Klaus varuje média, aby si "nehrála s ohněm". U politiků vyvolal rozruch

31.03.2012 21:50

ANKETA Prezident Václav Klaus pro sobotní deník MfD napsal obsáhlejší komentář k celé kauze uniklých odposlechů Pavla Béma a Romana Janouška. Podle prezidenta za tím stojí nebezpečné zpravodajsko-mediální hry, které slouží určitým zájmovým skupinám a zvětšují jejich moc. ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků napříč sněmovnou, zda s Václavem Klausem souhlasí. Částečně mu paradoxně dávají zapravdu i někteří zástupci opozice.

Klaus varuje média, aby si "nehrála s ohněm". U politiků vyvolal rozruch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Václav Klaus napsal, že vedle sociální demagogie jsou ještě nebezpečnější „současné zpravodajsko-mediální hry, skandály a kauzy, namířené na likvidaci podstaty našeho politického systému, jakkoli jejich autoři předstírají a těm méně pozorným namlouvají, že jde o jeho obranu. Je děsivé, že už se stalo normou, nad kterou se nikdo – včetně policie – nepozastaví, že do médií „unikají“ různé výňatky z policejních odposlechů, a na jejich podkladě se potom rozehrávají široké a emocionálně vypjaté kampaně proti jednotlivcům nebo i celým politickým stranám.“

Celý komentář prezidenta čtete ZDE

Prý jde o cílenou kampaň, která má zakrýt jiné kauzy

Poslanec Michal Doktor jde dokonce ještě dál než prezident. Odposlechy Pavla Béma a Romana Janouška podle něho vypustili politici jako krytí a přehlušení okolností a informací tekoucích ze soudu s Vítem Bártou.

„Útok na demokracii znamená obojí. Jak pokus o rozbití Věcí veřejných a přepsání výsledků voleb, tak účelová manipulace s odposlechy. Obojí je ale práce politiků neschopných domýšlet důsledky svého jednání,“ je přesvědčen Doktor.

Poslanec za ODS Aleš Rádl to v podstatě to vnímám shodně s prezidentem. „Je evidentní, že v otázce takzvaných odposlechů hrají média s gustem nějakou cizí hru, která se ovšem shoduje s jejich obchodními zájmy, protože se mohou jakoby stavět do role potřebného hodnotitele děje. Ve skutečnosti jim ale někdo nadávkoval a předpřipravil, co mají zveřejňovat a na koho a nyní je to s cíleným interpretačním vzorcem předkládáno veřejnosti. Teď už se jen čeká na to, až se vysvětlí kdo a proč," říká poslanec.

Skutečnost, že celá tato causa není výsledkem nějaké vlastní činnosti médií, ale média zde jsou jen něčím nástrojem, je podle Rádla tak zřejmá, že to musí být snadno seznatelné každému, kdo se nad tím jen trochu objektivně zamyslí.

S názorem prezidenta souhlasí i poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka. „Současný stav - krize - prospívá některým skupinám. Je jimi vyvolána, a podporována médii, která zkreslováním, selektováním a "správným" komentováním informací a faktů formuje názor prostého lidu, který je přesvědčený, že to, co je v tisku nebo televizi, je přece pravda,“ napsal poslanec ParlamentnímListům.cz

Cílem je diskreditace, nikoli nalezení viníků

„Kdyby v naší zemi byla nezávislá policie, justice a média, nebylo by zveřejňování různých nahrávek, samozřejmě bez "správně" formulovaného subjektivního komentáře, na škodu. Ať lidé vidí, koho si zvolili. Vyšetřit, potrestat, zveřejnit - ano. Ovšem ve stávajících podmínkách této země se nahrávky zneužívají různými vlivovými skupinami přes jimi ovládaná média k masáži veřejného mínění a tím k posílení vlastního vlivu,“ míní Chaloupka.

Podle jeho slov tu vůbec nejde o odkrytí a potrestaní viníka, ale v nejlepším případě o snahu někoho zdiskreditovat a tím posílit vlastní vliv či moc.

Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík naopak za současný neutěšený stav viní přímo prezidenta republiky. „Dovoluji si s panem prezidentem zásadním způsobem nesouhlasit a dokonce se domnívám, že za tento stav pan prezident nese odpovědnost, protože to se značně začalo rozvíjet za opoziční smlouvy, kdy demokracie byla jen takovou skořápkou, neexistovala funkční opozice a jeho slovům tedy v tomto případě nerozumím, on za ten stav, do kterého jsme se dostali, nese zodpovědnost,“ tvrdí v reakci pro ParlamentníListy.cz.

Čelíme privatizaci veřejné moci

Nahrávky podle Gazdíka svědčí o tom, že selhávají demokratické instituce, a že je tu dokonce ohrožena sama demokracie, protože tu jisté skupiny privatizují veřejnou moc. „A to nejenom veřejnou moc, jak se ukázalo v Praze, ale dokonce mají napojení na tajné služby. V takovém případě je povinnost médií, aby takové věci zveřejnila, a aby tak orgány činné v trestním řízení a další orgány byly nuceny konat a vyšetřit, kdo za to může a vyvodit z toho důsledky. Jiná možnost není, protože potom lidé nevěří ve funkčnost demokratických institucí,“ hájí zveřejnění odposlechů předseda poslaneckého klubu TOP 09.

