Kdo jinému jámu kopá... Řežba o ČT ve Sněmovně. Nože se brousí

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
22.02.2022 4:40 | Analýza

Poslanci začnou vybírat nové členy Rady ČT. Aktuálně je v orgánu, který dohlíží na fungování veřejnoprávní televize, pouze devět členů z 15. Bývalé koalici se dlouhodobě nedařilo radu doplnit kvůli systematickým blokacím tehdejší opozice, dnešní vlády. Zdroje naší redakce ze sněmovny říkají, že by se nynější vládní pětikoalici mohly její dřívější opoziční praktiky vymstít.

Kdo jinému jámu kopá... Řežba o ČT ve Sněmovně. Nože se brousí
Foto: Karel Šebesta
Popisek: Budova ČT na Kavčích Horách

Ve středu a čtvrtek budou mít členové volebního (mediálního) výboru Poslanecké sněmovny práce nad hlavu. Budou se konat veřejná slyšení všech uchazečů o kandidaturu do rad veřejnoprávních médií. Především jde o Českou televizi, v jejíž radě chybí dokonce šest lidí. V posledním zhruba roce minulého volebního období nedošlo k dovolení ani jednoho člena Rady ČT, protože opozice tehdy proces blokovala až do voleb.

Jak bude probíhat výběr kandidátů nyní, a zda se vůbec plénum sněmovny k finální volbě nových radních České televize dostane, těžko říct. Bude prý záležet hlavně na tom, jak dopadne první kolo výběru v rámci sněmovního volebního výboru. Tam projdou uchazeči sítem a plénum dostane na výběr z užšího počtu kandidátů.

Volební výbor čekají náročné dny. V rámci veřejných slyšení se mu dorazí během dvou dnů představit neuvěřitelných 63 uchazečů. Devět z nich kandiduje do Rady Českého rozhlasu, zbylých 54 se uchází o šest prázdných míst v Radě České televize.

Na seznamu z části najdeme jména těch, kteří již dříve funkci radních vykonávali a teď by chtěli pokračovat. Stejně tak spisek uchazečů obsahuje i známá jména, která se neúspěšně pokouší kandidovat dlouhodobě. Pár jmen však překvapit může. Například Karolína Rezková. Samotné jméno vám pravděpodobně nic neřekne. 

Zajímavější je, že Rezková je asistentkou poslankyně vládního hnutí STAN Lucie Potůčkové. Je to k dohledání nejen na webu sněmovny, ale Rezková to prý sama uvádí v životopisu, který má volební výbor k dispozici. Zákon to sice nezakazuje, ale praxe, kdy kandidáti byli svázáni s konkrétními stranami, byla v minulém volebním období terčem ostré opoziční kritiky. 

Nelibě to nesou mnozí současní opoziční poslanci, což nám potvrdily zdroje v Poslanecké sněmovně. “Je to tak a nejde jen o tu paní Rezkovou, byť je to vážně neskutečné. Na jednu stranu pořád opakují, jak musí být dohled nad ČT nestranný a radní by neměli být politicky činní a pak tam chtějí vyslat vlastní asistentku. Neskutečné. Nikdo na to ani nepípne, protože oni jsou ti správní demokrati a mohou si dělat cokoliv,” konstatuje důvěryhodný zdroj ze sněmovních kuloárů. Ten je dobře obeznámený i s rozložením sil a náladou před volbou nových radních.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

16:52 „Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

Piráti vymysleli nový plán pro Evropský parlament, který ještě ani nebyl oficiálně zvolen. Závazek p…