné koalice. Jako dlouholetá členka ČSSD straně SPD určitě nefandím. Pokud se ale začnou přeskupovat funkce v Parlamentu podle toho, jak se to momentálně hodí, vznikne nebezpečný precedent do budoucna. Myslím, že občané už mají handrkování dost a přivítali by více pokory a státnosti od politiků. Politikaření se mi protiví. Politika má být prospěšná především pro lidi,“ upozorňuje senátorka ČSSD Božena Sekaninová.

„Tento požadavek je promyšleným tahem ze strany ČSSD s cílem získání a ukotvení dalších vedoucích sněmovních pozic, a tím i získání větší podpory v případném celostranickém referendu. Znamenalo by to fakticky popření výsledků demokratických voleb v rámci poměrného zastoupení ve Sněmovně. Ve skutečnosti ČSSD nejde o SPD, ale o to, aby vyvinuli tlak na Andreje Babiše a hnutí ANO, aby svými ústupky jim umožnili další varianty možné vlády, která by mohla být i bez Andreje Babiše, protože už by žádná jiná možnost kromě předčasných voleb nebyla. Potom by se ale strany tzv. DEBLU předbíhaly o účasti v takové vládě. ANO si to podle všeho uvědomuje. Navíc jsou tady ještě hrozby nejen nedostatku poslaneckých hlasů ČSSD ve Sněmovně, kde sedí většinou sobotkovci, ale také odmítnutí případné účasti v koaliční vládě ze strany celostranického referenda. Já osobně případnou důvěru koaliční vládě s účastí ČSSD při hlasování ve Sněmovně nepodpořím. Tento návrh ze strany ČSSD mě v tomto rozhodnutí ještě více utvrdil. A myslím, že nebudu z našeho poslaneckého klubu SPD sám,“ vysvětluje poslanec SPD Radovan Vích.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Kde ČSSD bere tu drzost…

„Ze strany ČSSD je to legitimní, pokud bude vládním koaličním partnerem ANO a KSČM. Pochybuji však, že na to ANO přistoupí. S SPD jim to zatím ve Sněmovně výborně fungovalo,“ míní senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Zatím není na stole žádný návrh – vzhledem ke složitosti nalezení rovnováhy mezi volebním výsledkem a rozložením pozic při jednání o vládě je třeba být maximálně opatrný – bude-li něco na stole, jednejme. Předseda ANO připustil, že jednat mohou. Ale najít shodu nebude snadné,“ míní poslanec KSČM Jiří Dolejš.

„Změny v orgánech Sněmovny na úkor SPD nepodporuji,“ sdělil poslanec ANO Milan Brázdil.

„Vůbec nechápu, kde tato nedůvěryhodná partaj s názvem ČSSD, která se prakticky nachází ve stadiu klinické smrti, bere tu drzost se rvát o koryta,“ reagoval poslanec SPD Jan Hrnčíř.

„Z mého pohledu je proces ustavení orgánů Poslanecké sněmovny ukončen. Poslanecká sněmovna funguje a nevidím důvod v tuto chvíli přistupovat ke změnám,“ říká poslankyně KSČM Miroslava Vostrá.

„Poslance SPD jsem do sněmovních funkcí nevolil, ale výsledek respektuji. Pokud ČSSD nabídne lepší kandidáty, zvážím jejich podporu. Nutno však připomenout, že při obsazování sněmovních funkcí byla nadstandardně protežovaná KSČM, která získala více funkcí, než kolik by odpovídalo volebnímu výsledku. Takže úplně nechápu, proč si funkce nerozdělí KSČM a ČSSD, což by vzhledem k poměrnému zastoupení bylo nejspravedlivější řešení. Jsem zvědavý, jak se k tomu ANO postaví,“ uvedl poslanec Pirátů František Kopřiva.

Kdo jednou ustoupí vydírání, bude vydírán neustále

„Kdo jednou ustoupí vydírání, bude vydírán neustále. Jak si ANO s ČSSD ustele, tak si i lehne. Místo jednobarevné vlády nůž na krku. Jak je vidět, referendum je pro mnohé opravdu děsivé slovo, slovo, které má cenu minimálně pěti ministerstev. Naše svědomí je před našimi voliči dokonale čisté. Ty, kteří volili proti ČSSD, čeká v mnoha případech velmi kruté vystřízlivění,“ říká poslanec SPD Lubomír Volný.

„Jakýkoli krok tímto směrem je dobrý. Ještě by ‚přátelé‘ mohli požadovat stejné kroky směrem k dalšímu ‚koaličnímu‘ partnerovi,“ reagoval senátor Zdeněk Nytra.

„Myslím si, že orgány sněmovny by jednání o vládě nemělo ovlinit na úkor žádné strany," říkáposlanec KSČM Ivo Pojezný.

„Souhlasím s tím, že bezpečnost nepatří do rukou extremistické SPD,“ reagovala poslankyně Pirátů Dana Balcarová.

„Současné rozdělení funkcí se tvořilo za nějakých podmínek a nevidím důvod k zásadním změnám. Voliči rozdali karty a s těmi by se mělo hrát promyšleně a pokud možno čestně. Občané by měli mít možnost se vyjadřovat ke všemu, co se jich týká. Referendum je lepší nástroj než účelové demonstrace, které se mohou zvrtnout. Ten, kdo to prosazuje, má své místo v Parlamentu. Určitě jeho účelové odstranění z funkcí by nebylo demokratickým řešením situace,“ myslí si senátor KSČM Václav Homolka.

„Můj názor není vyhraněný. Je to otázka jednání a vzájemné dohody,“ reagoval senátor ČSSD Vladimír Plaček.

Faltýnek se změnám nebrání…

Podle Faltýnka v minulém období obsadili křeslo místopředsedy Sněmovny lidovci, kteří však měli horší výsledek než ODS, která ve vedení Sněmovny nebyla. „Nejsem ale moc velkým přítelem změn v klíčových orgánech místopředsedů a předsedů výborů, protože to jakž takž odpovídá výsledku voleb a subjekty jsou relativně spokojeny,“ doplnil s tím, že nelze vymést z vedení zástupce řádně zvolené strany.

„Sněmovna byla ustavena a není důvod to měnit. Pana Hamáčka jsme vstřícně zvolili za prvního místopředsedu, vzdali se našich místopředsednických míst, byli jsme velice velkorysí,“ řekl Babiš Právu.

Nyní má ČSSD s 15 poslanci místopředsedu Sněmovny, jednoho šéfa výboru a jednoho předsedu komise. KSČM se stejným počtem poslanců je na tom lépe o jednoho šéfa výboru a okamurovci s 22 zástupci mají místopředsedu Sněmovny, jímž je lídr SPD Tomio Okamura, a dva předsedy výborů a dva šéfy komisí, stejně jako Piráti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…