V okamžiku, kdy je tu riziko, že někteří lidé v orgánech činných v trestním řízení či dokonce v BIS jsou takto spojeni s různými lobbistickými skupinami, tak podle jeho slov není jiná možnost, než nahrávky zveřejnit.

„Názor Václava Klause je sice správný, ale ani on nepřispěl k tomu, aby vládní koalice respektovala základy demokratického režimu, tj. aby platil princip poměrného zastoupení při tvorbě parlamentních orgánů a aby koalice nezneužívala své převahy k odmítání návrhů opozice,“ řekl naší redakci předseda KSČM a poslanec Vojtěch Filip.

Německá média v ČR nás chtějí destabilizovat

Ministr školství Josef Dobeš z Věcí veřejných, který k dnešnímu dni v resortu končí, naprosto souhlasí s prezidentem republiky, i podle něho je to hra s ohněm a může mít nedozírné následky.

Europoslanec za ODS Hynek Fajmon kritizuje především média, která odposlechy zveřejnila. „S názorem pana prezidenta souhlasím. Německá média v Česku záměrně destabilizují politický systém. Zveřejňování odposlechů v Německu ani jinde na západě není možné,“ narážel člen Evropského parlamentu na německého vlastníka deníku MfD.

Podle někdejšího předsedy pražské ODS, šéfa sněmovního zdravotnického výboru a poslance Borise Šťastného se k prezidentovu textu dá říci jen jediné: „Konečně byla řečena realita a pravda, kterou se všichni báli říct nahlas. Je přece evidentní, že v naší společnosti se musíme učit chránit soukromí člověka. Je naší povinností bojovat za to, aby někdo, když se dopustí nějaké nepravosti, tak aby to byla policie, popřípadě orgány činné v trestním řízení a soud, který určí jeho vinu nebo nevinu,“ uvedl pro server ParlamentníchListů.cz Šťastný.

Česká republika je profízlovaná

Ten pokládá za naprosto nepřijatelné, aby se nástrojem politického boje stávaly odposlechy. „To je věc, která je smrtící pro společnost a demokracii. A tady neříkám nic o tom obsahu. Jestliže existuje obsah, jeho zveřejnění by bylo v nějakém veřejném zájmu, tak podle mého názoru ten, kdo takové odposlechy pořizuje, měl konat – pokud jde o bezpečnostní složku. Pokud jde o soukromou osobu, tak by měl pořizovat záznamy za spolupráce s policií. Přece když mám podezření o nějakém protiprávním jednání, tak mám jít na policii a teprve ta má pořizovat nějaké audiovizuální záznamy,“ domnívá se poslanec.

Za naprosto zničující pro naši zemi Boris Šťastný pokládá, že lidé odposlouchávají a nahrávají jeden druhého a součástí politických jednání se dle jeho slov naprosto standardně stává fízlování. „Česká republika se stala totálně profízlovanou zemí, a jestli s tím něco neuděláme, tak to nemůže dopadnout dobře,“ obává se exšéf občanských demokratů v Praze.

Částečný souhlas s Klausovým článkem vyslovil i bývalý ministr vnitra a dnešní poslanec za ČSSD František Bublan. „To, co se teď děje s těmi odposlechy, může prospívat některým skupinám, možná i politickým lobbistům nebo některým podnikatelským subjektům, to je částečně pravda,“ míní Bublan, který je také členem Stále komise pro kontrolu činnosti BIS.

Něco jiného podle něho ovšem je, co by se stalo, kdyby se odposlechy nezveřejnily. „To bychom vlastně žili v tom bludu nebo v těch chybách i nadále a to si myslím, že pro demokracii není dobře. Spíš jsem příznivcem toho zveřejnit všechno, co se této kauzy týká i za cenu toho, že to vyvolá určitý třesk na politické scéně,“ nebojí se politických bouří Bublan.

Očista přijde jedině zveřejněním…

„Teď je ale otázka, kdo to měl nějak objektivně posuzovat a kdo by stál za tím, že bude všechno zveřejněno pravdivě, že to nebude zkreslováno a dávkováno po částech a nějak účelově. V nejlepším světle teď bohužel není ani BIS, takže informace odtud také nemohou být brány příliš objektivně. Bylo by asi dobré ustavit nějakou nezávislou parlamentní vyšetřovací komisi nebo někoho, kdo by se tím zabýval a mohl to osvětlit,“ pokračuje exministr vnitra.

Jediná cesta k očistě je podle jeho slov v tom, že se vše zveřejní. Když to prý zameteme pod koberec, tak si nepomůžeme. Ten kdo disponuje těmito nahrávkami, má v ruce velkou moc a té je potřeba ho zbavit.

