Koalice zvedla Bublana ze židle: John se vám vymstí. Počkejte po volbách

07.12.2011 21:28

František Bublan, dnes už bývalý šéf Výboru pro obranu a bezpečnost, varuje koalici, že se jí nynější převzetí "silového" sněmovního orgánu a dosazení Radka Johna do čela nového bezpečnostního výboru nemusí po volbách vůbec vyplatit. Stejně problematickou osobou, tentokrát v čele branného výboru, bude prý i Jan Vidím z ODS. Kvůli Johnovi by prý také vládní trojce nemuselo vyjít zdánlivě bezproblémové zvolení obou poslanců. Koalice to ale odmítá, John prý navíc nemá mnoho extra práv oproti ostatním členům.

Koalice zvedla Bublana ze židle: John se vám vymstí. Počkejte po volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan

Víc hlav víc ví. Ale neplatí to tak vždycky, myslí si špičky vládní koalice. Neplatnost úsloví se podle nich ukázala třeba v případě branně-bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny (VOB). Poslanci vládních stran se jej proto rozhodli rozdělit na "policejní" a "armádní" stejně, jako tomu bylo v minulém volebním období. Nic na tom nezmění ani fakt, že právě vznik jednoho VOB byl během povolební zeštíhlovací euforie údajným důkazem boje nově vzniklé koalice TOP 09, ODS a VV proti hromadění funkcí.

Nastavujete pravidla po přístích volbách, upozorňuje Bublan druhou stranu

I v podobě orgánu tvořeného třicítkou poslanců byl ale výbor funkční. Tvrdí to jeho odcházející šéf František Bublan. A varuje současnou vládní většinu, že podobně "demokratické" kroky se jí nejpozději v roce 2014 vrátí. "S námi to samozřejmě nikdo neprobíral, což by bylo přinejmenším vhodné, opět si rozhodli sami," neskrývá ParlamentnímListům.cz zklamání dnes už bývalý šéf výboru.

Své kolegy z opačného tábora ale varuje. Tím, jak se nyní chovají ke sněmovní kultuře, nastavují prý její pravidla i pro další volební období. A pokud budou preference stran v roce 2014 vypadat jako dnes, mohla by podle Bublana nynější pravicová koalice řádně ostrouhat, až se budou v příští sněmovně rozdávat mocenské karty. "Vedle Johna na bezpečnostním má obranu dostat Jan Vidím z ODS. S tím ale máme obrovský problém, to si máme jen tak nechat sebrat dva klíčové výbory?" klade otázku Bublan. A koalici vzkazuje, že za tři roky nemusí dostat ve výborech nic. "Nebo zemědělství a školství," naznačuje atraktivitu různých resortů pro zákonodárce.

"To je samozřejmě špatně a neradi bychom k takovému kroku přistupovali, bylo totiž dobrým zvykem ponechat kontrolu policie opozici," vzpomíná pro ParlamentníListy.cz Bublan na časy podle všeho už dávno minulé. Koalice prý může udělat vstřícný krok, ČSSD lidi na post šéfa branného výboru má, například Antonína Seďu.

Zde se ale asi potáže levice se zlou, poslanec Vidím totiž podle zjištění ParlamentníchListům.cz stane právě v čele výboru pro obranu. Bublan zde ale upozorňuje na to, Jan Vidím je prý člověkem, který pro ODS objevil neurochirurga Martina Bartáka, nyní stíhaného kvůli kauze armádních tatrovek.

SLEDUJEME: Kauza Tatra


Nefunkční VOB? To nemyslíte vážně, Johne. Skoro jste tam nebyl

Bublana prý řádně nadzvihla slova Radka Johna na téma funkčnosti výboru, který patřil v rámci sněmovny k těm větším, sedělo v něm třicet poslanců. John v souvislosti se svou ambicí postavit se do čela nového výboru pro bezpečnost prohlásil, že konečně bude rozdělený orgán fungovat, jak má. "Jak mohl pan John vědět, že výbor nefungoval, Byl na jeho jednání jako ministr, pokud vím, dvakrát a pokaždé to bylo velmi tristní vystoupení," vzpomíná pro ParlamentníListy.cz na údajné faux-pas předsedy VV před poslanci Bublan.

Široký záběr výboru, na který koalice upozornila, podle Bublana nebyl na škodu. Členství v něm pouze vyžadovalo jinou organizaci práce. "S odřenýma ušima jsem prosadil vytvoření šesti podvýborů, což šetřilo čas, když ta třicítka zasedala dohromady," vysvětluje Bublan svůj radikální nesouhlas s Johnovou kritikou.

Koalice se prý může divit při hlasování...

