Kde je premiér, kde je někdo z vlády? Sněmovna kolabovala, nepřišli ani poslanci

14.02.2013 9:43

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) musel hned ráno přerušit schůzi poslanců jen proto, že se do jednacího sálu sněmovny nedostavil na písemné interpelace vůbec žádný z členů vlády. Devět minut tak sněmovna nejednala. Následně ale Hamáček zjistil, že do sálu nepřišli ani poslanci. Nakonec místopředseda komory zrušil poslancům celé dopolední jednání.

Kde je premiér, kde je někdo z vlády? Sněmovna kolabovala, nepřišli ani poslanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Účast vlády na jednání nebyla valná, přesto bylo veselo

Poslanecká sněmovna se ráno zablokovala. Předsedající schůze Jan Hamáček z ČSSD totiž dal poslancům pauzu, sice jen několik málo minut, ale pikantní byl důvod. Do jednacího sálu sněmovny se totiž ráno nedostavil jediný člen vlády! A to přitom má sněmovna na programu písemné interpelace. Kvůli absenci premiéra se pak čílil socialista Ivan Ohlídal.

"Dávám pauzu pět minut, aby mohl přijít alespoň jeden člen vlády,“ zmínil dvě minuty po deváté hodině ranní místopředseda dolní komory Hamáček a vyzval poslanecké kluby, aby některého ministra sehnaly.

Po pauze se ale musel divit znovu. „Děkuji, že se dostavil do sálu alespoň ministr financí Miroslav Kalousek a ministr zdravotnictví Leoš Heger,“ zavelel. Následně však zjistil, že nemá v sále dostatek poslanců. Na to tak pak reagoval ministr Kalousek, který připomněl, že tady není krize vlády, ale krize docházky.

„Jak to, že pan premiér tady není? Je sice omluven, ale je na výletě, na dovolené, jak to vlastně je? On bojkotuje písemné interpelace už mnoho měsíců. Je snad nezvěstný, pane ministře Kalousku? Co se tedy děje, kde je premiér?“ běsnil posléze za sněmovním pultíkem socialista Ivan Ohlídal a tvrdil, že jde o nevídanou krizi vlády.

Kalousek: On je zvěstný, má jenom dovolenou!

„Předseda vlády je zvěstný a těší se dobrému zdraví. Má jen řádnou dovolenou a vládu řídí pan vicepremiér Schwarzenberg. O žádné krizi vládnutí tak nemůže být ani řeč,“ hájil posléze premiéra Kalousek.

Interpelace tak mohli poslanci rozjet až po dvaceti minutách. Tehdy se chopil slova expremiér Jiří Paroubek (NS - LEV 21) a tázal se absentujícího předsedy vlády na problémy kolem metyalkoholu. "Jak vláda bojuje s tímto černým obchodem?" uváděl v mnoha otázkách Paroubek.

Hamáček se pak po dalších narychlo podaných interpelacích opětovně divil, že nemá v sále zase poslance. „Je zajímavé, že do sálu poslanci míří, ale mne tady na tabuli stále klesá kvórum. Přerušuji proto schůzi do 11.00 hodin,“ zavelel nakonec.

Jednání sněmovny se tak kvůli absenci nejenom vlády, ale i poslanců, neboť kvůli nízkému počtu přihlášených se nemohlo hlasovat o spokojenosti s odpověďmi na interpelace, pro dnešní dopoledne úplně přerušilo.

Komunistka žádala po Nečasovi, aby se styděl

Kritika neúčasti poslanců, ale hlavně ministrů, je již obehranou písničkou při každých interpelacích. Trnem v oku je pak pro některé ze zákonodárců hlavně absence premiéra Nečase. Kvůli tomu si pak kupříkladu komunistka Kateřina Konečná chtěla nechat koncem loňského roku odhlasovat usnesení, aby Nečas na interpelace přijít musel.

Konečná pak dokonce po Nečasovi loni v prosinci chtěla, aby se za svou absenci ve sněmovně omluvil. „Měl byste se za toto chování stydět,“ vmetla premiérovi. „Je to pohrdání občany této země, tedy nejen pohrdání touto sněmovnou. Budeme proto muset vaši účast zde od vás chtít usnesením,“ řekla tehdy také Konečná.

Na to ale reagoval ministr financí Kalousek. „Já vedle pana premiéra sedím a on se tady pravidelně rdí," opáčil Kalousek do sněmovního mikrofonu.

Perioda absencí se zkracuje...

Je zajímavé, že perioda, kdy ministři opakovaně na zasedání sněmovny chybí, se zkracuje. Kdokoliv z vlády totiž chyběl v sále už tento týden v úterý. Tehdy se tomu divily Věci veřejné.

„Nechci prudit, ale nevidím žádného přítomného člena vlády, tak nevím, jestli můžu vůbec hovořit,“ zmínil v úterý za sněmovním pultíkem poslanec VV Vít Bárta. Jenže se mu od předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) dostalo rychlého ubezpečení: „Pan ministr dopravy je tady s námi, takže prosím, hovořte směle."

Šéf resortu dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) ale přitom neseděl ve své lavici ani dvacet minut od zahájení schůze. Matně k vidění v lavicích určených pro vládu byla v té době jen ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09).

Dovolenou si vybral v době jarních prázdnin

Ministerský předseda Petr Nečas, který má nyní dovolenou, v lednu oznámil, že jeho manželství prochází krizí. S manželkou Radkou, se kterou mají čtyři děti, nežije už několik měsíců. Dovolenou si ale vybral v době jarních prázdnin.

Z osobních důvodů se dnes omluvil opakovaně i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Kvůli tomu – jak podotkla ČTK - se také ve středu neprojednával návrh na regulaci anonymních akcií, protože Blažek chtěl být u jeho projednávání. Server iHNed.cz ve středu s odvoláním na mluvčí ministerstva spravedlnosti napsal, že Blažek je taktéž v zahraničí.

 


 

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…