„Zatím tu máme jen některé odposlechy Janouška s Bémem, ale je logické, že pokud BIS Janouška odposlouchávala nějakých šest měsíců, tak si Janoušek nevolal jenom s Bémem, ale s desítkami dalších lidí a těch hovorů tam musí být několikanásobně více. Ten, kdo má tohle k dispozici může teď ty lidi vydírat a odstřelovat je podle toho, kdo se mu znelíbí,“ odhaduje v komentáři pro ParlamentníListy.cz František Bublan.

Další z poslanců ČSSD Jiří Koskuba však tolik mírný nebyl. "Obsahy odposlechů měly být vyšetřeny bezprostředně! Jejich obsah je více než alarmující. Proč jinak by taky byly povoleny a BIS pořízeny, ne? A BIS jistě 'někoho' o jejich obsahu informovala. Těch děsivých selhání je mnoho. Ať se to panu prezidentovi líbí, nebo nelíbí. I když jejich únik je rovněž malérem," myslí si poslanec.

"Ale ptejme se: chtěl vůbec někdo něco řešit? Ryba smrdí od hlavy. Nejen ryba. S ohledem na to, co se v této zemi děje. Dávno mi vadilo jisté prohlášení, že ‚nezná špinavé peníze‘. Autor je zřejmý. Jak řekl, tak konal. A pak stoupal výše. Tím ale vše začalo. A takhle to pak končí. Jenže to není ještě konec. Nezbývá, než se nenechat otrávit a dotáhnout nejen tuto kauzu. Zamete-li se vše pod koberec, jsme definitivně v pytli. Vládne nám pak mafie," uvedl ParlamentnímListům.cz Jiří Koskuba.

Podle slov poslankyně z TOP 09 Heleny Langšádlové k obdobím krizí patří i to, že se situace snaží jednotlivé zájmové skupiny zneužít. „Média (krom veřejnoprávních) jsou zcela závislá na příjmu z inzerce, odvíjejícího se od počtu čtenářů - diváků, to je mnohdy svede k senzacechtivému popisu reality. I média však nesou spoluzodpovědnost za naši společnost a neměla by rezignovat na věcnost. To, že se zde obchoduje s odposlechy, není v pořádku, i to by mělo být vyšetřeno. Závažnější jsou však obsahy odposlechů. Tato obnažení jsou bolestná, ale nutná. Každá krize je současně příležitostí. Věřím v budoucnost zastupitelské demokracie a obnovení důvěry v ni,“ neztrácí naději Langšádlová.

Poslanec Evropského parlamentu Libor Rouček z ČSSD se naopak tvrdě pustil do prezidenta republiky. „Obsahy odposlechů by se měly vyšetřovat i zveřejňovat. Když by novináři neměli svobodu tyto věci zveřejňovat, naše země by se posunula ještě více k mafiánským poměrům, kde přestává fungovat právní stát a vládnou veřejně nekontrolované struktury. Václav Klaus je otcem zakladatelem tohoto mravního a právního marasmu, do kterého se naše země dostala. Za jeho politiku nerozlišování čistých a špinavých peněz, předbíhání ekonomů před právníky či zhasnutí světel při privatizaci nyní sklízíme trpké a ještě k tomu shnilé plody,“ uvedl Rouček.

O tom, že by nahrávky měla prošetřovat policie, není podle poslankyně Věcí veřejných Lenky Andrýsové pochyb. „Důležitou roli v posílení důvěry v náš systém může sehrát v tomto případě i vedení policie, které nás občany může informovat, zda s obsahem nahrávek pracuje. Vedení policie tak může uklidnit situaci. Nicméně jen stěží můžeme nějak omezit zveřejňovaní nahrávek v mediích. Pravdou ovšem je, jak tvrdí pan prezident, že si novináři nemusí uvědomovat, že se mnohdy stávají prostředníkem určitého lobbistického zájmu,“ napsala serveru ParlamentníchListů.cz Andrýsová.

S prezidentem Václavem Klausem naprosto souhlasí i další z poslanců VV Jiří Štětina. "Já s odposlechy počítám ještě z let 69 - 78, kdy jsem byl sledován StB. Dnes bych každého, kdo nahrává, odposlouchává, obvinil z omezování osobní svobody a hlavně, že šíření poplašné zprávy a negativního ovlivňovaní občanů této země. To není investigativní novinařina, ale likvidace nepohodlných a nežádoucích. To přece někdo musí chtít a hlavně platit!?" ptá se poslanec.

Podobný pohled na celou kauzu má i senátor za ČSSD Vladimír Dryml, který dává za také za pravdu prezidentu republiky. MF Dnes podle něho účelově manipuluje s myšlením občanů a ne vždy ve prospěch České republiky. "Vytrhávání odposlechů ze souvislostí je přímo specialitou některých českých novinářů. BIS by měla vysvětlit, kdo prodal tajné odposlechy a k jakým účelům, a jak se dostaly až k šéfredaktorům Mf Dnes, kteří odsouhlasili jejich zveřejnění," ptá se senátor.

Únikem odposlechů a jejich zveřejněním byla podle jeho slov vážně narušena bezpečnost českého státu a vážně ohrožena BIS, která získala informace o velkých nadnárodních skupinách podnikatelů s propojením na české politiky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…