Podle bezpečnostního experta a bývalého ministra vnitra za ČSSD nastane s Johnovým příchodem situace podobná dění na vnitru během jeho ministrování. "Já se velmi obávám funkčnosti bezpečnostního výboru pod vedením Johna. Krok koalice je čistě účelový a pochopitelný. Nejde o nic jiného než dát lídrovi koaličních VV prostor, který jsem měl dříve já jako předseda výboru pro komentování bezpečnostních otázek," vysvětluje údajný záměr koalice Bublan. Není prý ale sám. Jako dobrý krok nevidí v dělení výboru na dva ani některé tváře vládního tábora.

"Někteří koaliční poslanci s tím mají velký problém, nečekali, že ten dávný nápad někdo realizuje. Mají i obavy, že Radek John tu funkci nezvládne. Vnímají to prostě jako obrovskou úlitbu a takové vydírání od Véček," prozradil Bublan, co mělo údajně v souvislosti s dělením výboru zaznít ve sněmovních kuloárech. Stěžovat si podle něj měli členové výboru jak TOP 09, tak ODS.

...její poslanci ale rebelii některých kolegů popírají

Oslovení koaliční poslanci nechtěli Bublanem zmíněný rozdíl v názorech mezi některými kolegy komentovat. Důležitá je většina během hlasování a ta je například podle Zdeňka Boháče z ODS takřka jistá. "V koalici se pro tento návrh podpora najde a nemyslím si, že se ty hlasy budou nějak pracně shánět," deklaroval jednotu na pravém křídle poslanec.

"Netroufl bych si to odhadnout. Budou to nejspíše ti, kteří měli to potěšení poznat ho zblízka ve VOB," naznačuje možnou nejednotnost a výpadek pár poslaneckých hlasů Daniel Korte z TOP 09.

Jejich kolega Jan Vidím navíc upozorňuje, že o funkčnost policie v případě výměny šéfa dohlížejícího výboru rozhodně nejde. "On má jedinou výsadu, řídí jednání, toť vše. Když se rozhoduje, má samozřejmě jeden hlas jako ostatní," říká ParlamentnímListům.cz Vidím, aniž by upozornil na drobný mediální bonus, zmíněný svým kolegou Bublanem. Výbor prý může fungovat spolehlivě jak v malé, tak velké podobě. Zde je na místě poslance doplnit, předseda výboru také jednání důležitého orgánu v bezpečnostní architektuře země svolává.

Nechme Johna ukázat co umí, vyzývá Vidím

Dlouholetý armádní expert ODS doporučuje nelámat nad Johnovými schopnostmi vést bezpečnostní výbor hůl jen kvůli rozpačitému hodnocení jeho ministerského angažmá. "Schopnosti nově jmenovaného šéfa výboru lze ověřit pouze empiricky. Je mnoho brilantních řečníků a skvělých organizátorů, kteří se v mých očích stali špatnými předsedy," říká Vidím. O možnosti, že by někteří koaliční poslanci své obavy z Johnova vedení zhmotnili během volby, raději nechce ani uvažovat. "To by bylo obrovské koaliční selhání," varuje poslanec.

VOB, vzniklý po volbách 2010 měl problém ve své velikosti. "Vždy tam bylo okolo dvacítky poslanců. Vždyť nyní se nedalo ani dohlédnout na konec stolu. Třeba kolegyně Bebarová- Rujbrová z KSČM, která sedí na opačné straně než předsedající, si důrazně stěžuje na to, že při jednání nic neslyší," říká pro ParlamentníListy.cz s nadsázkou Vidím. Koalice měla prý i záložní plán snížit počet členů, nakonec ale vyhrála varianta rozdělení. Na otázku, zda koalici trvalo rok a dva ministry vnitra, než na problém s fungováním výboru přišla, odpovídá Vidím kladně.

"Logické by bylo ten výbor rozdělit hned na začátku, tam skutečně hovoří pro ten velký počet poslanců. Nicméně nemyslím si, že mé občasné přeslechnutí by mohlo ohrozit fungování velkého výboru v čele s panem Bublanem. Prostě z toho kouká ta účelovost," reaguje ParlamentímListům.cz na Vidímova slova komunistická poslankyně Zuzka Bebarová- Rujbrová.

Pro oba poslance, pokud nakonec uspějí, bude funkce šéfa výboru znamenat také finanční přilepšení. Konkrétně John si přilepší o zhruba 23 tisíc a k tomu dostane necelých 30 tisíc hrubého v paušálních náhradách.

ČTĚTE VÍCE o Radku Johnovi a Františku Bublanovi


Související:

  
Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…