Koalice brání smršť ve sněmovně. Legislativní zmetci, křičí opozice

30.08.2011 21:57

Doslova smršť zákonů, navíc zkracování termínů do závěrečného čtení na 48 hodin, množství pozměňovacích návrhů, to byl obrázek úterního zasedání Poslanecké sněmovny. Opoziční poslanci vystupovali s tím, že se přijímají nekvalitní normy, ale koalice si vždy prosadila svou. ParlamentniListy.cz se proto zeptaly poslanců, proč se během jednoho odpoledne projednává takové množství zákonů s velkým množstvím pozměňovacích návrhů, a navíc se navrhují zkrácené lhůty.

Koalice brání smršť ve sněmovně. Legislativní zmetci, křičí opozice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek a premiér Petr Nečas

„Je to nutné kvůli účinnosti zákona od 1. ledna" říká poslanec František Laudát (TOP09). Stejného názoru je také jeho stranický kolega ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. „Je to ale důležité také pro uživatele těch zákonů, aby se na to mohli připravit," konstatuje. Navíc bere ministr v úvahu také Senát a prezidenta. „Musím počítat s tím, že ze Senátu nám ty návrhy vrátí, takže se to protáhne. Pak ještě musí ty zákony podepsat prezident", dodává pro ParlamentníListy.cz Drábek.

„Vládní koalice má prostě termín 1.1.2012," konstatuje Jiří Svoboda (ČSSD). „Samozřejmě, že je to na úkor kvality zákonů."

Poslanec Svoboda doufá, že se v dalším čtení podaří zákony alespoň trochu vylepšit. „Máme ale spoustu výhrad k těm zákonům, protože cítíme, že tam jsou kvalitativní nedostatky, pominu-li, že s tím zákonem z podstaty nesouhlasím," dodává pro ParlamentníListy.cz Svoboda.

Psali jsme:
DPH nepřinese očekávaný efekt, tvrdí komunistický ekonom
Balík sociálních reforem jde do třetího čtení. Pohroma pro odpírače práce

Velké množství pozměňovacích návrhů vytvoří legislativního zmetka

Podobný názor zastává také komunistický poslanec Petr Braný. „Ten zlozvyk, který tu byl už v minulosti, že se až v druhém čtení dělaly pozměňovací návrhy, se v současné době stává v podstatě pravidlem," pokyvuje nesouhlasně hlavou Braný. „Na rozpočtovém výboru jsme měli asi 68 změn a teď se načetly další, něco mezi 8 - 15. Nelze tedy vůbec vyloučit, že to bude nakonec legislativní zmetek," dodává.

SLEDUJEME téma rozpočet
Profesor Keller: Bohatí rozkradou rozpočet, pro lidi nezbyde
Naštvaný Kalousek: Véčka! Projídáte rozpočet

Také on si stěžuje, že při takovém tempu není čas ani zkontrolovat relevanci těchto zákonů i pozměňovacích návrhů. „Už teď víme, že tam byly nedostatky, jako například, že neodpovídaly lhůty, účinnost, nebo se rušily vyhlášky obcí," stěžuje si pro ParlamentníListy.cz Braný.

„Nevadilo by to tolik u zákonů, které se dají napravit. Například délka věku odchodu do důchodu", upřesňuje. Přijetí druhého pilíře a přítomnost v něm třetích smluvních subjektů může být podle Braného pro tuto zemi velmi nebezpečné, protože mohou hrozit obrovské sankce. Nevylučuje zároveň, že po ukončení legislativního procesu může opět dojít k podání k ústavnímu soudu.

Sleduje téma: Vládní reformy

Jesle povedou podle novely zákona živnostníci

"Díky této smršti se daří „protlačit" zdravotnické zákony, které se žádnému ministru zdravotnictví nepodařilo prosadit od dob ministra Stráského až po ministra Julínka," říká poslankyně a bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová.

„Na výboru byly předloženy také smrště pozměňovacích návrhů, přesto je výbor přijal. Dnes ovšem nastoupila další smršť pozměňovacích návrhů, takže jsou to celkem čtyři jen zdravotnické zákony, a to tedy opravdu nevím, jak se to celé vyhodnotí. Jak se například vychytají duplicity. Zkrátka, jsem si jistá, že bez chyb ty zákony nebudou", zlobí se Emmerová.

Dále čtěte:
Komunisté v očekávání dalších voleb: Vládní reformy zrušíme

Dodejme, že sněmovní výbor pro zdravotnictví hlasoval bez komunistických a sociálně-demokratických poslanců, kteří se na protest vůči způsobu projednávání zákonů, jednání výboru neúčastnili. Poslanec Jiří Koskuba řekl tehdy pro ParlamentniListy.cz, že se odmítá účastnit něčeho, kde by měl figurovat jako statista.

Co se dělo ve sněmovně. Projevy poslanců. Čtěte ZDE

Nejsou to ale jen procedurální věci, které opozici vadí. „Podle novely zákona o zdravotních službách měly být zrušeny jesle. Péče dětí do tří let má být převedena pod živnostníky. Stačí živnostenský list a je to soukromá záležitost," zlobí se Emmerová. Podle bývalé ministryně jde o legislativní normy, v nichž bude spousta chyb a u některých bude jen velmi obtížné zjednávat nápravu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…