Komické a směšné, co říkáš o Zemanovi. Rána Dienstbierovi z vedení ČSSD

09.12.2012 10:54

Jiří Dienstbier se kritikou Miloše Zemana chová jako slon v porcelánu, přízeň voličů si tím nezíská. V komentáři pro ParlamentníListy.cz je o tom přesvědčena místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová, kterou nedávno šéf strany Bohuslav Sobotka kvůli její podpoře Miloše Zemana vyzval k rezignaci.

Komické a směšné, co říkáš o Zemanovi. Rána Dienstbierovi z vedení ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Rusnokovy vlády Marie Benešová

Přestože Miloš Zeman se opakovaně odmítl vymezovat proti svým soupeřům v boji o Hrad, všichni takové pravidlo nemají. Jiří Dienstbier v rozhovoru pro sobotní Právo Zemana ostře kritizuje. Dokonce ho prý ani nepovažuje za levicového kandidáta.

„Dokonce tvrdím, že není ani levicovým kandidátem. Zeman je kandidát, který chce uspět se sociálním programem, ale zároveň je velmi úzce propojen s byznysem. Je součástí propletence politiky a byznysu, který je velmi škodlivý pro ČR a je to součást korupčního prostředí, o kterém se tady stále mluví,“ uvedl v deníku.

Komárek, Foldyna, Palas, Benešová… Ti všichni pro Zemana

Sám Dienstbier však odmítá, že měl ze svého soupeře Zemana panickou hrůzu. „A ještě k levicovosti. Zeman se sám definuje jako jestřáb, je pro bombardování Iránu. Násilné principy v mezinárodní politice místo diplomatických řešení nepovažuji zrovna za levicový přístup,“ uvedl kandidát na prezidenta za ČSSD.

Ten také komentoval stanoviska některých významných sociálních demokratů, kteří Zemanovi vyslovili podporu. „Je mi to líto, že se takto někteří mí kolegové chovají, na druhou stranu vy z toho děláte, jako kdyby sociální demokracie byla rozpůlená a tápala. Ale není. To jsou jen jednotlivci. Podporuje mě naprosto dominantní část sociální demokracie,“ domnívá se.

Miloše Zemana již podpořil čestný předseda ČSSD Valtr Komárek, senátor Jaroslav Palas, poslanec Jaroslav Foldyna a místopředsedkyně sociální demokracie Marie Benešová. Ta byla kvůli tomu dokonce předsedou Bohuslavem Sobotkou vyzvána k rezignaci. ParlamentnímListům.cz Benešová řekla, že rezignaci odmítá, protože má podporu svých regionálních organizací.

Na Zemana opakovaně útočí dost nevybíravě

„Jiří Dienstbier si počíná jako slon v porcelánu, nevím, jestli čeká, že tím dostane voliče na svoji stranu. Na Miloše Zemana útočí opakovaně, teď je to už po několikáté a někdy hodně nevybíravě. Myslím si, že tímhle si přízeň voličů nezíská, protože to bude jen komické a směšné,“ uvedla redakci ParlamentníchListů.cz Marie Benešová.

Nebude podle ní Sobotkova výzva k rezignaci na voliče působit spíš negativně ve vztahu k ČSSD? „To nechám na voličích, jsou to svéprávní lidé a určitě nad tím budou přemýšlet. Nechci je nijak ovlivňovat, je třeba, aby o tom voliči přemýšleli a vyhodnocovali si to a nenechali se zmanipulovat,“ reaguje.

„Minulý týden jsem byla vyzvána, že mám dvě možnosti. Buď odvolat co jsem řekla, anebo odstoupit. Dostala jsem ale podporu na členské schůzi v Kladně a mojí základní organizace. Ostatní mi rovnou říkali, ať mě ani nenapadne odstupovat. Na základě toho jsem se k otázce jasně postavila,“ vysvětluje Benešová.

Sobotka i Zaorálek jsou na „seznamu zrádců“

Podle ní nejde o žádný útok na Dienstbiera. „Včera na předsednictvu jsem čelila očekávanému grilování a myslím, že jsem dostatečně zdůvodnila, co mě k tomu rozhodnutí podpořit Miloše Zemana vede. Není to nic proti Jiřímu Dienstbierovi a je smutné, že to nechápe. Část lidí bude prostě dávat přednost zkušenostem, to je celé,“ řekla ParlamentnímListům.cz.

Server Týden.cz přišel s informací, že vedení ČSSD se Miloše Zemana de facto bojí kvůli jeho debaklu v parlamentní prezidentské volbě v roce 2003. Existuje prý seznam 27 zákonodárců sociální demokracie, kteří tehdy Zemana potopili a figurovat na něm má i současný šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek. V tom bude kámen úrazu.

Miloš Zeman bude politiky spojovat

„Mám-li mluvit za sebe, já ten seznam sice v ruce nemám, ale vím, že se o něm obecně povídá a stejně tak i o jménech. Potvrzuji, uvedená jména (Sobotka, Zaorálek – pozn.red.) na něm mají být. To jsem zaslechla mnohokrát. Může tam tedy hrát roli i strach, ale jak já znám pana Zemana, ten by se určitě v pozici prezidenta nepřišel mstít. Na to je Miloš Zeman, jak řekl Foldyna, veliký strom,“ připomněla Benešová slova svého kolegy. Jaroslav Foldyna to uvedl v nedávném rozhovoru pro ParlamentníListy.cz (více ZDE).

Miloš Zeman se naopak podle slov Benešové bude jako prezident snažit rozbouřené vody uklidnit. „Jednou to celé už musí mít nějaký konec a nemůže jít o nekonečný příběh,“ doplnila v reakci pro server ParlamentníchListů.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…