Klasnová rezignovala. Nechce být už místopředsedkyní sněmovny

23.04.2012 11:10

Místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová se rozhodla rezignovat na funkci místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Uvedla, že odmítá "kupčení" s funkcemi, které nastalo po rozštěpení VV při jednáních o další podpoře nynější vlády. Odchod z funkce už oznámila šéfce dolní parlamentní komory Miroslavě Němcové (ODS) a v úterý ho oznámí také na plénu sněmovny.

Klasnová rezignovala. Nechce být už místopředsedkyní sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soud s Vítem Bártou. Kateřina Klasnová podpořila svého manžela

Klasnová na tiskové konferenci uvedla, že sama nevidí jediný důvod, aby byla zavázána vládě postem místopředsedkyně sněmovny. Místopředsedkyně VV i nadále zůstává ve straně, za kterou byla do sněmovny zvolena. Tvrdí, že ví o tom, že se nejen "odštěpenecká" frakce zbudovaná kolem vicepremiérky Karolíny Peake, ale i další vládní strana a premiér Petr Nečas snažili přemluvit poslance VV k přeběhnutí na stranu Peake.

 „Včerejší dohoda neznamená nic,“ řekla na účet včerejšího setkání K3. Pouze učinili tuhle nabídku o rozvázání koalice. Všechny strany to uvnitř budou ještě řešit. „Proto bude grémium VV a tam se rozhodne,“ dodala Klasnová.

Koaliční smlouva mluví jasně. Vláda bude bez přeběhlíků

"Hon na přeběhlíky" je v přímém rozporu s koaliční smlouvou, kde se píše o tom, že vláda nebude postavena na poslancích, kteří přešli z jiné strany," uvedla Klasnová. "VV nepřemlouvají své poslance (aby zůstali ve straně), ty přemlouvá premiér a Karolína Peake," dodala místopředsedkyně VV. Pokusy o přemlouvání poslanců k přechodu do jiného klubu označila za "naprosto bezprecedentní chování".

VV se minulý týden rozštěpily, když vicepremiérka Peake oznámila odchod ze strany a snahu vytvořit nový poslanecký klub. Ten by se měl stát třetím pilířem vládní podpory ve sněmovně. Následovalo ji ovšem dosud jen sedm poslanců zvolených za VV a oba ministři, kteří ovšem nejsou členy sněmovny. K vytvoření klubu potřebuje Peake celkem deset zákonodárců.

ODS dávala v minulých dnech hlasitě najevo, že vládu bez podpory nového třetího klubu si nedovede představit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…